NAPETOSTI SE NE SMIRUJU

PREDSJEDNICA ZA REFERENDUM, PREMIJER HVALI BANDIĆA Zašto se Plenković usred rata s Pantovčakom približava gradonačelniku koji želi biti šef države

 
Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Bandić
 Davor Pongracic, Damjan Tadic / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović hvali Most, a Andrej Plenković zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji iskazuje ambicije da bude predsjednički kandidat. Bez obzira na to što su izbori za Pantovčak tek za godinu i pol, iz dana u dan gužva na hrvatskoj političkoj sceni postaje sve veća, a razilaženje između predsjednice i premijera sve dublje i ozbiljnije. Tako sve više u prvi plan dolazi pitanje hoće li Plenković podržati Grabar-Kitarović, kao i hoće li predsjednica drugi mandat zatražiti uz podršku HDZ-a ili namjerava ići kao neovisna kandidatkinja.

“Kalkulacije da Plenković ‘igra’ na Milana Bandića pojavile su se ovih dana kada je premijer vrlo pozitivno ocijenio rad gradonačelnika, a s predsjednicom otvorio novi front. Ali jedno mora biti jasno, Milan Bandić nikada neće postati hrvatski predsjednik pa je pitanje koja se sada vodi igra i koji joj je cilj. S jedne strane, Bandić je izuzetno dobar s predsjednicom i s Milijanom Brkićem, ali mu je za njegov budući opstanak na političkoj sceni važan odnos s premijerom. Tako je pravo pitanje vidi li šef HDZ-a Milana Bandića kao osobu koja će destabilizirati izglede Kolinde Grabar-Kitarović ako nastavi s rafalnom paljbom na Vladu i premijera”, smatra jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

Sama predsjednica otišla je jučer korak dalje kada je neizravno dala podršku organizatorima referenduma rekavši da je njezin čvrst stav da se mora poštovati volja naroda. “Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj, političke elite. Isto tako su pokazali želju za izmjenom izbornog zakona”, rekla je predsjednica u Osijeku i time dijametralno drukčije ocijenila rezultate skupljanja potpisa koji vode raspisivanju referenduma o promjeni izbornog zakona od samog premijera. Plenković je prema toj inicijativu izrazito oštar, procjenjujući da je smanjenje prava manjina golemi korak natrag i da je riječ o promašenom i neodgovornom referendumskom pitanju. Plenkoviću nije bilo po volji ni to što je Grabar-Kitarović pohvalila Mostovu inicijativu u vezi s demografijom, kao ni tvrdnje predsjednice da su se političke elite iz zagrebačkih salona otuđile od naroda.

Predsjedničine kritike odbacila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ističući kako “zasigurno nisu prihvatljive”. Vlada spremno odgovara na sve izazove, pa i na pokušaje destabilizacije Vlade i državnih institucija, i spremna je konkretnim rezultatima odgovoriti na politikantske interese onih kojima opće dobro i rješavanje problema sugrađana nisu od interesa, istaknula je ministrica na svečanoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine. Na pesimizam, isprazni populizam i demagogiju, poručila je ministrica, Vlada odgovara nastavkom provedbe strukturnih reformi, jačanjem gospodarstva, povećanjem zaposlenosti i plaća te otvaranjem perspektive mladima.

U HDZ-u mnogi predsjednici zamjeraju populizam i tvrde da se još od poziva Aleksandru Vučiću da posjeti Hrvatsku ponaša populistički kako bi se svidjela i biračima koji nisu iz HDZ-a. Međutim, u HDZ-u su uvjereni da upravo ti birači, najčešće lijevo orijentirani, nikada neće dati glas Kolindi Grabar-Kitarović. “U mnogim njenim nastupima u zadnje vrijeme osjeća se da se želi svidjeti glasačima SDP-a i Mosta, a zaboravlja da bez potpore cjelokupnog HDZ-ova biračkog tijela niti jedan kandidat desnog centra, pa ni ona, ne može biti izabran”, tvrdi nam jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Naš sugovornik tvrdi da su prijedlozi koje iznose neki iz predsjedničine blizine, prema kojima treba biti neovisni kandidat, bez potpore HDZ-a, iluzorni i ističe podatak da je u zadnja četiri mjeseca potpora predsjednici pala za 10 posto. “Nadam se da će to biti dovoljno upozorenje da mijenja svoju predizbornu strategiju.”

Ali ostaje činjenica da pada podrška i HDZ-u i samom Andreju Plenkoviću, pa ova utakmica daleko prije predsjedničkih izbora dobiva posebnu dramatičnost. Predsjednica i premijer u svakoj od tih kombinatorika koje se sada pojavljuju sve su udaljeniji jedno od drugog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:17