U TV INTERVJUU

PREDSJEDNIČIN NOVI SMJER Osam pohvala Vladi

 
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović
 Dragan Matic / CROPIX

“Ne postoji non paper, postoji takozvani white paper, u kojem se nalaze ta pitanja koja treba postaviti kad je riječ o transferu F-16”, priznala je nakon 20 dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za N1. Dan nakon objave Jutarnjeg lista da je u Ured predsjednice stigao dokument u kojem američka administracija Hrvatskoj pojašnjava koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi Izrael mogao prodati borbene avione Hrvatskoj, Ured predsjednice je demantirao postojanje takvog dokumenta, što je kasnije učinila i sama predsjednica.

Sad tvrdi kako dokument postoji ali da to nije non paper, već white paper, ne demantirajući njegov sadržaj.

Jasni Amerikanci

Međutim, kako je nisu upitali je li i kada vidjela taj papir, predsjednica se o tome nije izjašnjavala. Ipak je ustvrdila da su “Amerikanci, odnosno američko veleposlanstvo, u cijelom procesu bili vrlo kooperativni” te je potvrdila riječi veleposlanika Kohorsta koji je rekao da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni. To je prvi put da je jedan visoki hrvatski dužnosnik potvrdio da su američki stavovi bili jasni.

Za razliku od premijera Plenkovića koji je ustvrdio kako američki signali nisu bili dovoljno jasni. Predsjednica i dalje tvrdi da je sve do studenoga 2018. nisu obavijestili da postoje neki problemi oko nabavke aviona, odnosno da nije znala da je MORH još 2017. godine američko veleposlanstvo upozorilo da može postojati problem oko dozvola.

U tom slučaju postoji ozbiljan problem u komunikaciji između ministra obrane, ali i načelnika Glavnog stožera, koji je također na to upozorilo veleposlanstvo, s predsjednicom Republike. Naime, zvuči gotovo nevjerojatno da je oni o tome nisu obavijestili. Predsjednica je još jednom odbila reći hoće li se kandidirati za drugi predsjednički mandat, istaknuvši kako je o tome prerano govoriti, no otkrila je da je o tome razgovarala s premijerom Plenkovićem.

Bez dogovora

Odgovarajući na pitanja o odnosu s premijerom i na tvrdnje da više nije kritična prema radu Vlade, predsjednica je rekla da s Plenkovićem nije sklopila pakt te da će i dalje upozoravati na probleme koji postoje u društvu.

Međutim, u jednosatnom intervjuu ona nije iznijela nijednu kritiku na račun Plenkovićeve Vlade, pa čak ni na račun njegovih koalicijskih partnera, a njezini stavovi u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju se s premijerovim.

Predsjedničinih osam pohvala Plenkoviću

O GOSPODARSKOM STANJU

Nismo na lošem putu, kroz ove četiri godine makroekonomski pokazatelji su se uvelike poboljšali, danas imamo rast od 2,8 posto, smanjuje se javni dug, država bi, da nije bilo problema s brodogradilištem Uljanik, opet bila u plusu.

O POREZNOJ REFORMI

- Ova porezna reforma, koja je dosad odrađena i koju ja apsolutno pozdravljam, pokazala je da ipak nije nemoguće oživjeti hrvatsko gospodarstvo

O TOME JE LI HNS PREVARIO SVOJE BIRAČE PREŠAVŠI IZ OPORBE U TABOR HDZ-a

- Ne znam, ne mogu procjenjivati. Gledajte, svatko je drukčiji i ne možete ni sve birače HNS-a stavljati, ukalupljivati u jedan koš, kao ni sve birače HDZ-a, ali oni će to pokazati na sljedećim, kako unutarstranačkim, tako i lokalnim, parlamentarnim ili bilo kojim drugim izborima.

O TOME JE LI POSTOJANJE FOTOGRAFIJA U AFERI TOLUŠIĆ UGROZA NACIONALNE SIGURNOSTI

- Treba utvrditi odakle te fotografije i tko ih je i s kojom namjerom plasirao. Možda jest, ne bih isključila da je to dio nekakvog hibridnog djelovanja iz nekakve susjedne ili druge države, kojim se nastoji destabilizirati hrvatska vlada, pa i sama Hrvatska u ovim procesima. A naravno, ne može se isključiti ni unutarstranačke obračune.

O TOME JE LI AFERA TOLUŠIĆ UNUTARSTRANAČKI OBRAČUN UNUTAR HDZ-a

- Ne mogu reći, treba utvrditi o čemu je zapravo riječ.

O INTERPELACIJI SDP-a U SLUČAJU AVIONI

- Vidim da je SDP najavio interpelaciju o radu Vlade i ministra Krstičevića po tom pitanju i rekla bih, mislim, žao mi je da je riječ o interpelaciji, mislim da to nije potrebno, ali drago mi je da će biti saborska rasprava.

O ODGOVORNOSTI OVE VLADE ZA DEMOGRAFSKE PROBLEME

- Ponovila sam nekoliko puta da je riječ o mojem sagledavanju stanja u zadnjih 20 ili 25 godina. Naravno da preko noći i u roku od godinu, pa čak i dvije, ne možete ispraviti kriva razmišljanja ili politike iz prethodnih desetljeća.

O ODGOVORNOSTI HDZ-a ZA NEPOTIZAM

- Odgovorni smo svi mi svih ovih godina, to je nasljeđe, rekla bih, još austrougarskog sustava pa onda dalje. Mislim da se nismo dovoljno snažno borili protiv takvih pojavnosti.

O TOME JE LI PRIGOVORILA DRAGANU ČOVIĆU ZBOG NJEGOVA ODLASKA U BANJU LUKU NA DAN REPUBLIKE SRPSKE

Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:28