BORBA ZA DRUGI MANDAT

Predsjedničini ljudi: Ne žuri nam se, kandidatura je ionako formalnost

“U kampanji će predsjednica Zorana Milanovića ‘gađati’ tamo gdje je on najtanji - na vanjskopolitičkim i sigurnosnim pitanjima”, tvrdi naš izvor
 REUTERS

Šanse da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odustane od utrke za novi predsjednički mandat iznose ne 0,1, nego 0,0 posto. To mora biti jasno svima, kaže naš izvor koji je vrlo dobro upoznat s odnosima predsjednice i vodstva HDZ-a.

Dakle, kandidatura predsjednice bit će, izgleda, puka formalnost, ali nitko još uvijek ne otkriva kada bi se to trebalo dogoditi. Neki navode da bi ona mogla istaknuti kandidaturu nakon Dana državnosti, no to nitko s Pantovčaka niti u HDZ-u ne potvrđuje.

Što se tiče formiranja izbornog stožera, naš izvor tvrdi da imena još nisu poznata, ali kako će njen stožer biti “najčvršće moguće” vezan uz predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, glavnog tajnika Gordana Jandrokovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića.

Kontakti

- U kampanji će predsjednica tijesno surađivati s vodstvom HDZ-a. I posljednje izjave Plenkovića, Bačića i Jandrokovića govore tome u prilog. Ništa to nije slučajno - kaže naš sugovornik.

U kampanji predsjednica će, tvrdi naš izvor, Zorana Milanovića “gađati” tamo gdje je on najtanji - na vanjskopolitičkim i sigurnosnim pitanjima.

- Osim što je ustavna uloga predsjednika da sukreira vanjsku politiku, to je područje u kojemu je Grabar-Kitarović daleko najjača od svih prethodnih predsjednika. Sasvim je sigurno da nijedan predsjednik nije imao bolje međunarodne kontakte od nje. Kako će na to odgovoriti Milanović, čovjek koji je bio u konfliktu s Njemačkom i EU, a sa SAD-om nije imao nikakve kontakte? - zaključuje naš sugovornik. Na Miroslava Škoru i Mislava Kolakušića naš se sugovornik ne želi puno referirati.

Program

- Neka se oni brinu za svoje biračko tijelo. Predsjednica ima čvrsto i stabilno biračko tijelo, u prvom krugu će pobijediti, podržava je oko 35 posto glasača. Osim vanjske politike, u kampanji će naglašavati svoju konstantnu i jasnu podršku modernizaciji i jačanju Hrvatske vojske, a što se društvenih problema tiče, ona će naglašavati svoju politiku zalaganja za mlade, za demografsku obnovu, za regionalnu decentralizaciju... To će, dakle, biti temelji njene kampanje - tvrdi naš izvor.

Poruka predsjednika HDZ-a, kažu naši sugovornici bliski premijeru, bila je jasna - njegova i potpora HDZ-a njoj je neupitna. Time su odbacili svaku mogućnost rezervnog kandidata, ili da se ona ne kandidira.

- Plenković je izabrao trenutak da na 30. obljetnicu HDZ-a pokaže koliku potporu ona uživa u stranci i na dan kada je Milanović objavio svoju kandidaturu, da ne bi bilo nikakve dileme koga ćemo podržati - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako je poruka poslana, a sada je na predsjednici da odluči kada će objaviti kandidaturu te koji će joj biti idući potezi.

- Ona i premijer imaju redovitu komunikaciju, ne samo po ovoj temi, i njena reakcija na gromki pljesak HDZ-ovaca u dvorani ‘Lisinski’ bila je jako pozitivna. U trenutku kada su se neke osobe već kandidirale i kada se očekuje konkurencija na desnici, mislim da joj je potpora HDZ-a jako bitna i da će joj naša infrastruktura, uz njen rad, biti dovoljna za pobjedu - kažu u HDZ-u. Predsjednica će, kažu, biti prije svega kandidatkinja HDZ-a, ali moguće je da je podrže i neke druge stranke.

Negativne reakcije

Milanovićevu kandidaturu na Pantovčaku su dočekali na putu za Estoniju. To su i očekivali, jedino ih je, kažu, iznenadila količina negativnih reakcija na njega.

- Nismo očekivali da će Milanović biti tako loše dočekan. Odmah je vidljiva razlika među njima. Dok Milanović tvrdi da ne želi državu okruženu žicom, predsjednica isto to ne želi, ali jasno kaže da nitko u Hrvatsku neće ilegalno ući - tvrde njezini suradnici.

Kažu kako se predsjednici nigdje ne žuri da bi objavila kandidaturu jer mirno vodi svoj mandat i nije u poziciji kandidata koji se bori.

- Nema potrebe da s jednakim žarom i opterećenjem ulazi u kampanju kao ovi koji prvi put jurišaju. Postojale su neke sugestije da ranije objavi kandidaturu, ali mislim da je ispravno da ne opterećuje javnost s kandidaturom jer bi je to limitiralo u poslovima - zaključuje naš sugovornik.

“Zoran Milanović možda opet izgubi”

Ovo je demokratska država, svatko se može kandidirati, a formalne kandidature su za nekoliko mjeseci - komentirao je jučer Andrej Plenković Milanovićevu kandidaturu. Podsjetio je pritom da je Milanovića pobijedio na parlamentarnim izborima prije tri godine te dodao: “Možda opet izgubi”. Plenković je rekao je da je na predsjednici da odabere najbolji trenutak kada će se kandidirati.

- HDZ će joj dati snažnu potporu, a ona u tome ima i moju potporu sve ovo vrijeme. Na njoj je kad će se kandidirati, mislim da je poruka u dvorani ‘Lisinski’ bila veoma jasna, a zašto čeka, to morate nju pitati - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:29