PRVI KRUG

PREDSJEDNIČKI IZBORI U AUSTRIJI Vodi čovjek koji u parlament nosi pištolj jer se boji izbjeglica, Milorad Dodik oduševljen

Presidential candidates Alexander van der Bellen (L) and Norbert Hofer react during a TV debate in Vienna, Austria, April 24, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger
 LEONHARD FOEGER / REUTERS

Kandidat desne, populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOE) Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, a zasad nije još poznato tko će se s njim sučeliti u drugom krugu, objavila je austrijska televizija pozivajući se na prve projekcije. Iako predizborne ankete nisu ukazivale na njegovu pobjedu, Hofer je dobio više od 36 posto glasova, čime sigurno ulazi u drugi krug. To je najbolji ikad ostvareni rezultat Slobodnjačke stranke na nacionalnoj razini.

Još je nejasno hoće li u drugi krug s Hoferom Alexander Van der Bellen, kojeg podržava stranka Zeleni, ili bivša sutkinja Ustavnog suda i neovisna kandidatkinja Irmgard Griss. Van der Bellen bi trebao dobiti oko 20 posto glasova, a Griss oko 19 posto.

Iza njih, kao što su i predviđale predizborne ankete, nalaze se kandidati velikih etabliranih stranaka koje posljednjih desetljeća vladaju Austrijom, kandidat vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOE) Rudolf Hundstorfer i kandidat narodnjaka (OEVP) Andreas Khol. Socijaldemokratski predsjednik Heinz Fischer nije se više mogao kandidirati jer je na toj funkciji odradio dva šestogodišnja mandata.

Predsjednička dužnost u Austriji uglavnom je reprezentativnog karaktera, a neki ju nazivaju i "funkcijom najvišeg činovnika u državi". Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je čestitao kandidatu austrijskih ultradesničara Norbertu Hoferu na najvećem broju osvojenih glasova u prvom krugu izbora za novog predsjednika Austrije, zaželivši pritom njegovu konačnu pobjedu u drugom krugu.

U čestitci čiji je sadržaj objavio njegov ured, Dodik navodi kako je "s velikom radošću" primio vijest o Hoferovu uspjehu u prvom krugu austrijskih predsjedničkih izbora te kako se nada njegovu "uvjerljivu trijumfu" u drugom krugu 22. svibnja. Dodik drži kako bi Hoferovom pobjedom Austrija dobila "dostojnog predsjednika koji će znati raditi na očuvanju i napretku svih njenih vrijednosti, ali i unapređenju odnosa s ostatkom svijeta".

Poručio je i kako će pozvati sve Srbe koji žive u Austriji da podupru kandidata Slobodarske stranke (FPOe) navodeći kako je Hofer "osvjedočeni srpski prijatelj". Iako je na čelu stranke koja nosi socijaldemokratsku odrednicu, Dodika zbog njegovog nacionalističkog i separatističkog djelovanja kao sugovornika izbjegavaju predstavnici svih ljevičarskih ali i stranaka centra demokratskih država Europe. On je stoga saveznike počeo tražiti među desničarskim ekstremistima, a austrijska FPOe među omiljenim mu je partnerima.

Austrijska vlada do sada se opetovano ograđivala od političke potpore koju je FPOe pružala Dodiku. Inače, Hofera zovu “prijateljskim licem stranke”, a on često dolazi na posao - u parlament - noseći sa sobom pištolj marke Glock (neki će se sjetiti svećenika Duke s pištoljem o pojasu u Saboru). Glock nosi, kako tvrdi, zbog “straha od izbjeglica”.

Ovi izbori su jedan od oglednih primjeraka promjene političke paradigme u Europi u kojoj utjecaj gube dosad etablirane vladajuće stranke - od 1945. godine na čelu Austrije su bili ili socijaldemokrat ili pučanin. Slab rezultat kandidata stranaka koje čine vladajuću koaliciju tumači se i njihovim svađama, usporavanjem gospodarskog rasta, porastom nezaposlenosti, lošim obrazovnim sustavom te konačno izbjegličkim pitanjem. Jasna je to poruka javnosti vladi koja će ipak nastojati ispuniti svoj mandat - izbori su predviđeni 2018. godine - jer u ovom trenutku ankete daju FPÖ-u čak i do 30 posto glasova. Ipak, ako Hofer pobijedi, nije isključeno da on svojim djelovanjem ipak uspije isprovocirati prijevremene izbore. No, vjerojatnije je da će se dogoditi “francuski efekt”: u drugom će krugu većina birača stati iza vjerojatno Van der Bellena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:21