INTERVJU: IVICA NEKIĆ

PREDSJEDNIK DRŽAVNE AGENCIJE ZA IZVOZ ORUŽJA O OBRAMBENOJ INDUSTRIJI 'Za RH obrambena je industrija u miru izvoz, u ratu snaga'

Direktor RH Alan-a Ivica Nekić
 Siniša Sunara / CROPIX

Ivica Nekić predsjednik je Uprave Agencije Alan. Riječ je o državnoj Agenciji koja je, među ostalim, zadužena za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme za potrebe Oružanih snaga i Ministarstvo unutarnjih poslova, sklapanje ugovora o proizvodnji naoružanja i vojne opreme za potrebe izvoza, uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme za komercijalne svrhe itd. Predsjednik Uprave Agencije Alan bit će jedan od panelista na konferenciji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”. U razgovoru za Jutarnji list pojašnjava zašto je obrambena industrija važna za Hrvatsku i koja je njena pespektiva.

Zašto je važno da Hrvatska ima svoju obrambenu industriju? Što to znači za gospodarstvo države?

- Za svaku suverenu zemlju značajno je da posjeduje kapacitete za proizvodnju naoružanja. Očito je da bez sigurnosti ne može biti govora ni o mirnom, stabilnom i naprednom društvu koje osigurava normalne životne uvjete za svoje građane. Iluzije o svijetu koji može postojati bez oružja, o svijetu sigurnosti, gdje nitko neće poželjeti napasti drugog, gdje nitko neće posegnuti za tuđim, budu raspršene u svakom novom stoljeću novim ratovima, a onda se još sve to potvrdi regionalnim i svjetskim sukobima uz pokazivanje i šepurenje najstrašnijih razornih oružja koja je čovjek proizveo i koja je do sada pokazao na svjetlo dana.

Sve razumne i napredne države koje vode računa o svojemu napretku i sigurnosti to znaju. Hrvatska je to iskusila. Napadnuta je zbog toga što nije imala vojsku i naoružanje te se činila lakim plijenom. Krvlju i životima je plaćena cijena i kupljeno vrijeme u kojem se organizirala, uvježbala i opremila vojska koja je osigurala mir i uvjete za normalan život.

Obrambena industrija je garancija više da u slučaju agresije neće doći do poremećaja u opskrbi potrebnim sredstvima i da će postojeća industrija pokriti dio nužnih potreba i biti u stanju proširiti kapacitete te prihvatiti proizvodnju novih sredstava.

Gospodarstvo time jača i u miru jer je obrambena industrija silom prilika izvozno orijentirana, a posljedično tome što potrebe manjih zemalja, odnosno manjih oružanih formacija ne pokrivaju ni minimalne kapacitete potrebne za isplativost proizvodnje.

Shodno tomu, treba zaključiti da obrambena industrija znači snagu u ratu, a izvoz u miru!

Prema dostupnim podacima, u kojoj je vrijednosti u prošloj godini izvezeno vojnog naoružanja, a koliko vojne opreme? Koji su rezultati za prvih šest mjeseci ove godine?

- Tijekom 2016. u Republici Hrvatskoj proizvedeno je naoružanja i vojne opreme u iznosu većem od 1.500,000.000 (milijardu i petsto milijuna) kuna. Trendovi i dinamika izvoza ove godine prate rezultate postignute tijekom prošle godine.

Tko su najveći hrvatski izvoznici vojne opreme i naoružanja? Koji se hrvatski vojni proizvodi najviše traže na stranim tržištima?

Aktivni značajni izvoznici naoružanja, usluga održavanja i vojne opreme:

HS Produkt d.o.o. Karlovac

Agencija Alan d.o.o. Zagreb

Doking d.o.o. Zagreb

Brodogradilište “Viktor Lenac” d.d. Rijeka

Šestan Bush d.o.o. Prelog

M ADLER D d.o.o. Pula

Uljanik namjenska proizvodnja d.o.o. Pula

Proizvedeni su i izvezeni: pištolji, puške, bacači granata, snajperi, višecijevni lanseri raketa, municija, kacige, zaštitna oprema, oprema za razminiranje, remont municije, te remont brodova i mornaričkih sustava.

Koje zemlje su najveći uvoznici hrvatskih vojnih proizvoda?

- Najveći uvoznik hrvatske obrambene industrije je tržište SAD-a, a drugi partneri u 2016. su bili: Albanija, Argentina, Australija, Austrija, Belgija, BiH, Cipar, Crna Gora, ČAD, Češka, Čile, Danska, Egipat, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Indonezija, Irak, Italija, Izrael, Jordan, Južnoafrička Republika, Jordan, Kanada, Katar, Kolumbija, Kosovo, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Peru, Poljska, Rumunjska, SAD, Slovačka, Slovenija, Srbija, Saudijska Arabija, Švedska, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Zambija i dr.

Koliko se brzo razvija domaća obrambena industrija?

- Uz zaista zahtjevno natjecanje na svjetskom tržištu koje je okončano uspješnim dobivanjem izvoznih poslova, naša je industrija uspijevala rasti dvocifrenim stopama. Uz financijsku dobit rastao je i broj proizvođača koji su pokretali proizvodnju segmenata i finalnih proizvoda.

Što je za domaću obrambenu industriju značio ulazak Hrvatske u NATO savez?

- Članstvo u NATO savezu izuzetno je značajna referenca koja kod sugovornika i potencijalnog kupca daje težinu i sigurnost u partnerstvo i povjerenje, a koje je u ovim poslovima prioritetno i jedan je od najvažnijih zahtjeva kod odabira najbolje ponude.

Koja je perspektiva hrvatske obrambene industrije? Na kojim područjima proizvodnje vidite najveći rast u sljedećem razdoblju?

- Kad je riječ o obrambenoj industriji, svaka prognoza je vrlo nezahvalna jer na ponudu i potražnju utječe jako velik broj čimbenika, što logično implicira težinu predviđanja. Nešto slično kao kretanje valutnih tečajeva, tko bi to znao, bio bi trulo bogat. Tko bi znao kakva će biti sigurnosna situacija u svijetu i kakve će to implikacije imati, bio bi živi prorok.

No, može se reći, ako se nastave postojeći trendovi i ne dođe do drugih poremećaja i organizacijskih potresa, hrvatska vojna proizvodnja će nastaviti rasti.

Najveći prostor vidim u proizvodnji naoružanja, municije te u vojnoj brodogradnji.

Što za domaće proizvođače naoružanja i opreme znače višegodišnji ugovori s Ministarstvom obrane za opremanje Hrvatske vojske?

- Hrvatska vojska uvođenjem naoružanja i opreme koje je proizvedeno u našim proizvodnim pogonima jamči da je proizvod razvijen na temelju svih taktičkih zahtjeva suvremene uporabe te na temelju dodatnih tehničkih parametara koje nalaže vojna kontrola kvalitete.

Hrvatska vojska će, kao što je najavljeno, koristiti neke nove proizvode i u međunarodnim misijama, čime ti proizvodi izlaze pod svjetla međunarodne pozornice i sam tijek vršenja njihove temeljne zadaće postaje najkvalitetniji marketinški postupak koji nalazi nove kupce.

Može li u nekoj perspektivi Hrvatska postati proizvođač, pa onda i izvoznik nekog složenog vojnog sustava?

- Hrvatska već izvozi pušku koja je vrlo složen sustav, a dokaz tomu je da moderne i kvalitetne puške proizvedene po najnovijim tehnološkim rješenjima možemo nabrojiti na prste jedne ruke, naravno ako idemo na cjelokupnu svjetsku ponudu u ovom segmentu. U Hrvatskoj se već održavaju najmoderniji američki ratni brodovi, što je dokaz da su naše mogućnosti velike.

Hrvatska može proizvesti brojne i najsloženije borbene sustave, uključujući borbena oklopna vozila i ratne brodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:52