SMJENE U MEDIJIMA

PREDSJEDNIK HND-A 'U tijeku je desant na medije, sljedeća na redu je Hina!; MINISTAR HASANBEGOVIĆ 'To jednostavno nije istina'

Zagreb, 050216.Trg svetog Marka, Hrvatski Sabor.Sjednica odbora za informiranje, informatizaciju i medije.Na fotografiji: Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u petak je oštro osudio Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić, ocjenjujući to kao novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad vladajućih na neovisnost medija, "institucionalnim silovanjem procedure i zakona".

Na tribini u Novinarskom domu, Leković je naglasio kako su posljednji potezi nove vlasti oko medija, a naročito smjene na HRT-u te najava raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, na tragu izjave čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja prošle godine da će, kako je rekao predsjednik HND-a, "kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće". Prema Lekovićevim riječima, sve što se kasnije događalo u odnosu nove vlasti prema medijima to samo potvrđuje, s tim da oni koji su smijenjeni ili će biti smijenjeni nemaju pravo na obranu "dok sve nije gotovo".

Leković: Sljedeća odluka je neprihvaćanje izvješća Hine

"Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća Hine. Treba istaknuti da su, prema nekim procjenama, 50 posto vijesti u hrvatskim medijima zapravo vijesti Hine koju kasnije prepisuju mnogi portali i ostali mediji", istaknuo je. Naglasio je i kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva medijska strategija - nije ju, kaže, donijela prethodna vlast, a nova vlast se "u svom tretiranju medija kao ratnog plijena" ne obazire na upozorenja europskih institucija što je, prema Lekovićevim riječima, "bezobrazluk i nedostatak političke kulture".

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je da su posljednji potezi vlasti "desant na medije" i povratak u ratne 1990-te godine, što je nazvala vrlo zabrinjavajućim. Znakovitim smatra da su u prijedlogu ovogodišnje državnog proračuna gotovo u potpunosti ukinuta izdvajanja za neprofitne medije, ustvrdivši kako je došlo vrijeme da javnost i građani trebaju štititi kritičko razmišljanje i novinarstvo, ali da ipak vjeruje kako sloboda medija "neće šutke pasti".

Čačinović: Oni koji odlučuju odlučili su se za Bujanca, a ne Mirjanu Rakić

Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se "oni koji odlučuju odlučili za Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić".

Oštra reakcija predsjednika HND-a, izvršne direktorice GONG-a i predsjednice hrvatskog PEN centra uslijedila je nakon što je Vlada u utorak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izvješću je zamjerio izostanak potpunih podataka da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada. Izvješću je zamjereno i da ne spominje kako je na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe temeljem Zakona o HRT-u, kao ni podatak da je članica Vijeća Gordana Simonović od svibnja 2013. do prosinca 2014. bila u sukobu interesa jer je protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine.

"To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu', naglasio je Hasanbegović u četvrtak na sjednici Vlade.

Na prijedlog Vlade u četvrtak je reagiralo i Vijeće, priopćivši kako je kontinuirano upozoravalo HRT na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, odnosno na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne.

Što se pak tiče navoda o sukobu interesa članice Vijeća za elektroničke medije, Gordane Simonović, u Vijeću napominju kako je Sabor na Vladin prijedlog Gordanu Simonović 2012. imenovao za članicu Upravnog vijeća Hine iz reda medijskih stručnjaka, a u svibnju 2013. imenovana je za članicu Vijeća za elektroničke medije. U prosincu 2014. Gordana Simonović razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Hine na vlastiti zahtjev, istaknulo je Vijeće.

Na ovu izjavu svrnuo se i Ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

''Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije'', kratko je rekao Hasanbegović, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27