INTERVJU

PREDSJEDNIK HSLS-a DARINKO KOSOR NAJAVIO: 'Bude li Bandić ucjenjivao GUP-om, izlazimo iz koalicije'

'Pupovac se nije ispričao, no ne mogu nama, građansko-liberalnoj stranci, odnosi s manjinama biti glavni povod za izlazak'
Darinko Kosor
 Boris Kovacev / CROPIX

HSLS, odlučila su stranačka tijela ovu nedjelju u Novom Vinodolskom, ipak ostaje u koaliciji s HDZ-om, iako su zbog izjava Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koji je Hrvatsku usporedio s NDH i prozvao je da je faktor nestabilnosti u regiji, najavljivali mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije. Zašto je došlo do obrata, kako će dalje s HDZ-om i Pupovcem, do kada će trajati koalicija i imaju li neke uvjete za daljnju suradnju, u intervjuu za Jutarnji list odgovara Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, s kojim smo razgovarali netom nakon što je završila sjednica Središnjeg vijeća stranke.

Kakva je odluka Središnjeg vijeća HSLS-a?

- Kao predsjednik stranke predložio sam da se glasa o izlasku iz koalicije. Razlog nisu bile samo dvije press konferencije Milorada Pupovca već ukupno stanje u koaliciji, odnosi s koalicijskim partnerima SDSS-om, Milanom Bandićem i HNS-om. No, dio članova Središnjeg vijeća je smatrao da mi kao građansko-liberalna stranka ne možemo imati kao glavni povod za izlazak iz koalicije odnose s predstavnicima srpske manjine.

Znači li to da vam je stranka okrenula leđa?

- Što se tiče mog stava o dvije konferencije za novinare Milorada Pupovca, Središnje je vijeće jednoglasno potvrdilo sve moje stavove da se Pupovac nije ispričao niti pojasnio teze da je današnja Hrvatska nalik NDH i da je faktor nestabilnosti u regiji. Ne samo to, druga odluka Središnjeg vijeća je takva da prenosi svoje ovlasti na mene kao predsjednika da u idućih dva mjeseca do Sabora HSLS-a 16. studenoga donosim odluku o izlasku ili neizlasku iz koalicije. To su dvije odluke najvišeg tijela stranke.

Imate li uvjet za daljnju suradnju s HDZ-om u smislu da ćete izaći ako nešto ne ispoštuju i što sada očekujete od SDSS-a?

- U slučaju da se ponovi slična konferencija za novinare SDSS-a s takvim tezama, u slučaju da Milan Bandić ucjenjuje koaliciju da se mora izglasati zagrebački GUP, ili kada bi HNS ponavljao učestale ucjene prema koaliciji, imam mandat da sam odlučim o izlasku HSLS-a iz takve koalicije. I ta je odluka jednoglasna. Dosta nam je reketarenja koalicijskih partnera i to je bila poanta oko mogućeg izlaska, a jedini razlog zašto se to nije dogodilo u nedjelju je to što to ne bi bilo primjereno raditi na temi nacionalnih manjina. I ja sam prihvatio stav većine, a ovo je samo dokaz da je HSLS demokratska stranka i da tijela stranke donose odluke.

Jeste li o tome razgovarali s premijerom i je li vas on možda uvjerio da ostane s njima do kraja?

- Ne, ovo je potpuno samostalna odluka HSLS-a kao što uvijek sami donosimo odluke i imamo svoj stav i o Pupovčevoj pressici, i oko restrukturiranja Uljanika i da se ne treba usvojiti GUP Grada Zagreba. HSLS uvijek ima svoje jasne stavove.

Bojite li se da će vam javnost to zamjeriti i reći da u Vladi ostajete zbog sinekura, jer su i neke druge stranke u koalicije prijetile izlaskom pa se to nije dogodilo?

- Mi sinekura nemamo. Imamo tri pomoćnika ministara i jednog državnog tajnika, a krajem ovo godine pomoćnici ministara se ukidaju.

Je li Pupovac bio jedini razlog ili ste procijenili da je za stranku dobro da se godinu dana pred izbore udalji od HDZ-a i profilira se kao prava liberalna opcija s novim predsjednikom na čelu?

- Već sam rekao da su razlog bili ukupni odnosi u koaliciji, a dobar dio rasprave na Središnjem vijeću bio je vezan uz našeg predsjedničkog kandidata Dejana Kovača. Mi smo okrenuti budućnosti i imamo predsjedničkog kandidata kojeg podržavamo i koji je sada po nekim istraživanjima već na petom mjestu. Naš je cilj pobjeda na predsjedničkim izborima.

Hoće li ova odluka stranačkih tijela utjecati na kampanju predsjedničkog kandidata kojeg podržavate?

- Dejan Kovač je nezavisni kandidat uz podršku HSLS-a i on se u naše stranačke stvari nije miješao niti ima potrebe za tim. On je jedini kandidat liberalnog profila i potpuno je logična podrška njemu. U ovih mjesec dana pretkampanje ugodno smo iznenađeni stavom u javnosti i to se već vidi u anketama jer već sada ima veću podršku nego neki već etablirani kandidati poput Dalije Orešković ili Ivana Pernara.

Kako će HSLS izaći na parlamentarne izbore, je li moguća daljnja suradnja s HDZ-om, a što je s okupljanjem liberala?

- Sabor stranke je 16. studenog kada će HSLS dobiti novo, pomlađeno vodstvo. Upravo zadnjih godinu dana i ja na tome inzistiram. To će novo vodstvo voditi stranku na parlamentarne izbore, a zasad jedini službeni kandidat Dario Hrebak najavio je da će stranka izaći samostalno na izbore ako on dobije potporu na Saboru. To samostalno može značiti da idemo sami kao 2011. ili u suradnji sa srodnim liberalnim strankama koje se tada budu osjećale tako.

Imate li vi ključni cilj koji želite ostvariti do kraja koalicije ako u njoj ostanete?

- Naš ključni cilj u slučaju da koalicija opstane do idućih izbora je daljnje porezno rasterećenje građana i poduzetnika, a tu smo i dosad imali solidnu suradnju s ministrom financija koji je uvažio naše prijedloge, poput onoga da se smanji porez na hranu u ugostiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:19