PADAJU TEŠKE RIJEČI

PREDSJEDNIK HVIDRE ĐAKIĆ 'Klemm je izdajnik i završit će kao onaj tko s vragom tikve sadi'

 Davor Pongračić / CROPIX

Četiri mjeseca nakon što su branitelji poslije 555 dana prosvjeda, koji su obilježile prijetnje plinskom bocom, spakirali šator i napustili Savsku, braniteljska scena je razjedinjena, ali ne odustaje od političke bitke - samo što je poprište preselila u središnjice dviju najvećih stranki.

Ta je činjenica postala jasna nakon sastanka dijela braniteljske populacije predvođene Josipom Klemmom, predsjednikom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem. Na taj sastanak nisu bili pozvani oni koji su u Savskoj bila “prva postava” prosvjednika; Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata, ni HDZ-ov Josip Đakić, predsjednik Hvidre. A izgleda da i neće.

Glogoški rezerviran

Đakić ogorčeno tvrdi da s Klemom više ne želi imati nikakve veze. Optužuje ga za izdaju i političku trgovinu te proriče da će završiti kao svatko onaj tko s đavlom tikve sadi. Glogoški je pak rezerviran, kaže samo da na sastanak s Milanovićem koji je uskovitlao političku scenu i “nije bio pozvan, a zašto - to treba pitati organizatore”. Prije nekoliko dana optužio je “hrvatsku Vladu da pregovara s četnicima koji su na vlasti u Srbiji”, ali sad više nema komentara.

Uoči sastanka s Milanovićem novinarima je Klemm podijelio priopćenje u kojemu je pozvao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da organizira sastanak s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima udruga kako bi se riješio problem nestalih, ali i razgovaralo o problemu srpskih optužnica protiv hrvatskih branitelja. Istodobno je Novi list objavio vijest da bi predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji je nedavno posjetio Beograd i ondje se sastao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem te izražavao nadu da će se strasti stišati, mogao posredovati u organizaciji tog sastanka hrvatskih branitelja s Vučićem.

Dio branitelja za tu Klemmovu inicijativu ne želi ni čuti. Klemmove izjave da treba smanjiti tenzije sa susjednom Srbijom, da se on sam bori protiv huškačkog govora prema Srbiji, a razgovor s Vučićem za jednim stolom sigurno bi riješio neke stvari, burno su primili.

Deklarirani četnik

Đakić uzrujano kaže da ta ideja pokazuje svu Klemmovu prijetvornost:

“On bi razgovarao s deklariranim četnikom koji je u ratu imao pretenzije prema hrvatskom teritoriju, s onima koji su nas najdublje emocionalano i ljudski povrijedili i nanijeli nam neopisivo zlo. Hvidra u tome sudjelovati neće. Klemm je za nas prošlost!”

Na pitanje tko bi onda uopće trebao razgovarati i kako početi rješavati probleme, Đakić kaže da je to u domeni političkog vrha koji je jasno postavio pet kriterija u svojim odnosima sa Srbijom i upoznao s njima i Europsku komisiju. Smatra također da ih je Klemm ostavio na cjedilu, njih koji su zajedno prosvjedovali protiv bivše Vlade, i da se Klemm u političke pregovore otisnuo svojevoljno i svojeglavo, “vjerojatno traži sinekuru.” A iz snimke se, tvrdi nadalje Đakić, može čuti kako su branitelji tražili od Milanovićeva ustupke i posredovanje za neke prekršajne prijave...”

Sam Klemm, pak, na te optužbe ne želi odgovoriti: “Ne zanima me ništa u vezi s Đakićem! Vučić je legitimno izabran od strane srpskog naroda i stoga logična adresa za razgovor, a ja pozivam na dijalog jer druge nema”. Dodaje da i dalje inzistira da predsjednica organizira sastanak. Kaže da se nije susreo s Pupovcem - “nama je svejedno tko će organizirati sastanak, bitno nam je da do njega dođe”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:38