'RAZGOVOR JE BIO KONSTRUKTIVAN'

Predsjednik Sabora Jandroković posjetio HAZU i razgovarao s predsjednikom Neidhardtom te konstatirao da uvijek traže način kako unaprijediti suradnju

Velimir Neidhardt; Gordan Jandroković
 Goran Mehkek, Boris Kovačev / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u četvrtak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je razgovarao s njezinim predsjednikom akademikom Velimirom Neidhardtom te razgovor ocijenio sadržajnim i konstruktivnim.

Nakon razgovara Jandroković je istaknuo da uvijek traže način kako unaprijediti suradnju Hrvatskoga sabora i HAZU.

"Pred nama su dva važna događaja", rekao je dodavši kako će dogodine biti 25 godina od potpisivanja Daytonskoga sporazuma pa HAZU priprema znanstveni skup koji je vrlo važan jer su ti događaji vrlo bitni za Hrvatsku i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Ti događaji, naglasio je, polagano postaju prošlost za sadašnje generacije. Oni se itekako još i danas osjete pa moramo osvježiti sjećanje s pravne, političke, geopolitičke i drugih strana kako bi današnje generacije mladih ljudi znali zašto su potpisani Daytonski sporazumi i zašto su oni bitni za našu državu ali i za hrvatski narod u BiH, dodao je.

Godine 2021. bit će stogodišnjica osnivanja HAZU, a Hrvatski sabor je bio osnivač pa nam je, istaknuo je, obveza razvijanje suradnje s HAZU.

"Podupiremo njihove projekte i s razumijevanjem gledamo na njihove planove i ideje", rekao je Jandroković istaknuvši da je razgovor bio vrlo sadržajan i konstruktivan,

"Vjerujem u snaženje naše suradnje", zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Akademik Neidhardt napomenuo je da je Hrvatski sabor utemeljitelj HAZU pa je njegovom odlukom 1861. godine zaživjela ideja o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Razgovori su nam bili vrlo zanimljivi i plodonosni, ocijenio je dodavši kako su razgovarali o obilježavanju 160. obljetnice HAZU-a i čime bi malo unaprijedili Strossmayerovu galeriju te o tomu da Sabor bude pokrovitelj obilježavanja obljetnice.

Podsjetio je i i na 25. godišnjicu Daytonskoga sporazuma sljedeće godine te najavio održavanje znanstvenoga skup, na kojem će pokušati znanstveno obraditi sva pitanja.

Najviše nas zanima položaj Hrvata u BiH, gdje su njihovi problemi te gdje bi na njihovu dobrobit trebalo neke stvari poboljšati, istaknuo je Neidhardt dodavši kako se HAZU ne brine samo o povijesnom razvoju hrvatskoga identiteta, nego i o svima onima koji se dotiču hrvatske kulture i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:27