SABORSKI ODBORI

ŽESTOKI OKRŠAJ PLENKOVIĆA I MARASA Premijer: 'Vi ste stalker i plačljivko! Bezobrazni ste, ne znate ništa!'

Na izvanrednoj sjednici Hrvatski sabor bi trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Tomu će prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima premijer Andrej Plenković predstavlja kandidate za nove članove svoga kabineta
Gordan Maras i Andrej Plenković
 Damjan Tadic / CROPIX

>>> NOVO 17:50 Ovako je izgledalo glasovanje o novim ministrima:

Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i europskih poslova, s 82 glasa za i dva protiv iskazano je povjerenje.

Ivan Malenica novi je ministar uprave s 82 glasa za i tri protiv.

Marija Vučković izglasana je za ministricu poljoprivrede s 82 glasa za i tri protiv.

Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dobio je 82 glasa za i tri protiv.

Mario Banožić s 82 glasa za i tri protiv izglasan je za novog ministra državne imovine.

Vesna Bedeković nova je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike - dobila je 82 glasa za i dva protiv.

Novi ministri odmah su prisegnuli u Saboru.

--------------------------------

17:40 Zdravko Marić i Davor Božinović dobili su 82 glasa te su postali novi potpredsjednici Vlade.

--------------------------------

17:22 U petak poslijepodne, nešto iza 17 sati, prisegnuo je zastupnik u Saboru Lovro Kuščević, nakon čega je Božo Petrov, čelnik Mosta nezavnih lista, odmah zatražio stanku.

- Jasno je da je Vlada zadnje dvije godine bila paravan za nečasne radnje nekih ljudi. Njihove afere bilo je nemoguće popratiti. Treba se pokazati barem zrno pristojnosti i ne sudjelovati u ovome. Mi ćemo vam prepustiti svjetla pozornice, ali neka bude zauvijek zapamćeno tko je sudjelovao u srozavanju Sabora - rekao je Petrov i zatražio ostavku premijera Andreja Plenkovića. Dodao je i kako neće podržati imenovanje novih ministara.

Stanku je zatražio i SDP-ov Davor Bernardić.

- Premijer štiti korupciju, kako i ne bi, kad je i sam bio umiješan u aferu BORG. Svima u Hrvatskoj jasno je zašto su ministri morali otići - zbog korupcije. Za interes građana bilo bi najkorektnije da se raspišu novi izbori - rekao je predsjednik SDP-a.

Stanka je odobrena do 17:35 sati.

-------------------------------

17:13 Počela je izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se glasati o novim ministrima i potpredsjednicima Sabora.

-------------------------------

17.00 Pet minuta prije 17 sati rečeno je kako je stigla obavijest da je sjednica Sabora u 17h te je od strane Marasa predložen prekid sjednice Odbora radi odlaska u Sabor i glasovanja o novim ministrima. Potom bi se zastupnici vratili na sjednicu Odbora.

U tim je trenucima premijer Plenković napustio sjednicu. Nakon kratke rasprave Maras je prelomio i rekao da se nastavi sjednica Odbora jer se članovi ne mogu složiti oko odluke što dalje učiniti.

- Nastavit ćemo dalje sa raspravom obzirom da nema suglasja, rekao je Maras, a potom je barem polovica zastupnika napustila sjednicu.

-----------------------------

16:40 Gordan Maras je u uvodnom izlaganju poručio da građani ovu vladu vide kao najkorumpiraniju.

- Ova vlada nosi etiketu korupcije, najveću od 90-tih. Za to nisu krivi mediji nego premijer koji je do jučer govorio da su to tehnički problemi. Imamo vrlo konkretne stavove HDZ-ovaca da stranka treba rekonstrukciju. Najpoštenije bi bilo da raspišete izbore, tražiti da podnesete odgovornost, nije valjda da vam je godinu dana mandata važnije od Hrvatske i njezinih građana, rekao je Maras.

Nakon njegova uvoda Andrej Plenković je tražio repliku.

- Sad ste nastupili kao jedan uhodani stalker, pljačljivko, sa vašim odvažnim i hrabrim komentarima na Faceboku, na nekulturnim ponašanju inzistirate cijel dan. Vaš odbor je trebao početi u 13.30, ali ste orkestirirali da odbor počne baš u 16.30, kada svi drugi završe. Vidim da ste spremni raditi filibustering. Nećete u tome uspjeti, jednako kao što ste bili neuspješeni ministar u neuspješnoj Vladi. Za 71.4 milijardi kuna deficita ste zadužili Vladu, podigli ste dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina, a prpošno ste potpisivali za referendum '67 j epreviše'. to je goebelsova propaganda, poručio je Plenković.

Maras ga je potom upozorio da pazi što priča.

- To je vrijeđanje, pazite što pričate. Nemojte biti bahati. Pogledajte anekete i bit će vam sve jasno. Raspišite izbore, upozorio ga je Maras.

-----------------------------

16:09 Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras otvorio je sjednicu na kojoj premijer Plenković predstavlja kandidata za ministra Josip Aladrović.

Na početku sjednice Maras je zamolio za pristojnost posebno "one kojima je mamica sredila da ne idu vojsku, ukoliko takvih ima". Uzvratio je Plenković koji je pozdravio sve zastupnike: "I pristojne i kulturne i nekulturne".

- Dobro sam upoznat s problematikom vezanom za mirovinski sustav na temelju koje ću kvalitetno obavljati posao. Želim dodati da ćemo obnoviti socijalni dijalog, pozivam sve sindikatee i poslodavce na dijalog. Obnovit ćemo Gospodarsko-socijalno vijeće, sve probleme koji se mogu pojaviti, prevladat ćemo ih u fazi dijaloga, poručio je Aladrović na početku svog izlaganja.

-----------------------------

16:08 Mario Banožić, kandidat za nasljednika Gorana Marića na čelu novog ministarstva državne imovine, dolazi s mjesta predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prije je bio pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca. Član je Središnjeg odbora stranke i člana Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a dr. Ante Starčević.

Banožić je, kazao je, prihvatio poziv jer je upoznat s aktivnostima Vlade i ministarstvima koji se dotiču rada samog MDI-ja, s čijom se problematikom susretao i na prethodnom poslu. „Mislim da ću dati izniman doprinos, prvenstveno na inicijativama koje su započete.“, najavio je on.

Nezavisni Tomislav Panenić savjetovao mu je da ne dozvoli da mu kadroviranje bude interes jer su državne tvrtke pod posebnom prismotrom, te da vodi računa da mu obećanja budu realna.

SDP-ov Saša Đujić pitao je premijera ima li snage ući u obračun s mafijom: “S obzirom da su svi ministri imali odličan rad zašto je došlo do rekonstrukcije. Ili u Hrvatskoj postoji jaka organizirana mafija koja smanjuje vrijednosti zgrada… Ministri su pod ozbljnim optužbama za sukobe interesa, vlastito nezakonito bogaćenje. Žao mi je što niste smijenili i ministra Kujundžića. Da jeste i njega, onda bih vam čestitao. Možda bih čak i glasao za ovu rekonstrukciju da ste imali snage očistiti stranku.

„Hoću, želim, moram“ – odgovorio mu je kratko premijer Plenković i pohvalio ga što razumije razloge rekonstrukcije. „Nisam vidio da je bilo koje tijelo diglo bilo kakvu optužnicu mi govorimo isključivo o pristiscima. Smeta mi kao premijeru da sve te negativne teme narušavaju rad Vlade i image i sve ono iza čega mi stojimmo. Za razliku od SDP-a, imali ste deficit od 71,4 milijarde kuna, naš je rast temeljem na politici koja je odgovorna. Ponašamo se kao odgovorna Vlada koja ne troši ono što nema! I ostvaruje zdravi rast koji je bio 3,9 u ovom kvartalu.“ Uhvatili su se u koštac s neodgovornošću, zapuštenošću, nebrigom ne bi li osigurali veću efikasnost državne uprave.

„Znači, drugi put ide Kujundžić“, replicirao mu je Đujić i izrazio nadu da će poslušati Miru Kovača za rekonstrukcijom HDZ-a.

-------------------------------

16:05 - Gordan Grlić Radman već četvrt stoljeća radi u Ministarstvu vanjskih poslova, dobro poznaje sustav, angažiran je, otvoren, tolerantan i brzo će pohvatati konce u Ministarstvu. Tim je riječima premijer Andrej Plenković predstavio kandidata za novog ministra vanjskih i europskih poslova pred članovima dvaju saborskih odbora - za vanjsku politiku i za europske poslove.

Premijer je naglasio kako želi osnažiti sustav vanjskih poslova prije zahtjevnog i sveobuhvatnog posla predsjedanja EU koji Hrvatsku čeka u prvoj polovici iduće godine. Šezdeset jednogodišnji Grlić Radman ujedno je i najstariji u paketu novih ministara koje je premijer u opsežnoj rekonstrukciji svoje vlade predložio Saboru.

Nakon sažete premijerove najave, uslijedilo je opširno, prilično nekonzistentno izlaganje Gordana Grlića Radmana, prepuno digresija na njegovu diplomatsku prošlost, poslovica, isticanja važnosti Njemačke kao članice EU-a i važnosti hrvatskog oslanjanja na tu državu. -Nije centar moći EU samo u Bruxellesu već i u Berlinu i EU je nezamisliva bez Njemačke. Njemačka je važan partner. Već razmišljam koji će mi biti prvi posjet, a posjeti su i od pragmatične važnosti za naš nacionalni interes- rekao je uz ostalo Grlić Radman pred Odborom. Isticao je i da će u mjesecima uoči predsjedanja EU-om i tijekom njega Hrvatska biti pod posebnim povećalom

- Sad će se u listopadu nama baviti i Financial Times i one novine koje se bave time imate li "crno pod noktom". Ali, "higijeničara" mora biti i komaraca mora biti-, kazao je.

O svom viđenju najvažnijih vanjsko-političkih ciljevi Hrvatske govorio je prilično uopćeno. Hrvatska je, kazao je svoje temeljne vanjsko političke ciljeve - Ulazak u EU i NATO - ostvarila, a sad mora doprinositi unutar EU, pri čemu je glavni prioritet skoro hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. Nešto konkretniji bio je tek govoreći o hrvatskoj ambiciji za ulaskom u schengensku zonu, tj najavljujući kontinuitete dosadašnje hrvatske politike prema ilegalnim imigrantima:

-Hrvatska uspješno brani granice EU-a. Uvijek imate onih koji slikaju i šalju, ali braniti Hrvatski teritoriji EU od ilegalne imigracije ja jako važno. Tu imamo podršku Njemačke, kazao je. Politici prema državama u neposrednom susjedstvu s kojim Hrvatska ima niz otvorenih pitanja, Grlić Radman je izlažući svoj program posvetio tek fraze: Hrvatska, ustvrdio je, mora brinuti o interesima Hrvata u BiH. Hrvatski je interes da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU. Konkretnije ideje kava će biti hrvatska vanjska politika prema državama u neposrednom susjedstvu nije iznio ni nakon zastupničkih pitanja.

- Okruženje je nama jako važno i da sve zelje Zapadnog Balkana budu u EU, ali moramo vidjeti i spremnost kod njih da usvoje europske vrijednosti- jedan je od njegovih odgovora na zastupničko pitanje. Predstavljajući se pred dvama saborskim odborima nerijetko je posezao za poslovicama poput: "Imadoh, ne znadoh, kad izgubih-saznadoh", ili onima koje su mu,kako tvrdi, životne maksime "Tko tiho postupa, daleko stiže", ili "Nikad ne gunđaj već napravi, pokaži".

------------------------

15.30 Šef HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić rekao je da da će izglasavanje povjerenja, koje je zakazano za 17 sati, kasniti i kako se nada da će početi najkasnije do 18 sati.

------------------------------

15:22 Počelo je ispitivanje Vesne Bedeković kao ministrice. Mostova Ines Strenja zamijetila je da je u drugim resorima bilo boljih kandidata za smjenu, onih koji su trebali otići jer je Nada Murganić dobro radila svoj posao i naglasila je niz zakona kojim je nastojala uvesti red u svojem resoru.

Zapitala je Vesnu Bedeković koja je njezina definicija obitelji. "Obitelj je zajednica muškarca i žene.", kratko je odgovorila kandidatkinja.

Bedeković se kasnije ipak pokušala izvući rekavši da je krivo čula te je odgovarala na pitanje što je brak.

------------------------------

15:20 Premijer Andrej Plenković predstavio je pred saborskim Odborima za obitelj, mlade i sporte te Odborom za zdravstvo i socijalnu politiku kandidatkinju za novu ministricu demografije i socijalne skrbi Vesnu Bedeković. Zahvalio se njezinoj prethodnici Nadi Murganić za koju je rekao da je uvijek nalazila snage i tople riječi za teške situacije koje su se događale u resoru.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka.
Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o povjerenju Vesni Bedekovic.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Vesna Bedekovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Vesna Bedeković i Andrej Plenković

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka.
Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o povjerenju Vesni Bedekovic.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Vesna Bedekovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Vesna Bedeković

'Obitelj je nukleus društva i nukleus opstanka svakog naroda i stoga ćemo raditi na zaštitu obitelji', poručio je Plenković. Predstavljajući se zastupnicima Vesna Bedeković nastojala je objasniti zašto bi bila dobra ministrica premda ne dolazi iz sektora socijale i demografije – više od 30 godina radnog staža provela je u prosvjeti i akademskoj zajednici. Založila se za jačanje centara za socijalnu skrbi na tragu solidarnog i tolerantnog društva.

„Poznajete me kroz rad u saborskom mandatu. Bavila sam se i svim ostalim temama koje su vezane za različite resore. A s problematikom resora koji preuzimam itekako sam se upoznala kroz sudjelovanje u radu saborskog Odbora za obitelj mlade i sport. Svjesna sam kompleksne problematike resora i odgovornosti koju preuzimam. Sustav obrazovanja u kojem sam provela najveći dio je itekako povezan s problematikom obitelji i mladih, a onda u nekom dijelu i socijalne politike jer se u sustavu obrazovanja rješavaju problemi iz te provinijencije', kazala je Bedeković i pohvalila se da ima razvijene organizacijske sposobnosti:

'Moje geslo u svim institucijama u kojima sam radila i kojima sam upravljala je red, rad, disciplina i odgovornost'. Kao ministrica trudit će se staviti fokus i težište na ljude i povećati, kako broj socijalnih radnika, kojih je 1700 u sustavu, a nedostaje ih barem upola toliko. Obećala je surađivati sa civilnim sektorom.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka.
Saborski Odbor za europske poslove raspravlja o povjerenju ministru Gordanu Grlicu Radmanu.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Gordan Grlic Radman. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Plenković i Grlić Radman

14:30 Uoči sjednice Odbora za europske poslove i vanjsku politiku, kandidat za ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman osvrnuo se na izjavu Mire Kovača da je osim rekonstrukcije u Vladi potrebna i rekonstrukcija u stranci te iznio očekivanja od sjednice na kojoj će ga premijer predstaviti.

- Ja sam obični mali član, najvažnija mi je profesionalnost, posao, poručio je Grlić Radman.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka.
Saborski Odbor za europske poslove raspravlja o povjerenju ministru Gordanu Grlicu Radmanu.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Gordan Grlic Radman. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

------------------------------

14:20 Kandidat za ministra uprave Ivan Malenica rekao na Baukovo pitanje da broj jedinica lokalne samouprave treba smanjiti, da Povjerenstvu za sukob interesa ne treba mijenjati naziv, da je jako važno tijelo za antikorupcijski mehanizam i novi zakon treba popuniti pravne praznine. Smatra da je Povjerenstvo sada neovisno i takvo treba i ostati jer je sukob interesa razlog njegova postojanja.

Također je poručio da će učiniti sve da se odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru primijene.

------------------------------

13:06 - Proveo sam rekonstrukciju jer želim da ova Vlada nesmetano nastavi svoj rad. Ne želim voditi ovu vladu u vrlo zahtjevne strukturne reforme, porezno rasterećenje tvrtki, bolju investicijsku klimu, opterećen time da se ona veže uz negativne konotacije korupcije i pogodovanja. To ne dolazi u obzir. Došao sam da pošteno i predano radim na dobrobit hrvatskih ljudi- kazao je pred saborskim Odborom za regionalni razboj i europske fondove premijer Andrej Plenković, tražeći da Odbor podrži dosadašnjeg ministra rada Marka Pavića za novog ministra regionalnog razvoja i Fondova EU-a.

Ne želeći prejudicirati ničiju odgovornost ne dam da se korupcija i pogodovanje vezuje uz ovu vladu, dodao je Plenković. Pojasnio da rekonstrukcija Vlade ima cilj pripremiti Hrvatsku za važnu zadaću - predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvih šest mjeseci iduće godine. Naglasio je da u tih 6 mjeseci i prema građanima i prema Europi žele dati sliku vlade koja angažirano radi na reformama u Hrvatsko te daje svoj doprinos i stabilizaciji EU-a nakon bregzita te da time zaokruži svoj rad.

Predstavljajući ministra Pavića istaknuo je kako je riječ o kandidatu koji dolazi s ministarske pozicije na kojoj je nastojao provesti mirovinsku reformu čiji je cilj dokinuti diskriminaciju među umirovljenicima koji su radili isti posao i ostvarili isti staž, a imaju različite visine mirovina te kreirati fiskalno održiv financijski sustav.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnici oporbe u polemičnoj su raspravi uvjeravali premijera da se rekonstrukcijom neće riješiti tereta korupcije, te ponavljali argument da je vlada izgubila legitimitet. Zaiskrilo je u raspravi između SDP-ovca Gordana Marasa i premijera Plenkovića.

- Vi i Vaši ministri učinili ste ovu vladu najkoprumpiranijom vladom od 1990, a 80 posto građana više je ne podržava, poručio je premijeru SDP-ovac Gordan Maras. Dodao je kako je besmisleno provoditi rekonstrukciju vlade nakon dvije trećine mandata, te ustvrdio da njegovu vladu u Saboru podržavaju ljudi opterećeni korupcijskim aferama.

Zamjerio mu je za ministra regionalnog razvitka predlaže dosadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića kojem je 750.000 potpisnika zahtjeva za raspisivanje referenduma protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 pokazalo palac dolje.

Plenković ga je podsjetio da je podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina života predlagala SDP-ova vlada, te njega i njegove stranačke kolege optužio da stavljanjem potpisa na zahtjev za referendumom obmanjuju sindikate i građane.

Kako mu je Maras dok je govorio upadao u riječ, Plenković mu je uzvratio: "Kad vam se odgovori - plačete. Odite malo van pa se isplačite. Očito ne trpite kritike Očito ste netolerantni".

13:00 Na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon puna tri sata bavljenja Božinovićem, napokon je na red došao i ministar financija Zdravko Marić.

Mostov Robert Podolnjak pitao ga je kako je moguće da je jedna dužnosnica morala podnijeti ostavku zbog odluke Povjerenstva za sukob interesa jer je povrijedila načela djelovanja, a drugi je predložen za napredovanje, iako nema nikakve razlike u odluci Povjerenstva.

„Jedne članice više nema, a vas premijer predlaže za potpredsjednika. Kako je moguće potpredsjednicu natjerati na ostavku, a u vašem slučaju, unatoč postojanju iste odluke, predloženi ste za unapređenje. Ne mogu naći logično, političko objašnjenje. Ne biste smjeli obnašati dužnost niti ministra, a kamoli potpredsjednika!“, zanimalo je Podolnjaka.

Branimir Bačić, HDZ: „Povrijeđen je Poslovnik. Imamo i pamćenje i memoriju. Martina Dalić nije razriješena već je dala ostavku. Nije dala ostavku zbog odluke Povjerenstva jer kad je dala ostavku Povjerenstvo još nije donijelo odluku. Kao profesor na katedri ustavnog prava trebali bi znati da je Upravni sud poništio oddluku. Svi argumenti su vam totalno promašeni.“

Zdravko Marić: „Na svaki poziv povjerenstva sam se očitovao i pisanim putem i na sjednici. Javnost je čula rspravu. Niti u jednom očitovanju nisam se pozivao na druge predmete, nisam druge stavljao u fokus. Vodio sam se isključivo tim principom. Ja sam najavio da ću koristiti pravna sredstva koja imam na raspolaganju. Upravni sud je nedavno donio presudu nisam je još vidio – ukinuo je odluku i predmet vratio na ponovni postupak. Uvjeren sam da će moji argumenti biti prihvaćeni.“

------------------------------

12:23 Burna rasprava vodi se i na Odboru za regionalni razvoj i EU fondove gdje je premijer predstavlja Marka Pavića, ondje je došlo do novog okršaja SDP-ovca Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića.

Gordan Maras (SDP) odmah je rekao Plenkoviću da "u pola jedan nema odbora pa neće moći pobjeći".

"Ovo je najkorumpiranija vlada u povijesti! Nije oporba našla Mercedes Žalac, nije opozicija nakrcala lovom Tolušića, nije opozicija ušla u deal s franjevcima. Kako imate obraza javnosti reći da ne date da se ovoj Vladi lijepi etiketa korupcije! A vaši ministri su ovu vladu napravili najkorumpiranijom. Probajte se osvijestiti. Mi kao da ne živimo istoj zemlji", rekao je Maras na odboru, javlja RTL.

Plenković je uzvratio Marasu da je "stalker" i da plače po odborima da postavi pitanje.

Maras mu je odgovorio: "Vrijeđate me!"

"Vi gospodine Maras osim što ste bezobrazni ne znate ništa", uzvratio mu je Plenković.

Maras je potom uvrijeđen napustio sjednicu uz povike da Plenković ne živi u Hrvatskoj, na što je premijer reagirao i nazvao ga 'plačljivkom'.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka.
Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove EU raspravlja o povjerenju ministru Marku Pavicu.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Marko Pavic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Andrej Plenković, Marko Pavić

------------------------------

12:14 Krešo Beljak, HSS: Imamo situaciju sa Slovenijom koja je stavila žilet žicu koja je prepreka za životinje, ne za ljude, nije sredstvo čuvanja granica nego poniženja Hrvatske. Nikad nije utvrđeno gdje je hrvatska granica sa Slovenijom. Slovenci su sami utvrdili granicu i znam pouzdano da je žica na prostoru hrvatskog teritorija. Zašto to ne uklonimo? Što bi Slovenci napravili da smo mi svojevoljno odredili gdje je granica bez međunarodnog sporazuma? Ponašamo se kao da nismo baš suverena država.

Drugo pitanje vezano uz Hvar za kojeg mi se čini kao da je druga država s drugim zakonima. Čovjek čiji je sin dugogodišnji ovisnik o heroinu čuo je svog sina kako dogovora pošiljku heroina, s konkretnim terminom i trajektom, i nazvao je policiju. U roku od deset minuta gospodina od 70 godina zove nepoznati broj koji mu kaže: 'Još jednom nazovi policiju i neće biti ni tvog sina ni tebe ni tvoje kuće'. To se u Samoboru ne može dogoditi. Umjesto da se policija bavi problemom teških droga, hvataju se, statistike radi, maloljetnici s dva džointa.

Božinović je odgovorio:

- Žica je postavljena prije mandata ove Vlade. Dobio sam uvjeravanja policijskih službenika, nisam htio izlet na hrvatski teritorij, ali provjerit ću. O Hvaru otvaramo drugo pitanje. Hrvatska policija je dio međunarodnih akcija u sprečavanju trgovine drogom, tom problemu poklanjamo puno veću pažnju. Dok je džoint kažnjiv – kažnjiv je, ali želim ukazati na činjenicu da je policija osposobljena biti dio sofisticiranih policijskih akcija u borbi protiv krijumčarenja drogom. Konkretne primjere mi dajte i proslijedit ću ih Ravnateljstvu policije. Ispitat ću što se dogodilo na Hvaru i izvijestit ću vas o tome. Ne mogu znati za svaku akciju, a osobno ne mogu biti involviran.

------------------------------

12:08 I dalje je u tijeku rasprava na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Arsen Bauk pitao je ministra unutarnjih poslova: "Hoćete li učiniti sve da se postave ploče na institucijama i jedinicima lokalne samouprave? Moja frustracija je što sam kao ministar u samo jedno mjesto uspio nametnuti postavljanje dvojezične ploče."

Božinović mu je odgovorio: "Angažirat ću se oko odluka Ustavnog suda. Čestitam vam što ste se angažirali. Treba ozbiljno proučiti sve te dokumente i shvatiti smisao, sve to treba raditi to kroz dijalog i tu vidim najveći prostor svog angažmana, neću se skrivati iza nekih drugih odluka.

------------------------------

11:50 Odbor za poljoprivredu podržao je buduću ministricu Mariju Vučković. Nakon što je Hrvoje Zekanović bio nezadovoljan što ne može premijeru postaviti pitanje na Odboru za Ustav (jer nije član odbora pa mora čekati), slična situacija je i na Odboru za poljoprivredu s Gordanom Marasom koji je napustio sjednicu, javlja N1.

------------------------------

NOVO 11:25 Što se tiče odnosa MUP-a prema zahtjevima pučke pravobraniteljice koja proziva MUP da im uskraćuje odgovore na pitanja o kršenju ljudskih prava u nekim konkretnim slučajevima Davor Božinović tvrdi kako nema pitanja na koje pučka pravobraniteljica nije dobila odgovor, nema dokumenta koji nije dobila, ali nema osnove da itko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije.

Objašnjenje što Hrvatska sve treba učiniti oko ulaska u schengenski režim iznervirala je SDP-ova Ranka Ostojića:

„Zabrinjavajuće je koliko ne poznajte činjenice, to je zabrinjavajuće za sigurnost RH. Akcijski planovi doneseni su 2015. I sve što je napravljeno, napravljeno je u skladu s propisima. Ne demantirate da je vojska uhvatila preko tisuću migranata, sigurno nisu postupali u skladu sa zakonima. Postoje međunarodne konvencije – u postupku se utvrđuje je li netko zaslužuje međunarodnu zaštitu. Odvraćanje ne postoji, pushback ne postoji po zakonima. Vi kažete da netko ne govori istinu, gospođa Kitarović ili vi. Kažete da postoje osobe koje su 40 puta uhvaćene, ali one su vraćena bez zapisivanja, bez postupka u BiH. To je nezakonito. Morate provesti postupak i vratiti ljude nazad po preoceduri. Glupost s izjavom da su se Grčka i Italija izborile da ne budu prve zemlje ulaska nego su sad to Hrvatska i Mađarska – to je nevjerojatno da vi to možete izjaviti kao osoba koja želi biti potpredsjednik Vlade“, nabrajao je Ostojić, na što se Božinović branio:

„Ja ne govorim o 270 mjerila, a vi o pitanjima, to nije isto. Dakle, prva netočnost. Kažete da 15 posto imigranata ni za vašeg mandata nisu imali dokumente, 2015. i 2016. Vi ste ih puštali preko zelene granice, mi ih ne puštamo, to je temeljna razlika! Ne govorimo o istom fondu. Ja kad govorim o milijardi kuna koje niste vidjeli to nije taj fond – to je za azil i migrante. Jasno mi je da ne možete razumijete jer to niste vidjeli. Što sad da radim – nisam ja kriv.“

------------------------------

10:40 Na Odboru za Ustav nastavljena je rasprava o budućim potpredsjednicima Vlade, Mariću i Božinoviću, te o ministru uprave, Ivanu Malenici, a premijer Plenković otišao je na Odbor za poljoprivredu gdje prestavlja Mariju Vučković, kandidatkinju za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede.

------------------------------

10:39 Potom je Grbin pitao ministra Božinovića: „Pretpostavljam da znate što je push-back na granici. Smatrate li i vi kao predsjednica da je push-back na granici u redu? Što mislite o navodima policajaca da im je naređeno da provode nasilje prema migrantima. Kakav je vaš stav o odluci Ustavnog suda o Vukovaru. Gospodin Kopal je 5. lipnja ove godine izjavio da ono što radi SOA on neće iznositi javno te je rekao da ima pristup klasificiranim podacima. Koji je pravni temelj za to i je li to u redu“

Božinović je dugo objašnjavao da policija provodi zaštitu granice u skladu sa zakonom. U službenim izvorima nikada nismo govorili o push-backu. No, priznao je da je bilo slučajeva prekoračenja ovlasti prema migrantima, ali sporadično i okončano je sankcioniranjem službenika. Naglasio je da je do takvih situacija uvijek dolazilo prilikom ilegalnih pokušaja ulaska u Hrvatsku, muškaraca u najboljim godinama. Migrante se na granici upozori i oni se vraćaju.“ Kazao je ministar, ali i odbacio navode policajaca. Rekao je da iz odluke Ustavnog suda nije vidio nikakvu obvezu uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru, ali da je vidio sugestiju o toleranciji i dijalogu. Nije čuo Kopalovu izjavu, ali to, kazao je, nije iz nadležnosti unutarnjih poslova niti nešto čime bi se on bavio kao potpredsjednik Vlade.

------------------------------

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Ivan Malenica. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

10:35 Nakon sat vremena premijer je otišao predstaviti ministricu poljoprivrede na drugi odbor, što je izazvalo negodovanje Mostova Roberta Podolnjaka koji smatra da premijer mora ostati do kraja na odboru. Intervenirao je predsjednik Odbora Željko Reiner da je to u skladu s Poslovnikom koji je donesen za mandata jedne druge Vlade.

- Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana. Zahvaljujem i vidimo se kasnije', rekao je premijer.

------------------------------

10:15 SDP-ov zastupnik Peđa Grbin je na početku rasprave istaknuo kako je pažljivo slušao premijera kada je predložio ministre.

- On nama nijednom riječju nije objasnio zašto smo mi ovdje. Hoće li reći i jednu jedinu riječ o tome zašto su Kuščević, Tolušić i Marić otišli iz Vlade. Zašto smo mi danas ovdje?, zapisao je Grbin nakon čega je uslijedilo Plenkovićevo izlaganje:

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

- Pojasnio sam javnosti razloge rekonstrukcije Vlade, želio sam da neopterećeni nastavimo u interesu hrvatskih građana provoditi naš program. U jednom trenutku sam procijenio kakvi su politički potezi potrebni da Vlada ostvari cilj, ne ulazeći i ne prejudicirajući odgovornost bilo kojeg od ministara, niti ja niti vi nismo sud da donosimo kategorićne zaključke je li netko prekršio zakon. Stvarate atmosferu da je netko kriv. Ja to nikada neću reći, svjestan sam političkog konteksta u kojemu Vlada radi. Nikada neću dopustiti da se mojoj Vladi lijepe etikete koje imaju veze s korupcijom. Možete nas politički voljeti, mrziti, kao neki koji tu sjede, odgovorio je Plenković.

Peđa Grbin nije bio zadovoljan odgovorom te je nastavio napad na premijera.

- Nisam vam ja zalijepio tu etiketu, nego Kuščević, on vam je zalijepio etiketu korupcije, Tolušić, gospođa Žalac, Marić. Dajte mi recite za takvu priliku da za 50-tak eura po kvadratnom metru kupim atraktivno turističko zemljište, poručio mu je Grbin.

Premijer je potom ponovno odbacio tezu o etiketi korupcije.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Ivan Malenica. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

- Neću vam dopustiti da nam zalijepite tu etiketu, što se tiče pojedinih slučajeva, to će utvrditi netko drugi, ne vi, političke odabire donosim, kao i za rekosntrukciju vlade, u općem interesu hrvatskog društva i u naporu da ojačamo vrijednosni sustav, angažirano radim na dobrobiti Hrvatske, rekao je Plenković nakon čega je nastavljena rasprava.

------------------------------

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u nešto iza 8 sati u Hrvatski sabor gdje bi tijekom dana na sjednicama saborskih odbora trebao predstaviti kandidate za ministre i nove potpredsjednike Vlade, piše N1 televizija.

"Nadam se da će podržati i nove ministre i ministrice i mene kao premijera", rekao je Plenković okupljenim novinarima te ponovio da Mostovo skupljanje potpisa za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića nije po Poslovniku.

Pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljat će se o predložena dva nova potpredsjednika Vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra financija Zdravka Marića. Na istom će se odboru raspravljati i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, koji dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

Zagreb, 190719.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
U Hrvatskom Saboru premjer Andrej Plenkovic predstavlja kandidate za nove ministre.Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji:  Davor Bozinovic, Andrej Plenkovic, Ivan Malenica. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Na Odboru za poljoprivredu premijer Plenković predstavit će svoju kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a potom će se na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU raspravljati o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove zastupnici će raspravljati o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Zajedničku sjednicu održat će i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će raspravljati o predloženoj ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesni Bedeković.

Potom će na sjednici Odbora za gospodarstvo biti predstavljen premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji će raspravljati o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:39