ĐURO SESSA

PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA SE PRED TV KAMERAMA JAVNO ISPRIČAO MLADOJ POLICAJKI, ŽRTVI SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA 'Odluka suda bila je pogrešna!'

Đuro Sessa
 Dragan Matić / CROPIX

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa večeras se pred kamerama RTL-a javno ispričao policijskoj djelatnici, žrtvi seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je Općinski sud u Vukovaru donio nevjerojatnu odluku.

Podsjetimo, mlada policajka koja je prije četiri godine cijelu noć, tijekom smjene, bila izložena spolnom nasilju od strane svojeg šefa, ne samo da na Općinskom sudu u Vukovaru nije dobila zadovoljštinu - sud je oslobodio okrivljenog jer se uznemiravanje dogodilo “samo jednom” i nije se ponovilo, nego će morati platiti i 800 kuna sudskih troškova te izdatke napadača i njegovog odvjetnika.

"Ja sam se prije svega htio, u ime sudbene vlasti, ispričati policajki zato što je to zaista bila jedna pogrešna presuda gdje je napravljen jedan klasičan previd, koji mi suci ne volimo kad se tumači mehanički sudska praksa. Ovdje je sutkinja pogriješila, nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i primijenila je jednu sudsku praksu koja se nikako nije smjela primijeniti", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Policajka je u veljači 2016. noć provela u službenom policijskom vozilu sa svojim, u tom trenutku nadređenim, kolegom (44). Nalazili su se na punktu PP Bajakovo, blizu granice sa Srbijom, u nadzoru područja zbog pojačanog priljeva ilegalnih migranata. Mlada policajka tamo je bila kao ispomoć u sastavu svoje postrojbe pristigle iz drugog dijela Hrvatske, a njezin nadređeni, kojega je zbog događaja iz te noći prijavila za spolno uznemiravanje, bio je lokalni policajac.

“Oko 00.10 sati dok je s okrivljenikom bila u vozilu pitao ju je je li joj se kolega upucavao, je li s njime za vrijeme ophodnje imala spolni odnos, pričao je o prijevarama, a kad je i dalje ustrajao u toj temi, počela ga je ignorirati i uzela je svoj mobitel. On je i dalje inzistirao na takvom razgovoru i više puta joj je ponovio ‘bilo bi dobro da radiš, dobivaš dnevnicu i j**** se u isto vrijeme...’’’, dio je potresnog iskaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:01