POJEDNOSTAVLJENJE

PREDSTAVLJEN PROJEKT eHZMO VRIJEDAN 166 MILIJUNA KUNA Digitalizacijom do lakšeg ostvarivanja prava građana

Josip Aladrović
 Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje predstavio je u ponedjeljak projekt eHZMO, vrijedan 166 milijuna kuna, koji bi transformacijom poslovnih procesa i digitalizacijom usluga trebao građanima pojednostaviti ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.

"HZMO kao ključna institucija za mirovinsko obrađuje podatke za više od 1,5 milijuna osiguranika, više od 1200 tisuća korisnika mirovine te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu", kazao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar na predstavljanju projekta "Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - eHZMO".

Istaknuo je da je cilj što većem broju građana omogućiti da usluge poput ostvarivanja prava na mirovinu i doplatka za djecu riješe digitalnim putem od kuće, u što kraćem roku i na što jednostavniji način bez čekanja na šalteru.

Projekt je vrijedan 166 milijuna kuna, traje 46 mjeseci, a iz državnog proračuna osigurano je 15 posto bespovratnih sredstava. Više od 141 milijuna kuna osigurano je iz Europskog socijalnog fonda.

"Zbog sve veće mobilnosti radne snage unutar Europske unije i prema trećim zemljama, ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja dodatni je izazov", dodao je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da je cilj projekta transformirati HZMO u javnu ustanovu koja je orijentirana prema korisnicima.

"Želimo osigurati dostupnost usluga digitalnim putem te brzinu i jednostavnost u ostvarivanju prava. Ovakvim projektima želimo postići kvalitetne, sigurne i pouzdane javne servise građanima, kazao je Aladrović izrazivši nadu da će projekt služiti kao poticaj i drugih javnim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:06