OČEKUJU SE INVESTICIJE

PREDSTAVNICI NAJVEĆE KINESKE BRODOGRAĐEVNE TVRTKE STIGLI U ZAGREB Sastaju se s Plenkovićem i ministrima, sutra idu u Uljanik i 3. maj

 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom održali su sastanak u Banskim dvorima.
 Twitter, Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su započeli sastanak u Banskim dvorima, a kako je ranije najavljeno, kinesko će izaslanstvo posjetiti i brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na sastanku su i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan.

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka.

Ministar financija je na upite što očekuje od sastanka i je li optimist rekao kako je uvijek optimist, ali i da nema nikakva očekivanja prije nego što se odradi sastanak s kineskim izaslanstvom. "Ja osobno nemam nikakva očekivanja. (...) Uvijek sam optimist, ali ne samo na tom području nego i na bilo kojem drugom", rekao je Marić, dodajući kako ne želi stvarati nikakva pretjerana očekivanja prije razgovora s Kinezima.

"Vidjet ćemo. Sve opcije su otvorene", tek je kratko odgovorio Tolušić na upite novinara pred početak sastanka.

Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu "16+1", a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izvijestio da će delegacija "najveće svjetske brodograđevne industrije" obići brodogradilišta u Puli i Rijeci za praznik rada te kako će se s njima održati sastanak, "ne prejudicirajući njihovu odluku".

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o "jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa", čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

"Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase", stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15