PREGOVORIMA NEMA KRAJA

PREDSTOJNIK UREDA PREMIJERA 'Nema pomaka u pozicijama Vlade i sindikata, mi koeficijente nećemo mijenjati preko koljena'

Zvonimir Frka Petešić
 Jure Miskovic / CROPIX

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je u petak navečer, nakon trosatnog sastanka premijera Andreja Plenkovića sa sindikatima zaposlenih u obrazovanju, da nema pomaka u pozicijama te da se razgovori nastavljaju, ali nije precizirao kad.

- Imamo situaciju gdje smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to onda otežava pronalazak rješenja - rekao je novinarima nakon sastanka na kojemu je, naveo je, premijer apelirao da se što prije završi štrajk.

Frka Petešić je u više navrata izjavio da sindikati ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova što je, kaže, otegotna okolnost za razgovore.

Postavlja se "100-postotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,2 posto u ostalim javnim službama".

- De facto, ne samo da su djeca koja ne idu u školu taoci, nego su taoci i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila - ustvrdio je.

Sa sindikalne strane nema pomaka

- S druge strane (sindikalne) nema nikakvih pomaka i dosta je to otegotna okolnost - dodao je predstojnik premijerova Ureda.

- Oni su govorili o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali postoji i određeno nejedinstvo i zbog toga su ti razgovori malo teži - rekao je.

Ponovio je Vladin stav da se uredba o koeficijentima neće mijenjati "preko koljena”, nego na sustavan i kvalitetan način, a paralelno s tim, da se ne čeka, sindikatima je ponuđeno povećanje dodataka na plaću.

Razgovori sa sindikatima će se nastaviti, potvrdio je, a na pitanje o čemu, s obzirom na tako čvrste suprotne stavove, odgovorio je: "Vlada može mijenjati svoje pozicije ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je jako teško doći do pomaka osim da prihvatite 100 posto tog zahtjeva - rekao je Frka Petešić.

Za eventualnu sudsku zabranu štrajka rekao je da "ne zna i da o tome ništa ne može reći” kao i da se o tome nije razgovaralo na sastanku u petak.

Potvrdio je i raniju najavu Vlade da će štrajkašima biti plaćeni samo dani koje su u štrajku proveli do 15. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21