RAZMIJENA MIŠLJENJA

PREGOVOR VLADE I SINDIKATA O TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU 'Još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore'

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon još jednog kruga pregovora Vladine i sindikalne pregovaračke skupine o temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je u ponedjeljak kako su se usuglasili da će još razmijeniti mišljenja o pitanju osnovice plaća s obzirom na to da je Vlada dala ograničenja unutar kojih pregovara te o pitanju prijevoza i otpremnina.

Pregovori napreduju u dobrom duhu, učinili smo dobar iskorak i želimo ih privesti kraju kroz tih još nekoliko ključnih točaka, rekao je ministar Pavić.

Upitan hoće li sutra biti potpisan novi TKU, s obzirom na to da produžena primjena postojećeg završava 1. studenog, Pavić je najavio da je idući pregovarački sastanak u petak te da je još preostalo nešto vremena (za dogovor) jer se plaće za studeni isplaćuju u prosincu.

"Vjerujem da bi pregovori trebali vrlo brzo završiti s obzirom na to da smo ih suzili na još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore", rekao je ministar.

Koordinator sindikalne pregovaračke skupine Stjepan Topolnjak izjavio je da, iako im je Vlada predložila da što prije završe zaključe TKU s time da se potpiše na godinu dana - a da se iduće godine u svibnju nastave pregovori o osnovici plaće - sindikati su inzistirali da se pregovori nastave u dobroj vjeri i da pokušaju dogovoriti ono što je za njih ključno - visina osnovice i pitanje naknade za prijevoz na posao. O ostalim materijalnim pravima smo također spremni pregovarati, najavio je Topolnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:51