TRAŽE POVEĆANJE OSNOVICE PLAĆA

Pregovori o TKU za javne službe: Razmotrena većina članaka, u petak o materijalnim pravima

Sanja Šprem, koordinatorica sindikata
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Nakon novog kruga pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Vladinog i sindikalnog pregovaračkog izaslanstva, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak kako razmatraju članak po članak, razmjenjuju argumente, da su prošli već dvije trećine, a očekuje da će u petak u nastavku prijeći na razmatranje materijalnih prava.

Koordinatorica sindikalne strane i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je nakon sastanka kako moraju uvažavati argumente koje su pripremili kao pregovarači.

"Radimo užurbano s obzirom na istek kolektivnog ugovora 1. studenoga, pregovori su naporni, obostrano poštujemo iznesene argumente, nadamo se da ćemo biti uspješni. Vjerujem da ćemo na vrijeme realizirati kolektivni ugovori i Vlada će morati imati veliko razumijevanje za zahtjeve sindikalne strane i nadam se da ćemo biti uspješni u tome dijelu", rekla je Šprem.

Dodala je da su obostrano neke članke usuglasili kao nesporne, te ako se detektirati da nešto treba drugačije definirati o tome raspravljaju kako bi se to naknadno usuglasilo.

Sindikati, među ostalim, traže povećanje osnovice plaća od 15,2 posto, pravedniji obračun putnih troškova te da regres i božićnica ostaju na dosadašnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:32