PREUSTROJ VLADE

PREGOVORI O ZADUŽENJIMA MINISTARA Zbog Štromara spojeni promet i obrazovanje

 Srđan Vrančić / CROPIX

Marija Pejčinović Burić, nova ministrica vanjskih i europskih poslova, odlučio je premijer Andrej Plenković, bit će ujedno i potpredsjednica Vlade zadužena i za ljudska prava, kao što je bio njezin prethodnik Davor Ivo Stier.

Zbog nove koalicijske Vlade HDZ-a i HNS-a, na ovoj sjednici, trebala bi se donijeti nova ili izmijenjena Odluka o imenovanju članova stalnih radnih tijela zbog činjenice da će se raditi rekonstrukcija nadležnosti potpredsjednika i pojedinih ministara.

Naime, potpredsjednik Vlade iz HNS-a Predrag Štromar jučer je nespretnim izjavama unio pomutnju jer je rekao da on neće biti nadležan za društvene djelatnosti, što su mnogi odmah shvatili kao odustajanje HNS-a od nadležnosti za kurikularnu reformu. No, to neće biti tako, govore nam sugovornici iz HNS-a i HDZ-a.

Nova zaduženja

Dosadašnjih sedam koordinacija doživjet će izmjene, a kako sada stvari stoje, Štromar će biti najvjerojatnije nadležan za četiri resora. V. d. predsjednika HNS-a trebao bi tako biti koordinator za obrazovanje, promet, graditeljstvo i prostorno uređenje te zaštitu okoliša.

On će biti na čelu tog stalnog radnog tijela Vlade, koje će se zvati Koordinacija za resorske politike, pravosuđe i upravu. Sve što se iz tih resora bude slalo, prvo na uži kabinet, a potom i na Vladu, morat će proći njegovu koordinaciju i potpis. Time, s jedne strane, HNS osigurava da nadzire provedbu kurikularne reforme, a s druge strane HDZ utišava unutarstranačku oporbu koja se bunila zbog prvotnih najava da će Štromar biti potpredsjednik nadležan za društvene djelatnosti.

- To vam znači da će, primjerice, svi dokumenti koje bude htio predložiti HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković morati proći Štromarovu koordinaciju i bez toga ne dolaze na uži kabinet i Vladu - pojašnjava naš sugovornik iz HNS-a te dodaje da su resori koji će pripasti Štromaru dosad bili raspršeni na nekoliko koordinacija, a sada će to biti jedno stalno radno tijelo Vlade.

Naime, u Vladi je dosad postojala koordinacija za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava na čijem je čelu bio ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade u ostavci Davor Ivo Stier. Dakle, pokrivao je dosta širok dio oko ljudskih prava, pa i prava nacionalnih manjina.

Sigurnost

S druge strane, postoji i koordinacija za gospodarstvo i društvene djelatnosti na čijem je čelu potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

U toj je koordinaciji kao član bio i sada već bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić, nadležan za kurikularnu reformu. Sada će se ta koordinacija izmijeniti tako da će se četiri resora, među kojima i obrazovanje, spojiti u jedno tijelo koje će voditi Štromar, a kao članica će zasigurno biti i nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Promjene se ne očekuju u koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti i hrvatskih branitelja, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao ni u koordinaciji za upravljanje državnom imovinom, na čijem je čelu ministar Goran Marić. Na čelu koordinacije za pravosuđe i upravu dosad je bio Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, a sada će to voditi HNS-ov Predrag Štromar.

Na čelu kadrovske komisije je sam premijer Andrej Plenković, a predsjednica administrativne komisije je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

'Pravi porez na nekretnine neće biti uveden prije 2020. godine'

Nije ova koalicija kriva za Stierovu ostavku, ali ne bih želio komentirati stvari u HDZ-a kao što ne bi bilo u redu niti da HDZ komentira događanja u HNS-u - rekao je Predrag Štromar, novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja prilikom jučerašnje primopredaje Ministarstva koje je do sada vodio Lovro Kuščević.

Ministar Kuščević je istaknuo da ne bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske.

Štromar je odgovorio je i na pitanja o prvim trzavicama koje su se pojavile oko obrazovanja.

- Neće HNS imati glavnu ulogu oko reforme školstva, nego nova ministrica. Želimo depolitizirati to pitanje i provesti reformu obrazovanja. HDZ želi promjene i HNS želi promjene, i to će biti promjene u kojima ćemo slušati sve građane - naveo je Štromar.

Bivši ministri graditeljstva Lovro Kuščević zaželio je novom ministru, u prijateljskoj atmosferi, puno uspjeha u radu.

- Predrag, ostavljam ti sređeno Ministarstvo, proveli smo energetsku obnovu, pokrenuli spajanje katastra i zemljišnih knjiga, izgradili smo nekoliko stotina POS-ovih stanova, tri naša zakona su pred Saborom… Uvjeren sam da će Ministarstvo nastaviti raditi dobro kao i do sada i novom ministru želim svu sreću, da realiziramo projekte, da Republika Hrvatska krene naprijed - kaže Kuščević.

Njegov nasljednik je istaknuo da je najviše zainteresiran za informatizaciju, odnosno projekt uređivanja i povezivanja katastra i zemljišnih knjiga.

- Trebamo olakšati građanima pristup njihovim dokumentima, da sve rade na jednom mjestu te postupak bude jednostavan i transparentan. Također, bitno je da zaštitimo prostor Hrvatske, prekrasna smo zemlja, želimo to i ostati. Radit ćemo zajedno na tome - istaknuo je Štromar.

Na upit novinara hoće li nastaviti s uvođenjem zakona o porezu na nekretnine, Štromar je naveo da će zakon, koji će biti dio zakona o porezu na imovinu, na snagu stupiti poslije 2020. godine, dok sadašnji zahvat nije pravi porez na nekretnine, već prelaz komunalne naknade u porez.

- Sigurno da će ovaj porez biti bolji jer će obuhvatiti još neke aktivnosti, u smislu da građani koji imaju veće nekretnine manje vrijednosti ipak ne plaćaju komunalnu naknadu koju su do sada plaćali - rekao je Štromar.

Dodao je i da ne može još otkriti koji će sektor kao potpredsjednik preuzeti s obzirom na to da pregovori još traju te da to neće biti društvene djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:22