BEOGRAD TRAŽI OD UNIJE DA IZVRŠI PRITISAK NA ZAGREB

Pregovori oko pristupanja: Srbija koči ulazak Hrvatske u EU?

Iako bi se srbijanski zahtjev mogao činiti logičnim, zemlje EU ne smatraju da bi to mogao biti novi uvjet Hrvatskoj
 CROPIX

BRUXELLES - Iako politički lideri Srbije govore kako im je u interesu da Hrvatska što prije uđe u EU i da bi to bio dobar znak i za Srbiju, prema diplomatskim izvorima iz EU ti isti predstavnici nekoliko su puta tražili da se na Hrvatsku izvrši pritisak da što prije riješi bilateralna pitanja sa Srbijom.

- Poučena primjerom slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, Srbija se pribojava da bi joj Hrvatska, nakon što uđe u EU, mogla postavljati prepreke tijekom tog procesa. To nam poručuju predstavnici Srbije gotovo na svim razinama, od najvišeg političkog vrha do niže diplomacije.

Može i arbitraža

I u EU takav stav Srbije nailazi na razumijevanje iako EU službeno navodi da bilateralni sporovi nisu dio pregovaračkog procesa - rekao nam je jedan visoki EU diplomat. Iako diplomati EU samo neslužbeno priznaju da bi Srbija željela da EU pritisne Hrvatsku i zbog sporova sa Srbijom, Srbija to više ne skriva.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić prije desetak je dana tijekom rasprave u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta rekao da bi Srbija željela da se spor s Hrvatskom, pogotovo zbog granice uz rijeku Dunav, riješi prije ulaska Hrvatske u EU.

Đelić je tada istaknuo da se Hrvatskoj ne žuri u rješavanju tog pitanja. Dodao je ipak da bi “najbolje bilo da se to pitanje riješi dogovorom, a ako to nije moguće, uvijek postoji mogućnost međunarodne arbitraže, što su dogovorile Hrvatska i Slovenija”.

Swobodin prijedlog

Iako se “želja” Srbije da sporove s Hrvatskom riješi prije ulaska u EU mnogima čini logičnom, zemlje EU ne smatraju da bi to mogao biti uvjet da Hrvatska završi pregovore o članstvu i postane članicom.

No u Europskom parlamentu sve više zastupnika podržava ideju da sve države regije treba natjerati da riješe međusobne sporove prije ulaska u EU , jer EU ne želi uvoziti te sporove kao svoj problem.

O ovakvom raspoloženju u Europskom parlamentu govori i činjenica da je upravo izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda u vezi s tim predložio amandman koji je usvojen u prijedlogu rezolucije o Hrvatskoj. Zanimljivo je da je Swoboda taj amandman predložio usmeno, samo nekoliko dana nakon što je u Europskom parlamentu boravio potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:36