PRIJAVA POTRAŽIVANJA

PREKINUTA RASPRAVA O NOVOM KANDIDATU ZA ŠEFA VRHOVNOG SUDA Saborski Odbor zatražio dodatno ispitivanje imovinskih kartica Đure Sesse

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Nakon što je u srijedu sjednica saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj se trebao raspraviti prijedlog Đure Sesse kao kandidata za čelnika Vrhovnog suda kojeg predlaže predsjednica republike, članovi tog Odbora usuglasili su se da će se ona nastaviti u četvrtak do kada bi im trebala biti dostavljena njegova imovinska kartica.

Oporbeni članovi Odbora na početku sjednice zamjerili su jer su, kažu, prijedlog predsjednice dobili u zadnji čas, tri dana prije izbora i to samo na dvije stranice životopisa bez programa i bez obrazloženja.

Predsjednik Odbora Orsat Miljenić ustvrdio je da se time obezvređuju Sabor i sudbena vlast jer se uskraćuje rasprava, dok je Peđa Grbin neprimjerenim ocijenio što na sjednici nema nikoga tko bi obrazložio prijedlog s obzirom da su dobili samo životopis.

"Vi jeste tu, ali ste poslani u ralje javnosti bez da vas prati onaj tko vas predlaže ili netko u njegovo ime“, poručio je Miljenić.

Nakon što je Sessa iznio članovima Odbora svoje viđenje uloge predsjednika Vrhovnog suda, Grbin ga je upitao, pozivajući se na medije, zbog čega nije prijavio primitak iznosa od pola milijuna kuna od prodaje nekretnine Agrokoru u imovinsku karticu.

Sessa je međutim uvjeren kako nije prekršio nikakvu odredbu o neprijavljivanju novca. Objasnio je da on, brat, sestra i bratić kao nasljednici nisu prodali nikakvo zemljište u Lozici ni kompleks bivše tvornice Radenjević na ulazu u Gruž već im je Agrokor 2003. ponudio da otkupi njihova prava koja su mu oni prepustili za dva milijuna kuna.

Također, ustvrdio je da u vrijeme kad je isplata izvršena nije bilo obveze podnošenja imovinske kartice, a on je svoju četvrtinu uplatio za stan u Zagrebu. Tada dodao je, više nije imao novac, a stan nije bio gotov, no nakon što mu je stan predan prijavio ga je u kartici i naveo izvor.

„U imovinskoj kartici nema ni sada i nije ni bilo rubrike da bi se potraživanja prijavljivala. Mislim da nema nikakve povrede dužnosti u vezi s tim“, zaključio je Sessa.

Potpredsjednik Odbora Marko Šimić prvo je rekao da su ispunjeni svi uvjeti za imenovanje i da će kartica biti poznata javnosti, no nakon što je Grbin rekao da imovinske kartice sudaca nisu javno dostupne, članovi Odbora prihvatili su kompromisno rješenje da se sjednica prekine, da se zatraži dokumentacija i da se nastavi sutra u 13 sati.

Sessa je u uvodnom izlaganju svojeg viđenja uloge Vrhovnog suda rekao da je hrvatski pravosudni sustav postavljen na zdrave temelje zbog čega ne treba raditi potrese, ali je za Vrhovni sud rekao da se nalazi u teškoj situaciji. Radi ilustracije, kazao je Sessa, priliv predmeta u građanskoj grani sudovanja je učetverostručen od 2010.

Djelom je to posljedica zakona o parničnom postupku i sada se Vrhovni sud nalazi u situaciji da ne može izvršavati svoju ustavnu obvezu. Sessa smatra da kroz razumnu argumentaciju treba Vrhovni sud postaviti onako kako Ustav propisuje - da može voditi računa o jedinstvenoj primjeni zakona i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni što sada objektivno ne može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:25