BITKA ZA KOLEKTIVNI

PREKINUTI PREGOVORI SINDIKATA ZDRAVSTVA I VLADE Liječnici i sestre do kraja kolovoza odlučuju o štrajku

Ministar Rajko Ostojić predložio je da pregovori mogu trajati do kraja prosinca, a sindikati imaju "dopuštenje" do kraja kolovoza ove godine
 Ranko Suvar / CROPIX

15:11 NOVO Pregovori sindikata o novom kolektivnom ugovoru, koji su započeli prijepodne u Ministarstvu zdravlja, prekinuti su na zahtjev dvaju sindikata i nastavljaju se idućeg utorka.

Prema izjavama koje su sindikati dali novinarima oko 13,30 sati nakon izlaska iz zgrade Ministarstva zdravlja, dva od tri sindikata zatražila su savjetovanje s tijelima sindikata oko suglasnosti na protokolarno pitanje koliko pregovori mogu trajati.

Kako su rekli predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, ministar Rajko Ostojić predložio je da pregovori mogu trajati do kraja prosinca, a sindikati imaju "dopuštenje" do kraja kolovoza ove godine.

Tako, prijedlog novog kolektivnog ugovora još nije stigao na stol.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ocijenila je to nepotrebnim odugovlačenjem i kazala da je ona imala sve potrebne ovlasti za pregovore.

Babić i Prašnjak ponovili su prijetnje štrajkom ako pregovori ne uspiju, a Babić i to kako je sedamdeset posto liječnika povuklo suglasnost na prekovremeni rad i da će taj broj povratkom liječnika s godišnjih odmora narasti na 80 posto.

----------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Pregovori vodstava triju sindikata u zdravstvu i ministra zdravlja Rajka Ostojića o novom kolektivnom ugvoru započeli su prijepodne u Ministarstvu zdravlja.

U pregovorima sudjeluju Hrvatski liječnički sindikat kojega vodi Ivica Babić, Hrvatski sindikat medicinskih sestara i tehničara pod predsjedanjem Anice Prašnjak te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi na čelu sa Spomenkom Avberšek.

Prije početka razgovora Ivica Babić je novinarima izjavio da 70 posto liječnika specijalista danas povlači svoju suglasnost za prekovremeni rad, upozorivši kako će se taj broj povratkom liječnika s godišnjih odmora povećati i na 80 posto. Naglasio je kako će ta odluka liječnika specijalista na snagu stupiti za mjesec dana.

"To je dio širokih akcija sindikata koje će završiti štrajkom ako ne dođe do dogovora sa Ministarstvom zdravlja", poručio je Babić, istaknuvši da će, dođe li do općeg štrajka zdravstvenih djelatnika, deblji kraj izvući građani.

Spomenka Avberšek izjavila je pak kako ima povjerenja u svoje sindikalne kolege te izrazila nadu da će se ovi pregovori voditi za kolektivni ugovor koji će biti kolektivni ugovor svih radnika u zdravstvu.

Anica Prašnjak je rekla da sindikati u pregovore ulaze s dobrom vjerom, te očekuje pozitivne pomake budući da je poziv za pregovore stigao iz Ministarstva zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:04