Ne dovodi EU članstvo u pitanje

Prema predsjedniku HNS-a članstvo u Europskoj uniji je jedini put za Hrvatsku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.07.2018. u 14:30

Split, 210418.
Povodom Svjetskog dana kreativnosti i inovacija predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak sa clanovima splitskog ogranka stranke je pustao raznobojne balone ispred Galerije umjetnina.
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

"Inzistiramo na što većem povlačenju sredstva iz EU fondova."

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak u nedjelju je poručio da je članstvo u Europskoj uniji, koje neke stranke neodgovorno dovode u pitanje, najbolji mogući put moderne Hrvatske, a da je zadatak i glavna zadaća njegove koalicijske Vlade da što bolje iskoristi europske fondove i time izbjegne moguće posljedice smanjenja europskog proračuna.

Vrdoljak je u Krapini, gdje se našao tijekom svog obilaska županijskih organizacija, održao konferenciju za novinare kako bi govorio o proračunu Europske unije, mogućnostima Hrvatske kao njezine članice za povlačenjem sredstva, ali i o činjenici da je članstvo u Europskoj uniji ključan interes za Hrvatsku, priopćeno je iz HNS-a.

- Hrvatska kao članica Europske unije od proračuna očekuje mnogo, osobito zato što smo u fazi rasta pa nam je podrška Bruxellesa još uvijek vrlo važna. Obrazovanje, za koje je HNS kao koalicijski partner Vlade preuzeo odgovornosti, jedan je od glavnih uvjeta jednakih šansi u društvu. U posljednjih je 10 mjeseci iz EU fondova za projekte obrazovanja se osiguralo 2 milijarde kuna, od čega je 1 milijarda kuna osigurana za strukovno obrazovanje. Samo za energetsku obnovu vrtića, škola, muzeja, bolnica, stambenih zgrada, vatrogasnih domova i sličnih objekata, Ministarstvo graditeljstva i kolega Predrag Štromar, zahvaljujući europskim fondovima je povuklo 2,3 milijarde kuna. No, bez obzira na eventualna smanjenja europskog proračuna, koje bi neke stranke mogle iskoristiti da nastave s proklamiranjem opasne antieuropske politike, treba glasno reći da Europska unija nije loša prema Hrvatskoj i da ne smijemo dozvoliti zamjenu teza na temu Europske unije - rekao je Vrdoljak.

Poručio je građanima da je članstvo u Europskoj uniji najbolji mogući put moderne Hrvatske i da će se HNS suprotstaviti svakoj politici koja urušava europski poredak Hrvatske.

- Dosta je destruktivnosti, neodgovornosti i populizma - poručio je Vrdoljak.

Naglasio je i da je zadatak HNS-a da pripremi javnost te da ne dozvoli manipulaciju pitanjima je li Europska unija za Hrvatsku dobra ili loša.

- Politika HNS-a i politika ove Vlade je europska, stoga HNS u okviru koalicije radi i inzistira na što većem povlačenju sredstava iz Europske unije. Na nama je da pripremimo projekte i bolje iskoristimo novac koji nam je sada na raspolaganju, da isto napravimo i s novcem koji će nam biti na raspolaganju 2021. I time ćemo izbjeći eventualne posljedice smanjenja europskog proračuna. To je put HNS-a. Odgovorna politika i pametne javne politike, a ne ideološke podjele i jeftini populizam - zaključio je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Krapinsko-zagorske županije Anđelko Topolovec rekao je kako su klizišta veliki problem te županije, no prihvaćanjem amandmana na Zakon o vodnom gospodarstvu, rekao je, osigurane su zakonske pretpostavke za trajno rješenje problema klizišta i to kroz prihode od vodnog gospodarstva, kojima će se, između ostalog, sufinancirati troškovi sanacije klizišta i odrona kojima je ugrožena javna infrastruktura, navodi se u priopćenju HNS-a.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo