POLITIČKA KRIZA

Premijer će se obratiti javnosti tijekom dana: Ostaje li pri svom stavu?

Božo Petrov, Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko
 EPH

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković obratit će se javnosti tijekom dana, doznajemo neslužbeno iz Banskih dvora.

Orešković bi trebao odgovoriti na jučerašnji poziv Tomislava Karamarka da sva trojica čelnika Vlade odstupe. Premijer će, prema našim neslužbenim informacijama, vrlo vjerojatno ostati pri svom stavu da treba nastaviti borbu za Hrvatsku i neće podnijeti ostavku. Za to ima podršku i Mosta iz kojega stižu glasovi da ne mijenjaju mišljenje i da je stranka i sinoć na sastanku dogovorila strategiju da i dalje drže leđa Oreškoviću. Ako se krene u rušenje Vlade, ponavljaju u Mostu, onda su oni spremni za nove izbore. U Mostu strahuju da bi novi HDZ-ov mandatar bio pod kontrolom Karamarka i stranke, jer njihov je glavni uvjet za suradnju s HDZ-om bio taj da mandatar bude nestranačka osoba, a Orešković se pokazao kao čovjek na kojeg HDZ ne može utjecati.

U međuvremenu sve su glasnije najave iz redova Domoljubne koalicije da je praktički složena nova većina. Kako nam govore naše izvori iz Domoljubne koalicije u toj novoj većini bili bi i Drago Prgomet, Radimir Čačić, svi manjinski zastupnici, HDSSB, te dio Mosta. Zasad računaju na 76 ruku, a nadaju se da će im se na kraju priključiti još neki zastupnici. Odmetnuta trojka Lovrinović, Mišić, Martinović sigurno, a možda i još pokoji zastupnik. Ivan Lovrinović je danas na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako prelazi Most, pa se spukulira da će izaći iz stranke.

Navodno ta nova većina, a posebice manjinci, traže da iz Vlade u tom slučaju obavezno odu i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar zdravlja Dario Nakić, te ministar obrazovanja Predrag Šustar. Na čelu takve Vlade najizgledniji je Zdravko Marić, ali se i dalje spominju Domagoj Ivan Milošević, te Tomislav Tolušić. Pitanje je bi li u takvoj Vladi ostali HSP AS-ovci koji ne žele sa SDSS-om, kao ni Hrast koji zasad također odbija preslagivanja bez Mosta. U 13 sati Domagoj Ivan Milošević dat će izjavu za medije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:20