ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOPA

Premijer gubi podršku, predsjednica sve popularnija. Živi zid prestigao Most

Kolinda Grabar Kitarović
 Marko Todorov / CROPIX

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda pada izborne podrške Mostu uz istovremeni rast Živog zida, te gotovo izjednačenost HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice stranačkih preferencija, javlja HRT.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5%, a SDP je drugi s 29,2%. Na treće se mjesto, a nakon osam mjeseci, vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto. Tako je Most najveći postizborni gubitnik, a Živi zid dobitinik. Slijede HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto), Stranka BM 365 (1,6 posto) i HSLS (1,3 posto).

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 20,7 posto (prema 19,3% iz travnja i 20,1% iz ožujka). Aktualni premijer Tihomir Orešković je na drugom mjestu s izborom od 12,5 posto (prema 17,8% iz travnja i 16,5% iz ožujka).

Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu (prema 10,9% iz travnja i 8% iz ožujka). Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto (5,1% u travnju i 4,6% u ožujku).

Slijede Josip Leko s izborom od 3,8 posto i Tonino Picula s 3,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (34,3%) i Zoran Milanović (26,4%).

Smjer kretanja zemlje podupire svega 16,4 posto građana, dok ih 71,4 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Podrška Vladi početkom svibnja iznosi 42,0 posto, dok rad Vlade ne podržava 41,5 posto građana.

Pad potpore Vladi potvrđen je i u ocjeni rada koja ovaj mjesec iznosi 2,12. Zabilježena ocjena Vlade Tihomira Oreškovića niža je od one s kojom je završila svoj mandat prethodna Vlada (2,52), ali je i niža od ocjene koju je Vlada Zorana Milanovića zabilježila u istom mjesecu prije četiri godine (2,54). Predsjednica republike je za svoj rad dobila trojku, a Hrvatski sabor dvojku, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:56