KONFERENCIJA HANZA MEDIJE

PREMIJER I MINISTRI NA KONFERENCIJI HANZA MEDIJE I MIROVINSKIH FONDOVA Velika rasprava o ključnom problemom hrvatske budućnosti

Ilustracija
 Marko Todorov / Hanza Media

Izdanja Hanza Medije u suradnji s Udruženjem mirovinskih fondova pripremaju konferenciju o demografiji koja će se održati 28. veljače.

S obzirom na to da procjenjujemo da je demografska struktura Hrvatske postala središnje pitanje hrvatske budućnosti, za konferenciju smo pripremili niz tema kojima je cilj, prvo, osvijestiti ozbiljnost problema s kojima smo suočeni i, drugo, pokazati kako se problemi proizašli iz pada nataliteta i starenja stanovništva ne mogu rješavati pojedinačno, nego kroz niz povezanih i dobro koordiniranih akcija cijeloga društva: niza državnih institucija, organizacija civilnog društva i hrvatskih kompanija.

Zajedno moramo formirati široku frontu na kojoj ćemo se sučeliti s demografskim izazovima.

Zbog toga izuzetno cijenimo što su velik interes za temu demografije, pa stoga i našu konferenciju, pokazali visoki predstavnici hrvatske Vlade. Već sama razina njihove pažnje obećava: dolazak na konferenciju potvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a u stručnoj raspravi na glavnom panelu konferencije sudjelovat će dvoje hrvatskih ministara: ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnog sustava Nada Murganić te ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Na konferenciji će profesor Stjepan Šterc s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta predstaviti dramatične nalaze svoje demografske studije, a nakon njega će državni tajnik za demografiju Marin Strmota otkriti dio aktualne državne strategije za rješavanje demografskih problema. Na panel-raspravi će, uz spomenute ministre, sudjelovati Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavi, te ekonomist Velimir Šonje.

U raspravi ćemo pokušati potražiti odgovore na pitanja o refleksiji demografske problematike na mirovinski sustav, na sustav skrbi i zdravstva, ali i na sveobuhvatni utjecaj demografske slike na hrvatske gospodarske tokove.

Duboko vjerujemo da demografsko pitanje nije samo problem, nego i razvojna šansa, samo je moramo prepoznati.

Na konferenciji očekujemo dolazak uvaženih predstavnika političke, poslovne i akademske zajednice.

Demografija je trenutačno najvažnije hrvatsko pitanje te se nadamo kako će naša konferencija inicirati donošenje niza nacionalnih strategija za prilagodbu društva demografskim činjenicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:06