SMJENA

Premijer: Kujundžić odlazi jer sada nije potpuno fokusiran na zdravstvo.  Novi ministar bit će Vili Beroš

 
Milan Kujundžić
 Marko Todorov / CROPIX

Premijer Andrej Plenković, nakon afere s nekretninama i imovinskom karticom, razriješio je jučer Milana Kujundžića, a novi ministar zdravstva, nakon što ga potvrdi Sabor, bit će Kujundžićev dojučerašnji pomoćnik Vili Beroš.

Kujundžić je čak 14. ministar koji odlazi iz Plenkovićeve Vlade otkad je ona 2016. izglasana u Saboru, a jedan od osmero koji odlazi zbog afere. Novog ministra zdravstva Plenković će predložiti Saboru već danas, nakon što je on jučer jednoglasno prošao i HDZ-ov Odbor za zdravstvo i telefonske konzultacije s koalicijskim partnerima.

Samo dan nakon što je Kujundžić održao konferenciju za medije na kojoj je objavio da ne daje ostavku, nego premijeru daje mandat na raspolaganje i traži od njega vrijeme kako bi dokazao da nije muljao s imovinom, premijer ga je smijenio unatoč Kujundžićevim izjavama da je premijer na zadnjem sastanku u Vladi u ponedjeljak “pokazao puno razumijevanje”. Premijer je, pak, u jučerašnjoj izjavi za medije nakon razrješenja poručio kako će imati priliku sve pojasniti kao saborski zastupnik.

Ucjena podrškom

Kujundžić se, naime, vraća u saborske klupe, gdje ga je mijenjala Dragica Vranješ, a pitanje je kako će se u Saboru ponašati. Mnogi HDZ-ovci s kojima smo ovih dana razgovarali kažu kako je moguće da će Kujundžić imati “svoju priču” te da neće tek tako dizati ruku za Vladine prijedloge. Time je, tvrde izvori iz HDZ-a, već jednom ucjenjivao premijera.

Kad ga se htjelo maknuti u zadnjoj velikoj rekonstrukciji Vlade, kažu izvori, otvoreno je rekao Plenkoviću da onda na njegovu ruku u Saboru više ne mogu računati. Ako to tako doista bude, onda HDZ-ova većina, koja sada ima sigurnih 77 ruku, pada na minimalnih 76 ruku. No, premijer je jučer nakon sjednice stranačkog odbora rekao da Kujundžić kao zastupnik neće okrenuti leđa Vladi.

Iako je jasan razlog zbog kojeg Kujundžić odlazi, Plenković jučer u izjavi za medije nije naveo da ga miče zbog afera, nego “jer se u ovom trenutku nije mogao fokusirati na bitne teme u zdravstvu”.

Premijer nije znao

- Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa zahtijeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom - rekao je Plenković nakon što je sudjelovao na energetskoj konferenciji Jutarnjeg lista.

Poručio je i kako nije znao niti je mogao znati za sve okolnosti imovinske afere jer ministri, između ostalog, ne prolaze sigurnosnu provjeru te da bi se ona mogla ponovno uvesti, a rekao je i kako mu Kujundžić na sastanku u ponedjeljak nije predočio nikakve papire.Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog činjenice da je Kujundžić već osmi ministar u njegovoj Vladi koji je smijenjen zbog afera, Plenković je odgovorio da ga zabrinjava fenomen koji je posebno izražen u posljednje tri i pol godine.

- Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu - poručio je premijer, kao da su problem mediji koji istražuju afere, a ne njegovi ministri, koje je sam doveo u Vladu.

Njegovu izjavu neslužbeno su komentirali u HNS-u, glavnom koalicijskom partneru HDZ-a, za koju kažu da je ponižavajuća.

- On s tom izjavom ponižava zdrav razum hrvatskih građana, to je bezobrazluk. Kujundžića je trebao smijeniti davno jer nije radio svoj posao, nikakvu reformu nije proveo, a ovaj izgovor oko koronavirusa je katastrofalan. Plenković to govori zbog unutarstranačkih izbora - kaže sugovornik iz HNS-a.

Sada već bivši ministar Kujundžić medijima je jučer poslao priopćenje u kojem je potvrdio da se vraća u Sabor, KB Dubrava te na Medicinski fakultet. Pohvalio se sa svim postignućima u svojem mandatu, ponovio kako je na njega izvršen medijski napad potaknut grupacijskim interesima te da je samo nomotehnički pogriješio u ispunjavanju kartice.

- U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva i vraćam se na svoje mjesto u Sabor te u KB Dubrava i na Medicinski fakultet - poručio je Kujundžić i dodao da je radio teško, pošteno i najbolje što je znao.

Bivši ministar još se jednom ispričao javnosti za “šlampavo” ispunjenu imovinsku karticu, a svojem nasljedniku zaželio je uspjeh u radu.

Novi ministar zdravstva u izjavi za Jutarnji zahvalio je premijeru na ukazanom povjerenju.

- Kao ministar zdravstva intenzivirat ću sve one aktivnosti koje sam i dosad poduzimao kao pomoćnik, posebno na unapređenju zdravstvene zaštite naših građana, na većoj i boljoj dostupnosti medicinskih usluga pacijentima u cijeloj zemlji, a s druge strane rješavanju gorućih problema našeg zdravstvenog sustava poput smanjenja odlazaka liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo - kaže Beroš.

Također dodaje kako je svjestan da je problema puno i da su u njihovu rješavanju ograničavajući čimbenici vrijeme i financijske mogućnosti države, ali vjeruje da će zajedno s timom suradnika učiniti pozitivne iskorake.

Teret HDZ-u

U HDZ-u neslužbeno komentiraju kako je dobro da je Plenković smijenio Kujundžića iako kažu da je to trebao učiniti i prije.

- Oko njega je i prije bilo problema - komentirao je jedan HDZ-ovac.

Drugi sugovornik iz stranke kaže da su Kujundžićevo ponašanje i nastupi bili potpuno neprihvatljivi.

- Čuo sam da je Plenković još u subotu tražio od njega da se povuče, ali je on to odbio. Ne mogu razumjeti takvo bahaćenje. Pogotovo kad znamo da ga je Plenković štitio i davao mu vremena za objašnjenja. I onda u situaciji kad si svjestan da si postao veliki teret, da nanosiš štetu i Vladi i stranci, ne želiš otići - kaže naš sugovornik.

Kaže kako se iz Plenkovićeve reakcije i tona kojim je govorio o smjeni vidjelo da je jako ljut. Na pitanje očekuju li da bi Kujundžić mogao stvarati probleme pkad se vrati u Sabor, više HDZ-ovaca reklo nam je “da je sve moguće” .

- Kujundžić je osvetoljubiv, pa me ne bi iznenadilo, sigurno će pokušati taktizirati. Ali ne očekujem tu neke probleme - kaže.

Neurokirurg iz Vinogradske koji je prijavio tri stana i Jeep iz 2008.

Prof. dr. Vili Beroš rođen je u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na Hvaru, a Medicinski fakultet u Zagrebu je završio 1989. godine.

Pripravnički staž odradio je Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice. Specijalistički ispit položio je 1998. godine, a od je tada radio kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice.

Prije dolaska u Ministarstvo na mjesto pomoćnika, 2016. godine Beroš je bio pročelnik Zavoda za endokranijalnu neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice.

Oženjen je i ima dvoje djece. Kada je stupio na dužnost pomoćnika ministra predao je imovinsku karticu u kojoj stoji kako on i supruga imaju dvije nekretnine u Zagrebu, i to 140 kvadrata u Rudešu i 50 kvadrata u Vrapču. Nasljedstvom je stekao kao suvlasnik stan od 75 kvadrata i kuću s okućnicom od 135 kvadrata u Jelsi na Hvaru.

Sa suprugom ima dva kredita, jedan od 50.000 eura podignut 2016., i drugi od 75.500 eura podignut 2008. godine.

Supruga ima Audi A3 iz 2011. godine, a on Jeep iz 2008. godine. Suvlasnik je glisera, procijenjenog na 70.000 kuna. U imovinskoj kartici naveo je i da posjeduje sat Breitling čija je vrijednost 35.000 kuna. Supruga je zaposlena u dječjem vrtiću i ima plaću od 6184 kuna, dok je njegova plaća u Ministarstvu 15.622,47 kuna.

(I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19