DOBRI ODNOSI

Premijer Plenković i Jandroković primili u oproštajni posjet apostolskog nuncija

 Vlada RH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u oproštajni posjet apostolskog nuncija, monsinjora Alessandra D'Errica.

U razgovoru su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Također, istaknuta je dobra suradnja Biskupske komisije HBK za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je monsinjoru D'Erricu na službi u Republici Hrvatskoj kojom je dao snažan doprinos jačanju dobrih odnosa između dvije zemlje.

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Apostolskog nuncija primio je u oproštajni posjet i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, sugovornici su se prisjetili višegodišnje suradnje koja seže još iz vremena mandata nuncija u BiH-u, koju su obilježili niz zajedničkih inicijativa, između ostalih i briga o položaju Hrvata u toj zemlji. Sugovornici su potvrdili odlične bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice, pri čemu se posebno ističe pomoć i podrška Vatikana u borbi Hrvatske za neovisnost, međunarodno priznanje i članstvo u Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je apostolskom nunciju D´Erricu na proteklom petogodišnjem djelovanju u Hrvatskoj. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o promjenama koje su se dogodile u hrvatskom društvu za vrijeme mandata apostolskog nuncija. U tom kontekstu, nuncij koji je istaknuo važnost prepoznavanja i djelovanja na temeljnim postulatima pravednog društva – toleranciji i zajedničkom dijalogu.

Razgovaralo se i o postupku kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca, a predsjednik Sabora Jandroković zaključno je izrazio nadu da će do kanonizacije kardinala Stepinca doći što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21