KRITIKE IZ VUKOVARA

PREMIJER PLENKOVIĆ NAJAVIO RAZGOVOR S NEZADOVOLJNIM PENAVOM 'Probleme ćemo rješavati unutarstranački'

Ivan Penava i Andrej Plenković
 Emica Elvedji / CROPIX

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jučer je na Facebooku, uz video sa suđenja vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću na kojem mu sutkinja govori da u ratu ubijene sinove treba oplakivati u tišini, napisao da se srami institucija ove države i osoba koje ih vode.

Istup vukovarskog gradonačelnika danas je komentirao premijer Andrej Plenković. Premijer tvrdi da nije pročitao što je Penava napisao, ali da mu je jasno na što se referira.

"Ljudi koji su izgubili svoje najbliže, kojima su životi nepovratno promijenjeni na gore i koji su doživjeli najveće strahote naravno da jako teško i emotivno doživljavaju određene stvari i da se jako teško mogu vratiti u kontekst rezoniranja nekoga tko takvo iskustvo nema. Poruka koju smo mi poslali kao Vlada i institucije poput policije ili odvjetništva, jest da smo učinili više na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina koje se odnose na područje Vukovara, a koje je najosjetljivije", rekao je Plenković, prenosi N1.

Premijer misli da stvari idu u tom smjeru da se teži istini, a ponovio je i da ratni zločini ne zastarjevaju.

"Tko treba odgovarati, odgovarat će, a istodobno kao društvo moramo graditi ozračje koje ide prema pomirbi, uključivosti i gledanju naprijed. To je politka koju vodimo i iza koje stojimo", rekao je Plenković.

Na pitanje o jučerašnjim Penavinim izjavama o revoluciji i crnom labudu kaže da će to rješavati unutarstranački, a najavio je i da će razgovarati s Penavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:17