ZAGREB

Premijer Plenković primio predsjednika Azerbajdžana

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 18:16

Zagreb, 060918.
Premijer Andrej Plenkovic primio je u drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici predsjednika Republike Azerbajdzana Ilhama Aliyeva.
Na fotografiji: Ilham Aliyev i Andrej Plenkovic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Ilham Alijev i Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak predsjednika Republike Azerbajdžana Ilhama Alijeva koji je u uzvratnom posjetu Hrvatskoj usredotočenom na energetiku i jačanje gospodarske suradnje te su sugovornici potvrdili želju za povećanjem robne razmjene i investicija, priopćeno je.

Vrlo dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Azerbajdžana te suradnja unutar strateškog partnerstva sklopljenog 2013. između obiju zemalja potvrđeni su na sastanku Plenkovića i azerbajdžanskog šefa države.

U kontekstu nedavne odluke o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Bakuu, nakon otvorenja azerbajdžanskog veleposlanstva u Zagrebu 2011. godine, izražena je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje radi povećanja robne razmjene i investicija, osobito na području energetike i turizma.

Posebnu ulogu u tome ima Međuvladino povjerenstvo za gospodarsku suradnju koje je prvi sastanak održalo u studenom 2017. godine.

Predsjednik Alijev ocijenio je suradnju s Hrvatskom vrlo važnom, a premijer Plenković je, govoreći o energetskoj politici zemlje, naglasio velik potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta.

Bilo je riječi i o mogućoj intenzivnijoj bilateralnoj suradnji na tom planu, u svjetlu strateških projekata kao što su LNG Terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Na sastanku se također razgovaralo o stanju u regijama Hrvatske i Azerbajdažana te o temama koje se odnose na trenutačno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe i planovima Hrvatske za predsjedanjem Vijećem Europske unije 2020. godine.

Sastanku su također nazočili potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, stoji u priopćenju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo