SUSRET U ZAGREBU

PREMIJER PLENKOVIĆ SE SASTAO SA PREDSJEDNIKOM EUROPSKOG VIJEĆA 'Hrvatska je spremna dovršiti Brexit i zaključiti ovu fazu odnosa'

 
Charles Michel i Andrej Plenković
 Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Šef Europskog vijeća će tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.

"Razgovarali smo o zajedničkim prioritetima u sljedećih nekoliko mjeseci. Predstavili smo gospodinu Charlesu Michelu ključne elemente hrvatskog predsjedanja - Europu koja se razvija, povezuje štiti i koja je globalno utjecajna. Dotaknuli smo se nekoliko aktualn ih tema, prije svega pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, - posla koji je u završnoj fazi, a za čiju je koordinaciju i vođenje pregovora Europsko vijeće u prosincu zadužilo je gospodin Michela", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi N1, i dodao da je kraj godine krajnji rok za usvajanje VFO-u.

"Druga tema o kojoj smo razgovarali je dovršetak pravnih procedura oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Tema Brexita bi, barem u ovoj prvoj fazi, trebala biti okončana s 31. siječnja. Hrvatska je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti pisane procedure i na taj način, uz prethodne konačne odluke u Londonu, zaključiti ovu fazu odnosa. Spremni smo raditi na pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjene Kraljevine i EU-a.

"Treća tema o kojoj smo razgovarali za nas je posebno važna, a to je održavanje sastanka na vrhu između šefova država i Vlada članica Europske unije i država jugoistoka Europe ovdje u Zagrebu početkom svibnja. Nama je drago da je Charles Michel prihvatio našu inicijativu i da će zajedno s nama raditi i na pripremi i na zaključcima koji bi trebali odrediti dinamiku budućih odnosa svih šest nama susjednih država prema Europskoj uniji.

Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojem imamo specifična znanja i tu činjenicu želimo iskoristiti. Hrvatska je uspješna priča od 2000. do danas, jedini smo prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u regiju, o čemu je tada bilo govora, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj i suverenitet članstvom u Europskoj uniji, omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnsot i veća ulaganja. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, svim zemljama jugoistočne Europe", zaključio je premijer Plenković i dodao da Charles Michel zna da su dva temeljna cilja Hrvatske ulazak u šengenski prostor te uvođenje eura, piše N1.

Charles Michel čestitao je Hrvatskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem Europe.

"Prvi prioritet o kojem smo razgovarali je budžet Europske unije. Pitanje pred nama je kako uskladiti tradicionalne europske politike s izazovima kao što su klimatske promjene, migracije, inovacije i slično.

Drugo - Brexit. Izlazak iz Europske unije odluka je Ujedinjenog Kraljevstva i tu odluku moramo poštovati. Sporazum o izlasku je dogovoren i moramo ga implementirati.

Treća točka našeg razgovora, ključna za Hrvatsku, bila je signal susjedstvu vaše zemlje, pogotovo za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, vezan za proširenje.

Snažno smo predani snažnijem uključivanju Europske unije u međunarodnu zajednicu", rekao je Michel.

Zagreb, 090120.
NSB.
Zajednicka press konferencija premijera Andreja Plenkovica i predsjednika Europskog vijeca Charlesa Michela.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Charles Michel
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Andrej Plenković i Charles Michel

Potom su uslijedila novinarska pitanja.

"Što se tiče sastanka na vrhu, vjerujemo da o našem susjedstvu znamo ponešto više i detaljnije od drugih i, osjećajući odgovornost da podupiremo europske procese i europski put nama susjednih zemalja, željeli smo da ovaj sastanak na vrhu u Zagrebu bude 20 godina nakon prvog i da odredi dinamiku odnosa u sljedećem desetljeću, da se po mogućnsti prije sastanka pronađe rješenje o deblokiranju odluke o pristupnim pregovorima između Europske unije te Albanije i Sjeverne Makednonije. Na tome radimo i o tome sam razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, razgovarat ću o tome večeras i sutra i s predsjednicom Europske komisije, sljedeći tjedan s predsjednikom Europskog parlamenta te s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu u četvrtak. Na tome radimo predano", odgovorio je premijer Plenković na dodatno pitanje o napretku u politici proširenja Europske unije.

"Moramo definirati zajedničke smjernice vezano za proces pristupanja, a važno je i hoće li biti moguće dati jasan signal zemljama koje žele biti kandidati za pristupanje", dodao je Charles Michel, koji je, kako je odgovorio na potpitanje, s novim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem razgovarao o "općim pitanjima".

Na novinarsko pitanje što Europska unija može učiniti vezano za aktualni sukob SAD-a i Irana, potaknut ubojstvom iranskog generala Sulejmanija od strane američke vojske, Michel je kazao da je uvjeren da Europska unija u toj regiji treba igrati važniju ulogu.

"Uvjeren sam da Europska unija na Bliskom istoku treba igrati važniju ulogu. Sporazum koji imamo s Iranom nije savršen, ali je sporazum. Razgovarao sam jutros s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem da vidim koje su mogućnosti da Europska unija pojača ulogu u toj regiji. Ne trebamo čekati dok drugi odlučuju o našim interesima, moramo prepoznati vlastite interese. Tijekom sljedećih tjedana uključit ćemo se u taj proces", odgovorio je Michel, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:05