KANDIDATI ZA MINISTRA

PREMIJER POPUSTIO, IDUĆI TJEDAN IZABRAT ĆE BRKIĆA! Orešković želi smiriti strasti i udovoljiti Karamarku kako bi se mogao posvetiti ekonomiji

 Željko Hajdinjak / EPH

Unatoč poplavi kandidata za ministra branitelja, čiji se broj jučer popeo na čak devet, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, kako neslužbeno doznajemo iz Banskih dvora, idući bi tjedan Saboru najvjerojatnije trebao predložiti Milijana Brkića za šefa tog resora.

Iako je i jučer premijer u Vladi razgovarao s jednim od kandidata, odnosno sa Stjepanom Štercom kojeg je kandidirala Udruga udovica Grada Zagreba, iz premijerova kabineta jučer nam je potvrđeno da će novi ministar branitelja najvjerojatnije ipak biti glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Politička realnost

Premijer sada želi smiriti strasti koje su se podigle između njega i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s jedne strane, te Mosta i HDZ-a s druge strane, koji će sigurno podržati premijerovu odluku.

Orešković je, prenose nam neslužbeno izvori iz Vlade, želio čuti što kažu ostale braniteljske udruge, htio je upoznati više kandidata kako bi mogao odabrati najboljega, ali i kako bi zadovoljio zahtjeve Mosta, koji je tražio da se ministra branitelja bira na jednak način kao sve druge ministre.

Orešković sada napokon neke užarene političke teme želi skinuti s dnevnog reda, a jedna od njih je svakako i pitanje novog ministra branitelja koje opterećuje vladajuću koaliciju i dovodi njene aktere u sukob. Premijer želi riješiti ta pitanja i kako bi se u potpunosti mogao posvetiti ekonomiji i planiranim reformama, sada kad je i proračun pred usvajanjem.

- Ne bih htio ništa prejudicirati, ali mislim da je to vrlo realna mogućnost. Stvari su prilično jasne i premijer želi smiriti odnose u koaliciji. Mislim da je i javnost toga svjesna i da je to politička realnost, ali predsjednik Vlade je imao želju ipak upoznati više kandidata - kaže nam naš izvor blizak Oreškoviću.

‘To su naši prijatelji’

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko nekoliko je puta javno kritizirao Oreškovića zbog toga što još nije prihvatio Brkića za ministra. Zadnja izjava dana u Karlovcu bila je još jedna poruka premijeru u kojoj je Karamarko rekao da je kandidat Domoljubne koalicije bio i ostao Brkić te da je priča oko ministra branitelja već trebala biti riješena.

“To što je premijer pozvao braniteljske udruge da nominiraju svoje kandidate je možda greška, možda nije, možda je premijer mislio na kandidate članove HDZ-a. Mi smo zbog specifične situacije u kojoj je kandidat Brkić inzistirali da on bude jedini kandidat jer ne možemo dopustiti da se njemu radi ono što se radi. Sve kandidate poštujemo i znamo - to su naši prijatelji, ali kažem: HDZ ima jednog jedinog kandidata”, rekao je.

Karamarko je u istoj izjavi poručio da će članovi HDZ-a u Saboru jedino za Brkića dići ruku, što je opet bila poruka premijeru da i ako izabere nekog drugog, taj neće proći u Saboru, što bi značilo da ni premijer više ne uživa podršku HDZ-a.

Crne mambe

Inače, na razgovoru kod premijera bila su trojica kandidata od njih devet, i to prvi Milijan Brkić, zatim vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški, te jučer demograf Stjepan Šterc.

Među kandidatima su još bili i zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković kojega su za ministra predložili njegovi vukovarski suborci, ratni liječnik Zlatko Tomašić, kojega predlaže udruga Zavjet, Vlado Marić kao kandidat Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, ratni zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić te Petar Bajan, kojega su za ministra nominirali pripadnici njegove ratne postrojbe u Udruzi veterana “Crne mambe”. Njima se jučer pridružio i HOS-ovac Damir Banić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:07