DRUŽENJE S GRADONAČELNIKOM

PREMIJER S MINISTRIMA U OSIJEKU Sjednica Vlade posvećena poticanju razvoja u gradu koji potpisuje projekte u vrijednosti od milijardu kuna

Na fotografiji: premijer Andrej Plenković s Ivicom Vrkićem, gradonačelnikom Osijeka i Ivanom Anušićem, županom osječko-baranjskim
 Vlado Kos / CROPIX

Premijer Andrej Plenković s članovima Vlade u petak boravi u Osijeku gdje će se održati sjednica Vlade prvenstveno posvećena poticanju razvoja Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a opsežan program počeo je sastankom s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i županom Ivanom Anušićem.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić u petak je, prije susreta s premijerom, pozdravio odluku Vlade da sjednicu održi u tom gradu, te istaknuo da će se na razini razini grada Osijeka i Osječko-baranjske županije potpisati 20-projekata, ukupne vrijednosti od oko milijardu kuna.

Na sam Grad Osijek od toga odlaze ulaganja od oko 300 milijuna, od kojih je preko 250 milijuna nepovratnih sredstava, izjavio je Vrkić.

Osječki gradonačelnik pozdravio je što je ova vlada, kako je rekao, spremna operativno razgovarati o programima i projektima koji su preduvjet da bi se nešto uopće promijenilo u Osijeku.

Pojasnio je da je plan oko 232 milijuna kuna uložiti za razvoj prometne infrastrukture u gradu, kupnju niskopodnih tramvaja i autobusa, te uređenje tramvajske mreže. "Oko 44 milijuna kuna odnose se na spajanje gornjega i donjega grada, uređenje obale, utvrde i šetališta", rekao je Vrkić.

Nabrajajući konkretne poteze Vlade, Vrkić je rekao i da je Osijek dobio i neke objekte, primjerice za Caritas.

"Mi ćemo vjerojatno zbog procedure na sljedećoj sjednici Vlade imati riješeno i novih 37 hektara državnog zemljišta koje će se dati gradu na upotrebu za zonu Nemetin", dodao je.

Istaknuo je i da su to "vidljivi i konkretni potezi i dokaz da Vlada surađuje s Osijekom i županijom, da smo svi zajedno krenuli u istom smjeru i uhvatili se posla".

Konkretni efekti će se vrlo brzo vidjeti, poručio je Vrkić.

Sjednica Vlade slijedi odmah nakon sastanka s čelnicima grada i županije, a na dnevnom će redu biti izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te će Vlada u tom smislu donijeti niz zaključaka vezanih uz infrastrukturne projekte, obrazovanje, IT industriju te odluke o darovanju odnosno korištenju nekretnina u vlasništvu države.

Vlada bi danas, uz ostalo, trebala donijeti zaključke vezano uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranje nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenaca za Klinički bolnički centar Osijek, rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode "Kopački rit" te realizaciju rekonstrukcije prometnica. Osim toga, Vlada bi trebala usvojiti i zaključke vezane za dovršetak izgradnje osječkog Sveučilišnog kampusa, za izgradnju IT parka u Osijeku, te za projekt uspostave Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Riječ je o četvrtoj sjednici izvan Zagreba čime Vlada želi naglasiti važnost razvojnih prioriteta svih krajeva Hrvatske.

Nakon sjednice bit će potpisano niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, zaštite okoliša i energetike, uprave i regionalnog razvoja. Također, potpisat će se i niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u drugim slavonskim županijama.

Bit će uručeno i prvih 40 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Program zapošljavanja žena "Zaželi".

Premijer Plenković sudjelovat će i na svečanoj sjednici osječkoga Gradskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:02