POPRAVAK ODNOSA

PREMIJER U POMIRBENOJ MISIJI Zbog zastoja osobno u Turkmenistanu predaje brod Berdimuhamedovu

Goran Mehkek / CROPIX

Uljanikov trajekt zakasnio je na proslavu Dana neovisnosti Turkmenistana, zbog čega su upitne nove narudžbe brodova

Premijer Zoran Milanović danas će u luci Turkmenbaši u Turkmenistanu prisustvovati svečanosti primopredaje broda Berker, sagrađenog u pulskom Uljaniku.

Riječ je o trajektu koji je početkom listopada iz Pule krenuo prema svojoj matičnoj luci, ali je zbog vremenskih neprilika zapeo u Estoniji i čekao podizanje vodostaja na Volgi. U premijerovoj pratnji bit će zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović te predstavnici nekoliko hrvatskih tvrtki koje u toj zemlji pokušavaju dogovoriti poslove.

Propala proslava

Brod Berker trebao je krajem listopada uveličati proslavu Dana neovisnosti Turkmenistana i u luku uploviti ispred tamošnjeg predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova. No to se nije dogodilo jer trajekt na svojem putu stao u glavnom gradu Estonije Tallinnu i čekao odluku ruskih vlasti da puste vodu iz jednog akumulacijskog jezera kako bi se podigla razina Volge. Peripetije s brodom počele su još tijekom ljeta nakon što su turkmenistanski naručitelji za mjesec dana skratili rok za isporuku broda jer je turkmenistanskom predsjedniku obećano da će brod stići na Dan neovisnosti.

U Uljaniku su dali sve od sebe kako bi brod završili na vrijeme. Čak su i tijekom plovidbe prema Turkmenistanu radnici na brodu završavali radove, od Rusije su ishođene sve dozvole za plovidbu, no na kraju se ispriječio niski vodostaj Volge. U cijelu se priču uključila diplomacija.

Ministrica vanjskih poslova nekoliko je puta o tom problemu razgovarala s turkmenistanskim ministrom vanjskih poslova koji je pohvalio hrvatsku stranu jer je učinila sve da brod dođe na vrijeme, ali da su se ispriječile okolnosti na koje se ne može utjecati. Ministrica je i na Dan neovisnosti bila u Turkmenistanu i na licu mjesta dodatno objasnila o čemu je riječ.

Ključno ulaganje

Iznimni angažman oko ovog broda bio je potreban jer o njemu ovise mogući daljni poslovi hrvatskih tvrtki u toj zemlji. Za boravka ministrice Pusić dogovorene su narudžbe dva nova za prijevoz lokomotiva broda koji bi se također gradili u Uljaniku. O uspješno realiziranom poslu Uljanika ovise i razgovori tvrtki kao što su Gredelj, Viadukt i Ericsson Nikola Tesla o poslovima u toj zemlji.

Izdvajamo