MILJEVIĆ O IZJAVI PLENKOVIĆA

“Premijerov prijedlog nagodbe s Lučićem treba pozdraviti”

Frane Lučić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

- Premijer Plenković se umiješao u sudski postupak, ali pozitivno. I takve postupke ja ću uvijek pozdraviti. Nema zemlje na svijetu koja neće poticati racionalna i pragmatična rješenja - rekao je za Jutarnji list poznati odvjetnik Veljko Miljević.

Komentar je to izjave premijera Andreja Plenkovića da će Vlada razgovarati s Državnim odvjetništvom zbog toga što su se žalili na nepravomoćnu presudu prema kojoj Republika Hrvatska i Grad Šibenik jedinom preživjelom vatrogascu iz kornatske tragedije Frani Lučiću moraju isplatiti višemilijunsku odštetu.

Naime, sud je 1. veljače, više od 11 godina nakon tragedije na Kornatima, nepravomoćno presudio u korist Lučića, ali se na tu presudu potom žalilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

U cijeli slučaj u subotu se uključio i premijer Andrej Plenković rekavši da je o žalbi tužiteljstva već razgovarao s ministrom pravosuđa te kako želi da se postigne pravična nagodba.

- Kao Vlada razgovarat ćemo s DORH-om jer smatramo da bi u slučaju vatrogasca Frane Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost - rekao je Plenković.

- Ne mislim hvaliti premijera, ali on nije pao s neba, diplomirao je pravo, a dobro poznaje i prilike u hrvatskom pravosuđu. Zna i što je bilo na Kornatima, a zna i koliko je trajao sudski postupak. Važno je naglasiti da se radi o odšteti za jedinog preživjelog vatrogasca koji bi napokon trebao dobiti novčano obeštećenje, ali tužiteljstvo žalbom priječi tu isplatu. Premijer postupa kao razuman građanin koji živi u realnom svijetu - kaže Miljević.

Dodaje da se izjavu premijera Plenkovića o tome da će Vlada razgovarati s DORH-om ne smije tumačiti kao premijerov “mig” tužiteljstvu da odustane od žalbe, nego kao poziv da se nagode s Lučićem.

- Plenković zagovara nagodbu, a pravična nagodba je jedna od mogućih, zapravo željenih situacija okončanja sudskog procesa. Posebno se potiče postizanje nagodbe u drugostupanjskom, žalbenom postupku. U tom duhu treba čitati izjavu premijera - tvrdi Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:17