KONZERVATIVNI INTELEKTUALAC

Premijerov savjetnik i član Opusa Dei Stjepo Bartulica: Zašto sam bio na 'Hodu za život'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Stjepo Bartulica, savjetnik predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića za vanjsku politiku, uz premijerovu suprugu Sanju Orešković bio je jedan od sudionika subotnjeg “Hoda za život”, na kojem se, prema procjenama policije, u Zagrebu okupilo oko 7000 protivnika pobačaja, dok organizatori tvrde da je bilo oko 15.000 ljudi.

Bartulica, koji je inače predvodnik Novih konzervativaca u Hrvatskoj i član Opusa Dei, tamo je bio, pojašnjava za Jutarnji list, u osobno ime, ne kao savjetnik premijera.

- Bio sam na ‘Hodu za život’ u osobno ime iz čvrstog uvjerenja da ljudska prava počinju pravom na život. To temeljno pravo ne bi se smjelo relativizirati - rekao je Bartulica.

Iako su neki mediji navodili da je Bartulica jedan od organizatora skupa, on je to demantirao.

Ovaj ugledni konzervativni intelektualac, profesor političke filozofije na Katoličkom sveučilištu, prije ovog savjetničkog mjesta u Banskim dvorima bio je i savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića za vjerska pitanja. Rođen je i odrastao u SAD-u, a početkom 90-ih vratio se u Hrvatsku i zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Na rimskoj Gregoriani stekao je doktorat iz političke filozofije.

Bartulica je skupa s Vicom Batarelom jedan od najistaknutijih konzervativaca u Hrvatskoj. Jedno od glavnih načela tog pokreta je društveni angažman, pa je tako Bartulica poznat po tome što se i ranije uključivao u slične akcije. Bio je jedan od pokretača inicijative “I ja sam bio embrij” kada su se prikupljali potpisi protiv tadašnjeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:10