IZGUBIO BITKU S BOLEŠĆU

Preminuo dirigent Vjekoslav Šutej

 Vjekoslav Skledar/Cropix

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umro dirigent Vjekoslav Šutej nakon višemjesečne borbe s leukemijom.

U kolovozu 2008. nakon zdravstvenog pregleda dijagnosticirana mu je akutna leukemija. Hitno je otputovao na liječenje u Seattle u Sjedinjene Američke Državu gdje se liječio devet mjeseci i transplantirao koštanu srž. U travnju 2009. vratio se u Zagreb.

Rođen je 1951. godine u Rijeci. S roditeljima koji su pjevali u Hrvatskom narodnom kazalištu cijelo je djetinjstvo proveo u glazbenom okruženju. Studirao je u klasi Igora Gjadrova na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomske studije završio je u Rimu kod Franca Ferrarea.

Šutej je u svojoj karijeri bio šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je i umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu (1984.-1989.).

Međunarodnu karijeru počeo je na Hollybush festivalu u New Jerseyu, čiji je umjetnički direktor bio od 1989. do 1994. Od 1990. do 1993. bio je glazbeni direktor kazališta La Fenice (Venecija), gdje je premijerno postavio opere Evgenij Onjegin i Rigoletto. U Španjolskoj je Šutej bio akademik, član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti, a osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville te bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent od 1990. do 1996.

Od 1992. do 1997. bio je umjetnički direktor Houston Grand Opere, u kojoj je postavio devetnaest premijera i dirigirao na ukupno 133 izvedbe (La boheme, Andre Chenier, Arijadna iz Naxosa, Aida, Traviata, Faust, Boris Godunov, Florenzia en el Amazonas...)

Nastupao je kao gostujući dirigent u mnogim opernim kućama širom svijeta. Dirigirao je premijernim izvedbama u San Franciscu (Carmen), Parmi na Verdi festivalu (Le Trover), Torinu (Trubadur, Djevojka sa zapada), u veronskoj Areni (Carmen), u Veroni (Il Trittico, Pagliacci), u Cataniji (Il Trittico, Manon Lescaut, Tosca), u Tokiju (Faust, Carmen, Madame Butterfly), Napulju (Cavalleria rusticana), Madridu (Manon), Seattleu (Florenzia en el Amazonas, Madam Butterfly)...

Od 1994. godine Vjekoslav Šutej redovito je pozivan u Bečku državnu operu, gdje je dirigirao gotovo stotinu izvedbi. Dirigirao je i na stogodišnjem jubileju praizvedbe Toske u Bečkoj državnoj operi, te otvorio sezonu 2001–2002. dirigirajući izvedbama Don Carlosa sa Shicoffom, Meserjakovom, Furlanettom. Proteklih godina u Beču je dirigirao Pikovu damu, La boheme, Don Carlos, Madame Butterfly, Rigoletta, Traviatu, Trubadura, La Juive, Cavalleriu rusticanu/ Pagliacci, Aidu, Carmen.

Gostovao je kao dirigent orkestara u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Meksiku, Češkoj, Japanu...

Također je dirigirao popularne koncerte s najpoznatijim opernim zvijezdama (Carrerasom, Montserrat Caballe, Domingo, Vargasom).

Dobitnik je priznanja Ordena grada Beča i Nagrade grada Zagreba, a počasni je član Real Academia de Belles Artes kao i počasni građanin Sevilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22