NASTALE KILOMETARSKE KOLONE

'PREOSTAJE NAM SAMO SMRT!' Ljutiti otočani blokirali Jadransku magistralu jer Murter ostaje bez timova Hitne pomoći s liječnikom

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Oko 700 mještana Murtera, Betine, Jezera i Tisnoga, naselja s otoka Murtera, u subotu je od 11:15 do 11:30 sati prosvjednom šetnjom preko pješačkih prijelaza kružnog toka na raskrižju Kapela blokiralo promet Jadranskom magistralom, te je kroz to vrijeme stvorena deset kilometara duga kolona automobila u pravcima prema Šibeniku i Zadru. Ovim drugim prosvjedom u posljednjih šest mjeseci, a u organizaciji Općine Tisno i načelnika Ivana Klarina, mještani svih mjesta otoka Murtera izrazili su svoj bijes i ogorčenje odlukom Ministarstva zdravlja kojom se od 9. listopada u Tisnome ukida Tim T-1 Hitne pomoći (liječnik, medicinska sestra, vozač), a koji se reorganizacijom mreže hitne medicine seli u u deset kilometara udaljene Vodice. Tom reorganizacijom u Tisnome ostaje Tim 2 Hitne pomoći, s medicinskom sestrom i vozačom, ali bez liječnika.

- Uskraćivanje otoku Murteru Tima 1 Hitne brutalna je politička odluka u režiji gradonačelnice Vodica Branke Juričev-Martinčev. Kada je prije pet godina Tisno dobilu Hitnu službu prve kategorije, bila je to odluka struke, a sada je politika ukida – kazao je načelnik općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin.

- Mi ne želimo biti građani drugog reda. Na otoku Murteru živi pet i pol tisuća stanovnika, u našim vrtićima je 600 djece, tijekom sezone imamo preko 40 tisuća gostiju. A sada nam političkom odlukom vodičke gradonačelnice žele ukrasti Hitnu. Što nam preostaje, preostaje nam smrt. Branki Juričev-Martinčev i ministru Dariju Nakiću poručujem da im to neće proći. Prosvjedovat ćemo sve dok se ova odluka ne promijeni i dok nam se ne vrati Tim 1 Hitne pomoći jer na ovaj način kompletni zapadni dio županije ostaje bez kvalitetne hitne medicinske skrbi – grmio je načelnik Tisnoga pred okupljenim prosvjednicima, prekidan salvama pljeska podrške.

Nakon ove blokade Jadranske magistrale, više stotina mještana otoka Murtera automomobilima se uputilo u susjedne Vodice te zvukovima automobilskih sirena nastavilo prosvjed ulicama Vodica. Pred zgradom Gradske uprave Vodica prosvjednici na čelu s načelnikom Klarinom ostavili su veliki transparent 'Sram vas bilo' i upalili četiri svijeće.

- Ove svijeće simboliziraju one koje ćemo morati upaliti za naše preminule sumještane, koje će smrt zadesiti zbog ukradene nam Hitne pomoći – kazao je Ivan Klarin.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu: Otok Murter ne ostaje bez Hitne

- Reogranizacijom Hitne medicinske službe u ispostavi Vodice bit će pet timova T1, a u ispostavi Tisno pet timova T2. Svi timovi Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, neovisno o lokaciji, dostupni su za područje cijele županije. To znači da hitna pomoć na nesreće u Tisnome ili na Murteru ne mora dolaziti iz Šibenika, već iz bližih Vodica. Novom mrežom hitne medicine građani otoka Murtera nisu ostali bez hitne medicinske skrbi. Izjave da se ukida Hitna služba u Tisnome i prebacuje u Vodice, smatramo eklatantnim primjerom obmanjivanja javnosti – stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Juričev Martinčev: 'Klarin sramotno manipulira mještanima otoka Murtera'

- Neprimjeren je način na koji načelnik općine Tisno Ivan Klarin želi riješiti ovaj problem. Neprimjereno je i nedopustivo posebno to da pred našom Gradskog upravom ostavlja transparente uvredljivog sadržaja. Grad Vodice je iz ovogodišnjeg gradskog proračuna izdvojio pola milijuna kuna za funkcioniranje T-1 tima Hitne medicinske pomoći tijekom svih 12 mjeseci. Nitko ne brani Klarinu da iz proračuna Općine Tisno izdvoji isti iznos te da ima Hitnu pomoć najviše kategorije tijekom cijele godine. Stoga je sramotno da jedan općinski načelnik i saborski zastupnik bezobzirno manipulira mještanima otoka Murtera, a sve u svrhu prikupljanja političkih poena – kazala je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:24