ISTRAŽIVANJE

Preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8 posto hrvatskih učenika

Ilustracija
 Tea Cimaš / CROPIX

Istraživanje među učenicima sedmih razreda u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" pokazalo je kako preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8 posto hrvatskih učenika, dok je 12 posto učenika odgovorilo da stalno nešto jede, odnosno ne jede u obrocima.

Najviše sedmaša (47,7 posto) hrani se u školskoj kuhinji. Nešto manji udio učenika (37,7 posto) jede u školi sendviče ili pecivo koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole.

No, 6,8 posto učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a 2,4 posto jede slatkiše i grickalice, pokazalo je istraživanje koje je u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istražujući stavove i navike učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Svaki dan voće jede 73,1 posto učenika, a povrće 55,9 posto, dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira njih 73 posto. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna - jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40,8 posto učenika, slane grickalice njih 25 posto, a gazirane sokove svaki dan pije 28 posto učenika.

O svojoj tjelesnoj težini razmišlja 29,3 posto učenika i učenica, a da je normalne tjelesne težine misli njih 55,8 posto. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu smatra 28,5 posto sedmaša, dok njih 15,7 posto misli da su mršavi. Svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 47,4 posto učenika, a 13,9 njih izjavilo je kako je trenutno na dijeti.

"Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je samo 17,7 posto učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu", kaže predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković.

Savez kroz projekte "Univerzalna sportska škola", "Vježbaonica" i "Vrtim Zdravi Film" dugi niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću i uči ih o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti sa zdravljem.

Projektom "Vrtim Zdravi Film" u sedam godina obuhvaćeno je više od 24.000 učenika sedmih razreda, odnosno njih više od 5700 u ovoj školskoj godini.

Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani za prosječno 13,6 posto, ocjenjuju organizatori. Najveći porast u znanju zabilježen je u OŠ Draganići, učenici iz OŠ Borovje iz Zagreba nagrađeni su za najbolji kreativni uradak na temu pravilne prehrane, dok su najbolja ostvarenja u sportu ostvarili dječaci iz OŠ Smiljevac iz Zadra i djevojčice iz OŠ Otok iz Zagreba.

Partneri u provedbi projekta "Vrtim Zdravi Film" su Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23