ONEČIŠĆENJE ZRAKA

PREPORUKE ZAVODA 'DR ANDRIJA ŠTAMPAR': 'Koncentracija lebdećih čestica je znatno niža nego u petak, ali treba izbjegavati aktivnosti na otvorenom'

 Damir Krajac / CROPIX

Koncentracija lebdećih PM10 čestica u subotu je znatno niža nego u petak, no preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, osobito za osjetljive skupine građana, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“.

U petak uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan pokraj Našica, zapravo su čestice pijeska iz pustinje Karakum.

Prema dostupnim podacima one su sada u opadanju na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba.

"Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda", kažu iz Zavoda.

Grad Zagreb i Zavod "Dr. Andrija Štampar“ stoga preporučuju dodatne preventivne mjere opreza sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

To se posebice odnosi na osjetljive skupine – djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušače te osobe oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci kažu i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje Zagrepčana.

Ističu i da Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku.

Stanje kakvoće zraka će se kontinuirano pratiti i javnost će pravovremeno biti obaviještena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:43