VRIJEME PREBJEGA

PRESLAGIVANJE NA MARKOVU TRGU Vrdoljak: Nije isto što nas je Puh napustila, a Habek nam prešao

 
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Nastavlja se lov vladajućih na saborske zastupnike koji su izabrani na listama oporbenih stranaka. U posljednje vrijeme na cijeni su bivši SDP-ovci - najprije je Milan Bandić u svoj saborski klub ulovio Zdravka Ronka i Milanku Opačić, a sada je HNS u svoj klub dovukao Marija Habeka, koji je prošli mjesec napustio SDP, stranku čiji je član bio dvadeset godina.

Iako Habek inzistira da će unatoč tome što se priključuje HNS-ovu klubu i dalje u Saboru djelovati kao nezavisan zastupnik, činjenica jest da je parlamentarna većina premijera Andreja Plenkovića sve brojnija.

Paralelno s transferima oporbenih zastupnika u klubove vladajućih stranaka, zanimljivo je promatrati i bitku za nove zastupnike koju vode Milan Bandić i HNS.

Klub Milana Bandića trenutačno broji deset zastupnika, a HNS-ov klub, nakon što im se Habek pridruži, imat će šest članova.

Logistika

HNS-ovci nisu imali ništa protiv kada su se Bandiću priključili bivši SDP-ovci Zdravko Ronko i Milanka Opačić, ali kada im je Bandić preoteo njihovu zastupnicu Mariju Puh, Ivan Vrdoljak bio je jako ljut.

- Habeku smo ponudili logistiku u Ivancu u Varaždinskoj županiji, i pomoći ćemo mu da ima svoju logistiku i stručnu službu, da može nastaviti svoj rad - rekao je jučer Vrdoljak komentirajući prelazak bivšeg SDP-ovca u HNS-ov klub.

A na novinarsku opasku da je bio bijesan kada je Marija Puh otišla iz HNS-a Bandiću, Vrdoljak je rekao kako poštuje kad netko procjenjuje da će u drugome klubu unaprijediti svoj politički rad, “ali da motivacija nikada ne smije biti osobna”. HNS je na početku aktualnog saziva parlamenta imao devet zastupnika, a nakon što je vodstvo stranke odlučilo uskočiti u Plenkovićevu Vladu došlo je do raskola, nakon kojeg je HNS-ov klub brojio samo pet članova. Uskoro im se priključio Tomislav Saucha, nekadašnja desna ruka premijera Zorana Milanovića. Na pet članova pali su ponovno kada im je Bandić “ukrao” zastupnicu Puh. Sada će s Habekom HNS-ov klub opet imati šest članova.

S druge strane, Bandić je na izborima osvojio samo jedan saborski mandat, baš kao i njegovi partneri - Čačićevi Reformisti. No, priključenjem prvog postizbornog prebjega - Kažimira Varde, HSU-ovca izabranog na listi SDP-ove koalicije, a potom i još dvoje zastupnika nacionalnih manjina, Bandićev klub imao je već četiri zastupnika. Brzo je narastao na šest, kada su se priključila još dvojica zastupnika nacionalnih manjina, a potom su se Bandiću priključivali: Ivica Mišić (s liste Živog zida i Promijenimo Hrvatsku), Zdravko Ronko, Marija Puh i Milanka Opačić (sve troje izabrani na listi SDP-ove koalicije).

Rezultat

Hoće li rezultat utakmice koju vode Bandić i HNS ostati 10 naprema 6 ili HNS ima u planu još poneku akviziciju iz oporbenih redova, pitali smo jučer predsjednika Kluba zastupnika HNS-a Milorada Batinića.

- Nemam nikakvih informacija o mogućim novim prelascima zastupnika. Mi naprosto ne funkcioniramo na takav način. To što je kolega Habek ušao u naš klub nema nikakvih sličnosti s nekim drugim prelascima. Kolegica Puh je očito izašla iz nekih osobnih razloga, a Habek nam se pridružio nakon što sam mu rekao da su mu naša vrata otvorena bude li trebao bilo kakvu tehničku pomoć - kaže Batinić.

Migracije

Prelazak bivšeg stranačkog kolege u klub HNS-a jučer je za Jutarnji komentirao i predsjednik SDP-ova kluba Arsen Bauk.

- Svaki migrant koji drži do sebe zatraži azil u klubu Milana Bandića - sarkastičan je Bauk.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević jučer je poručio kako ga “raduje da se povećava broj zastupnika koji podržavaju dobar rad ove vlade”.

Nisam prevario birače, još sam nezavisan

Saborski zastupnik Mario Habek napustio je SDP prije mjesec dana nezadovoljan putem kojim socijaldemokrate vodi šef stranke Davor Bernardić. Nekadašnji predsjednik SDP-ove organizacije u Varaždinskoj županiji ubuduće će, kaže, u Saboru djelovati kao nezavisni zastupnik u sklopu HNS-ova saborskog kluba. Na pitanje prelazi li u drugi Klub, Habek nam je 25. listopada poručio da “trenutačno ne razmišlja o tome”.

Što se u manje od tri tjedna dogodilo da ste se predomislili i odlučili pridružiti HNS-ovu klubu?

- I kolega Milorad Batinić (predsjednik HNS-ova kluba) i kolega Predrag Štromar (ministar graditeljstva i bivši varaždinski župan) su osobe s kojima surađujem dugi niz godina, kako na lokalnoj i regionalnoj razini od 2005. godine, tako i na nacionalnoj razini, kad smo bili na vlasti od 2011. do 2015. godine. Ta dobra suradnja razlog je mog dolaska u Klub HNS-a.

Zašto niste ostali nezavisni?

- Ja sam i dalje nezavisni zastupnik. Nisam član ni jedne stranke.

Zašto je tako teško biti nezavisan? Nigdje drugdje u Saboru ne možete fotokopirati i printati potrebne materijale? Postoji li u Saboru stručna služba kojoj se nezavisni zastupnik može obratiti za pomoć?

- Vjerujem da će mi biti puno lakše djelovati kao član Kluba zastupnika.

Jeste li prevarili svoje i SDP-ove birače odlukom da uđete u HNS-ov klub, iz opozicije u redove vladajućih?

- Smatram da nisam s obzirom na to da jesam i ostat ću nezavisni zastupnik, a i dalje će mi glavna nit vodilja biti građani Hrvatske, treće izborne jedinice i Varaždinske županije. Mnogi moji kolege iz varaždinskog SDP-a surađuju i u izvršnoj su vlasti s kolegama iz HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:40