SRPSKI I BOSANSKI MEDIJI O SUSRETU U VUKOVARU

Press: Josipović se nije ispričao za zločin; Dnevni Avaz: Tadićeva isprika je samo predstava

Sastanak Tadića i Josipovića zauzeo je glavnu poziciju na naslonicama većine susjedskih dnevnih listova
 Danijel Soldo/CROPIX

BEOGRAD, SARAJEVO - Dolazak srpskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar te njegova isprika za zločin na Ovčari kao i sastanak s hrvatskim političkim dužnosnicima srpski, ali bosanski mediji ocijenili su kao značajan napredak u poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Vijest od Tadićevom boravku u Hrvatskoj zauzela je glavno mjesto na naslovnici većini beogradskih dnevnih novina.

Naslovom 'Put do pomirenja preko priznanja nedjela i oprosta', srpska je 'Politika' prenijela da se Tadić prilikom posjeta Ovčari ispričao obiteljima stradalih te izrazio žaljenje zbog pokolja nevinih. Navode i kako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović taj čin nazvao poticajem u razvoju dobrosusjedskih odnosa.

'Blic' s druge strane ističe kako su oba predsjednika istaknula da ih na prijateljski susret i obostranu ispriku nije natjerala međunarodna zajednica kako su mediji špekulirali.

Kao glavnu poruku sastanka Tadića i Josipovića 'Večernje novosti' istaknule su 'okretanje nove stranice povijesti'. Navode i kako je Tadić s premijerkom Jadrankom kosor razgovarao o mogućem povlačenju tužbe za genocid istaknuvši 'kako bez postignutog kompromisa nema ni uspješnog pomirenja'.

Dnevnik 'Danas' piše o Josipovićevoj isprici u Paulinom Dvoru, gdje su stradali nevini Srbi, dok 'Press' ocijenjuje da se hrvatski predsjednik zapravo nije ispričao.

- Iako je srpski predsjednik Boris Tadić ispričao za zločin na Ovčari te izrazio željenje obiteljima stradalih, Josipović je u Paulinom Dvoru izbjegao to učiniti - navodi 'Press'.

Slično srpskim medijima i bosanski su vrlo detaljno popratili susret Tadića i Josipovića u Vukovaru.

'Oslobođenje', sarajevski dnevni list, navodi kako su oba predsjednika odaslali slične poruku 'da zločin nema opravdanja te da počinitelji moraju odgovarati'. Međutim, osvrćući se na vukovarsku tragediju sarajevski list ističe kako Tadić ipak nije bio svima dragi gost. Njihov novinar navodi kako se dobio dojam da se 'posjetom Paulin Dvoru pokušalo izjednačiti agresore i branitelje Vukovara'.

No, spominje se i izjava Kosor koja je Tadićev dolazak ocijenila važnim te da je ponosna što su braniteljske udruge na dostojanstven način dočekali srpskog predsjednika.

'Nezavisne novine' iz Banja Luke preko cijele su naslovnice uz zajedničku sliku Josipovića i Tadića postavile naslov 'Isprike za buduća pokoljenja'. Posebno su istaknuli Josipovićevu izjavu da 'osveta zločinom nije opravdana, te da zločin zaslužuje osudu, a oni koju su ostali iza žrtava ispriku'.

Za razliku od ostalih dnevnike 'Dnevni avaz' susretu u Vukovaru nije posvetio posebnu pažnju već su zasebnim komentarom pokušali usporediti Tadićev dolazak u Hrvatsku te njegov boravak u Srebrenicu.

Govoreći o Tadiću 'Avaz' ističe:

- Polažući cvijeće na masovnoj grobnici na Ovčari se ispričao hrvatskim žrtvama 'iz ratova devedesetih' te ponovio nekoliko floskula o otvaranju nove stranice u povijesti, pomirenju, sućuti žrtvama i naporima koje Srbija čini na uhićenju ratnih zločinaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Slične smo izjave mogli čuti i prije nekoliko mjeseci u Srebrenici kada se Tadić ispričavao zbog bošnjačkih žrtava - piše 'Avaz' suptilno sugerirajući kako je Tadićev posjet Vukovaru samo dio predstave srpskih valsti za skorašnji posjet glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:56