BEZ TRAGA

PRESTALI SU GA TRAŽITI Iskusni ronilac nije pronađen ni nakon šest dana opsežne potrage na Jadranu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.08.2014. u 23:34

Facebook

Potraga za iskusnim roniocem Antom Simonellijem, koji je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti nestao između Visa i Korčule, obustavljena je nakon šest dana u ponedjeljak oko 19 sati, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Simonelliju i dalje nema traga.

U opsežnoj su potrazi, koju je provodila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), sudjelovali Lučka kapetanija Split, sve lučke ispostave, Pomorska policija, Obalna straža, Gorska služba spašavanja Split, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ronilački klubovi i jedan privatni zrakoplov te niz sudionika u pomorskom prometu na području nestanka. Svi su oni putem obalnih radio postaja redovito obavještavani i pozivani na pojačano motrenje plovnoga područja u slučaju nailaska na nestaloga ronioca.

Kako stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, pomorska je potraga obuhvatila šire područje oko otoka Visa prema Korčuli koje je svakodnevno i višekratno pretraživano plovilima Lučke kapetanije Split i svih njenih ispostava, plovilima Pomorske policije i Obalne straže koji su u sklopu koordinacije traganja iz Središnjice zajedničkim nadzorom obuhvatili područja traganja na realcijama: Milna - Šćedro - južna strana Paklenih otoka - Sv. Nedjelja, zatim od pozicije pronalaska gumenjaka prema otoku Sušac i u širinu, obalni rub otoka Korčule na realciji Rt Proizd - Velo Danče - Vis istočnu i južnu stranu kao i obalni rub otoka, te šire područje mjesta ronjenja od otoka Visa do Vela Luke, što je ukupno 1.300 kilometara kvadratnih pregledanoga plovnog područja, pri čemu su tragačke ekspedicije cijelo vrijeme obavljale izračune kretanja morskih struja u odnosu na trenutne vremenske prilike.

'Osim prvoga dana potrage kada je pronađeno plovilo kojim se nestali ronilac otisnuo do pozicije urona, kao i podvodne ribolovne puške koja je pronađena u zoru 8. kolovoza nedaleko pozicije urona, do danas nisu pronađeni nikakvi drugi tragovi koji bi upućivali na neku od mogućih pozicija i situacija nestaloga ronioca', piše u priopćenju.

U potragu podmorja uključeni su pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Pomorske policije Split kao i ronioci Gorske službe spašavanja Split, koji su koordinirano širili područje podmorske potrage za nestalim od predviđene pozicije prvoga urona na dalje. Ronilačka potraga uz manje prekide zbog loših vremenskih uvjeta, trajala je do večeras, 11. kolovoza, uz uključenje i članova ronilačkih klubova koji su pomogli u potrazi, no niti brojnim pretragama podmorja nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na nestaloga ronioca.

Središnjica je u razdoblju od 6. do 10. kolovoza pokrenula i kordinirala potragu iz zraka u koju je uključila zrakoplov tipa „Pilatus“ iz sastava Obalne straže RH, koji je višekratnim preletima obavio nadzor na relaciji otok Vis prema otoku Korčuli, zatim prelete južne obale otoka Hvara - oko otočića Šćedra - rt Lovišće na pelješkom poluotoku, zatim prelete sjeverne obale otoka Korčule do Vele Luke i zapadno od otoka Sušac, te je jučer, 10. kolovoza nadletio i šire područje prema otvorenome moru, čime je zrakoplovom Obalne straže RH iz zraka pregledano područje od preko 1.600 kilometara kvadratnih, no bez rezultata.

Posljednja tri dana trajanja akcije u potragu se dragovoljno prijavio i pilot privatnoga zrakoplova, koji je u koordinaciji sa Središnjicom izvršio prelete akvatorija otoka Lastova na relaciji Sušac - Biševo, te je ukupno preletio područje potrage od 1.700 kvadratnih kilometara, no također bez ikakvih uočenih tragova.

Središnjica je u dogovoru sa Ratnim zrakoplovstvom RH u potragu uključila i vojni helikopter koji je ukrcao priopadnike Gorske službe spašavanja i kojim je 9. i 10. kolovoza obavljen dodatni zračni nadzor navedenoga područja pretrage, ali niti tada nije uočen nestali ronioc, kao niti ikakvi tragovi na površini mora i obalama otoka koji bi upućivali na nestaloga.

Unatoč uloženom angažmanu i požrtvovnosti iskazanoj u intenzivnoj potrazi od strane svih sudionika ove akcije, potraga do danas nije dala nikakve rezultate, stoga je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izdala nalog za obustavom mjera traganja i spašavanja u okviru akcije traganja za nestalim roniocem, uz zahvalu svim sudionicima akcije.

Za nestalim hrvatskim roniocem nadalje će se tragati u okviru redovnih aktivnosti iz nadležnosti Lučke kapetanije Split, pripadajućih ispostava te svih ostalih sudionika u pomorskom prometu na području nestanka ronioca.

Tagovi

Izdvajamo