OPORBA NA NOGAMA

'PRESTANAK RADA POVJERENSTVA JE UDAR NA USTAVNO PRAVNI POREDAK!' Miljenić ocijenio kako je riječ o dosad nezabilježenoj uzurpaciji vlasti u Saboru

Na fotografiji: Orsat Miljenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) u srijedu je, nakon što su članovi vladajuće većine potpisima ustvrdili da to tijelo prestaje s radom, ocijenio kako je riječ o dosad nezabilježenoj uzurpaciji vlasti u Saboru, dok je njegov stranački kolega Gordan Maras rekao da se radi o udaru na ustavno-pravni poredak.Riječ je o kršenju Ustava, poručio je Miljenić, pojasnivši da je netko na nepoznat način i na svoju ruku dao nalog stručnim službama da se ne pojavljuju na sjednici i obavijeste svjedoke da ne dolaze.

Što se uživo događalo na sjednici možete pronaći na OVOJ poveznici.

Nasilje nad hrvatskim građanima

"To je kršenje Ustava i zakona za koje se u ovom Saboru mora provesti rasprava, to je veća priča od povjerenstva i jedna od najgorih stvari koja se mogla dogoditi", kazao je Miljenić ocijenivši kako se na neprihvatljiv načinu izigravaju odluke Sabora.

Miljenić inzistira da je Sabor morao donijeti formalnu odluku o prestanku rada povjerenstva jer ga je Sabor i osnovao. "Čak i kad bi se prihvatilo tumačenje kolega iz HDZ-a i HNS-a da su nastupile zakonske pretpostavke da povjerenstvo više ne može raditi, što je suprotno intenciji zakona, jasno je da tek sada povjerenstvo mora raditi”, poručio je. "Ovo je obično nasilje, ne nad nama kao manjinom u Saboru, nego nad hrvatskim građanima. Oni su imali pravo vidjeti tko je iz politike bio u sprezi s Agrokorom, a vladajući su odlučili uskratiti priliku građanima da otkriju istinu. Trebali su izbjeći nasilje, donijeti odgovarajuću odluku i onda bi sve bilo po zakonu i ne bi se rušila pravna država. Ovo je jedan od najsramotnijih dana kojima svjedočimo u Saboru", kritizirao je vladajuće Miljenić.

I za Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) riječ je o nasilju nad pravnom državom i procedurom. "Dobili smo papir koji su potpisali zastupnici, a ne odluku Sabora. Nikako ne pristajem na ovo jer su to opasni znaci totalitarizma i isključivanja", rekao je. Očekivao sam da će se povući jer je od prvog dana bilo jasno da ne žele istražno povjerenstvo, ali ne na ovakav način, kaže Lovrinović koji smatra kako je došao nalog iz "duboke države" da se povjerenstvo mora zaustaviti.

HDZ ne poštuje Ustav i zakone

Za Nikolu Grmoju (Most) potez većine je dosad neviđeni način gušenja istine, ali ništa ga više ne može iznenaditi od HDZ-a. Smatra da je HDZ odlučio iskoristiti to što je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna jer su zadnja svjedočenja dokazala da bi povjerenstvo u šest mjeseci rada puno toga otkrilo. "Boje se dići ruku za gašenje istražnog povjerenstva jer bi svi pamtili scenu tko je digao ruku protiv otkrivanja istine o Agrokoru", istaknuo je Grmoja.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je kako se radi o "udaru na ustavno-pravni poredak Hrvatske". "HDZ dokazuje da ne poštuje Ustav i zakone da bi sakrio svoju umiješanost u koruptivne i nezakonite radnje povezane s Agrokorom. To građani moraju znati jer je HDZ spreman učiniti sve da sačuva vlast", rekao je Maras. Predložio je da se podnese kaznena prijava protiv nepoznate osobe koja je svjedocima rekla da ne dolaze na sjednicu povjerenstva jer je time prekršen Zakon o istražnim povjerenstvima i najavio da će o tome govoriti u sabornici gdje se raspravlja o proračunu za iduću godinu.

Miljenić je pojasnio da njihove kritike nisu usmjerene prema saborskim službenicima koji su samo postupali po nalogu nadređenih nego je riječ o političkoj odgovornosti onih koji vode Sabor. To je pitanje za predsjednika Sabora jer ili mu ljudi u Saboru rade iza leđa, a on to ne zna ili je on dao te naloge, kaže Miljenić.

Nepoštivanje bilo kakve procedure

Kao predsjednik povjerenstva nije dobio pravomoćno rješenje o istrazi, pa mu nije jasno na temelju čega su vladajući potpisali izjavu o prestanku rada i kako je danas netko mogao opozvati svjedoke i službe. "To dokazuje potpuno nepoštivanje bilo kakve procedure jer nigdje nema nikakve formalne odluke. Ako će se svaka odluka koju Sabor donese tumačiti kako tko hoće, onda je nastupilo bezakonje u zemlji. Ovo je katastrofalna poruka”, ističe Miljenić.

"Čak i kad bi većina bila u pravu, nemoguće je da o tome donosi odluku netko u Saboru ili članovi povjerenstva pojedinačno. Osnovani smo odlukom Sabora i samo Sabor može prekinuti rad, te odlučiti što s dokumentacijom i rokovima”, tvrdi.

Miljenić je također podsjetio kako je glavni državni odvjetnik dva puta kazao da rad povjerenstva ne utječe na istragu. O budućnosti povjerenstva i daljnjim potezima oporbe, najavili su, odlučit će se na razini oporbenih klubova, a zatražit će i raspravu na Predsjedništvu Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:15