SLOŽAN STAV STRUČNJAKA

'PRESUDA ERCEGU ZBOG POLITIČKOG PROSVJEDA PROTIV TUĐMANA JE PROTUUSTAVNA' Vodeći ustavnopravni eksperti: Sloboda govora sloboda je kritiziranja vlasti

Sloboda govora sloboda je kritiziranja vlasti, a ne sloboda divljenja mudrim vođama. Ustav jamči slobodu govora, rekao je Branko Smerdel
Zoran Erceg
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ustavnopravni stručnjaci Branko Smerdel i Sanja Barić smatraju da je presuda protiv Zorana Ercega protuustavna, jer sud nije uvažio njegovo Ustavom zajamčeno pravo na slobodu govora, odnosno na politički prosvjed.

Zbog narušavanja javnog reda i mira na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, točnije izvikivanja: “Plenkoviću, kako te nije sram dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao Bosansku Posavinu. Franjo Tuđman je ratni zločinac”, na Prekršajnom sudu u Zagrebu osuđen je Zoran Erceg, aktivist te inicijator FB stranice Dosta je: Ja se vas ne bojim.

Sudac ga je kaznio sa 15 dana zatvora uvjetno na godinu dana te mu na godinu zabranio prilaz spomeniku. Naloženo mu je i plaćanje 500 kuna sudskih troškova.

Pravo na protest

- Sloboda govora sloboda je kritiziranja vlasti, a ne sloboda divljenja mudrim vođama. Ustav jamči slobodu govora, javnog izražavanja i nenasilnog protesta protiv vlasti. To je sud također morao uzeti u obzir pri odlučivanju u ovom slučaju. To je bio politički prosvjed jednog čovjeka, dakle prosvjed nije ni trebao biti službeno prijavljen nadležnim tijelima - rekao je za Jutarnji list Branko Smerdel. Dodao je da remećenje javnog reda i mira s jedne strane i ustavna prava s druge, nisu istog ranga.

- Mislim da sud mora prosuditi je li tu riječ o političkom protestu, a ako jest, onda treba zaštititi prava na politički protest. Ako je riječ o divljanju s bocom u ruci, onda je to druga stvar. Dakle, trebala se uzeti u obzir ta ustavna odredba o pravu na prosvjed - zaključuje Smerdel. Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić smatra da Erceg nije trebao biti kažnjen.

- Prije svega, postoji pravo na javni prosvjed, slobodu govora i izvikivanje parola sve dok one nisu govor mržnje. A iznošenje političkih stajališta o živim ili mrtvim političarima sasvim sigurno nije govor mržnje. Ova presuda suprotna je i praksi Europskog suda za ljudska prava. I konačno, imate glavni argument: nerazmjernost presude i prekršajnog djela, čak i kad bismo se složili da ga je trebalo osuditi za remećenje javnog reda i mira - tvrdi Barić.

Nekoliko odvjetnika s kojima smo razgovarali smatra da obitelj Tuđman, ako im smeta kad netko za prvog hrvatskog predsjednika kaže da je ratni zločinac, može Ercega tužiti za klevetu, uvredu i sramoćenje te da presuda, u najmanju ruku, odskače.

- Za javni red i mir ne možeš nekome ograničiti pristup i prilaz javnoj površini. Strašno zvuči presuda ‘vikao si pokraj kipa i sad mu ne smiješ blizu’. A što ako vičeš na Ilici, na primjer, znači li to da ne smiješ prići ni Ilici uzduž cijele njezine dužine? Riječ je definitivno o promašenoj presudi i uvjeren sam da bi je žalbenim postupkom trebalo u najmanju ruku prilagoditi u skladu s ustavnim načelima - rekao nam je odvjetnik Milko Križanović, tvrdeći da je svakako došlo do povrede ustavnog prava.

No ta, još nepravomoćna sankcija, Zorana Ercega nije spriječila da odmah nakon presude, baš kao što je i obećao, ponovno ode do Tuđmanova spomenika, gdje su mu se ubrzo pridružili policajci. Za razliku od 10. prosinca prošle godine kad je, prema mišljenju suda, vičući da je Tuđman zločinac narušavao javni red i mir pa je uhićen, u srijedu nakon presude Erceg je u društvu novinara i policajaca koji su ga legitimirali i napravili bilješku ponavljao isto, ali je privođenje izostalo.

“Zastrašivanje građana”

- Policija mojim uhićenjem želi zastrašiti građane da ne progovaraju na javnom mjestu ono što misle. Nema te represije i nema te kazne kojom će me odvratiti od toga da ponovno na javnom mjestu izjavim: ‘Franjo Tuđman je ratni zločinac!’ Sljedeći put ću na spomenik staviti i oznaku da je Tuđman zločinac. Ne mogu me držati u zatvoru toliko dugo koliko ja mogu ponavljati isto. Žao mi je što sud nije imao hrabrosti odbaciti optužni prijedlog, a u postaji su policajci nekako morali smisliti pravna uporišta za moje uhićenje...

Spreman sam na sve. Otkrit ću vam jednu tajnu. Često se govori o tome da mnogi branitelji invalidi falsificiraju dokumente o ranjavanju. Evo, i moje mjesto ranjavanja je lažno. Kad sam treći put ranjen u Sarajevu kao pripadnik Hrvatske mornarice, morao sam prijaviti da sam ranjen u Slavonskom Brodu, ali ne smijem otkriti tko je dao tu usmenu naredbu jer nemam čime to potvrditi - kaže Erceg.

Palić: Sudovi ne poznaju dovoljno praksu Ustavnog suda

- Presuda je protuustavna. Sloboda mišljenja podrazumijeva i mogućnost njegova izražavanja, posebno kad se izraženo mišljenje razlikuje od tuđeg osobito političkog mišljenja. To je temelj demokratskog političkog sustava. Međutim, prava i slobode se mogu ograničavati. Suština je u tome da se ograničavanjem ne onemogući ono što ustavna norma štiti. Sudovi, nažalost, ne poznaju dovoljno praksu Ustavnog suda i zanemaruju činjenicu da su dužni suditi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava. Ustav je s razlogom na prvom mjestu, rekao je ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:15