ZAVRŠNA FAZA POSTUPKA

PRESUDA SANADERU ZA INA-MOL 30. PROSINCA Ponovljeno suđenje bivšem premijeru optuženom za primanje mita privedeno kraju

 
Ivo Sanader, Robert Ježić
 Damjan Tadić / CROPIX

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je privedeno kraju ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za primanje mita u aferi Ina-Mol, te prvom čovjeku mađarskog Mola, nedostupnom Zsoltu Hernadiju kojega se tereti za davanje mita.

Objava nepravomoćne presude najavljena je za 30. prosinca.

USKOK Sanadera tereti da je s Hernadijem dogovorio da će za 10 milijuna eura "provizije", učiniti sve potrebno da Mol dobije prevladavajuća upravljačka prava u Ini, što se i dogodilo potpisivanjem izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora početkom 2009. godine. Prema optužbi, Sanaderu je Mol preko dvije ciparske off shore kompanije isplatio polovicu dogovorenog iznosa sredinom 2009. godine i to na račun tadašnjeg Sanaderova intumisa Roberta Ježića, odnosno njegove švicarske tvrtke Xenoplast.

U četvrtak je u završnom govoru zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonči Petković istaknuo kako navedene optužbe smatra nedvojbeno dokazanim te je zatražio da sudsko vijeće Sanadera i Hernadija proglasi krivima i osudi po zakonu. Pritom je posebno istaknuo dijelove iskaza Roberta Ježića i s njima povezane materijalne dokaze, kao i podatke dobivene od austrijskih istražitelja iz kojih proizlazi da je jedna od off shore tvrtki preko kojih su išle isplate, Hangarn Oil, tada bila u vlasništvu prijašnjeg šefa Mola Jozsefa Totha, koji je u kritičnom periodu bio glavni savjetnik Zsolta Hernadija.

Obrana je, pak, detaljno obrazlagala zašto Roberta Ježića, ključnog svjedoka tužiteljstva, smatra nevjerodostojnim, ističući u prvom redu njegovo postupanje sa "Sanaderovim novcem".

- Teško je zamisliti nevjerodostojnijeg svjedoka od Ježića - izjavila je Hernadijeva braniteljica Laura Valković, koja je iznijela stav da bi protiv njezina klijenta trebalo odbiti optužbu zbog nastupa zastare.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković naglasila je kako su prava njezina klijenta još drastičnije prekršena nego u prvom postupku jer mu je onemogućeno sudjelovanje na raspravi, a time i efikasna obrana. Sud je, naime, odlučio provesti završnu fazu postupka bez Sanaderove prisutnosti smatrajući da se sam doveo u stanje raspravne nesposobnosti podvrgnuvši se operaciji koljena koja nije bila nužna u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:23