A TAKO MU JE MALO TREBALO...

Prevarant Alen duguje 200 tisuća eura za kršenje ugovora, 8,35 milijuna zgradu, 3 milijuna za porez...

Policija je potvrdila da istražuje cijeli slučaj, a Privredna banka Zagreb ogradila se od svoje uloge u cijelom slučaju City Centra Rijeka
 Šop/CROPIX

RIJEKA - Alen Cutvarić, 28-godišnji vlasnik tvrtke Signum Grupa, bio je na korak od vlasništva nad zgradom robne kuće Varteks u središtu Rijeke, iako je tada na računu ima nešto manje od 5000 kuna, a u kupoprodajnom ugovoru bila je 8,35 milijuna eura.

Cutvarić je ugovor potpisao 14. prosinca 2009. godine s direktorom Zoranom Košćukom. Dogovor je bio da će 8,35 milijuna eura biti isplaćeno u tri rate. Prva isplata od 5,2 milijauna mora biti do 1. ožujka 2010. godine, druga 15. veljače 2011, te treća do 15. veljače 2012. godine.

Predbilježba vlasništva

U ugovoru stoji i da ukoliko kupac Signum Grupa ne uplati prvu ratu do navedenog datuma, mora platiti kaznu od 200 tisuća eura. Cutvarić je odmah nakon sklapanja ugovora preko Signum Grupe u gruntovnici stavio predbilježbu vlasništva nad robnom kućom.

I zbog tog se poteza sada uvukao u mrežu iz koje će se teško ispetljati. Upravo zato je tijekom srpnja tražio da se izbriše predbilježba za vlasništvo u grutovnici. Porezna uprava je na temelju ugovora i predbilježbe poslala Cutvariću uplatnicu na tri milijuna kuna poreza na promet nekretninama.

Ulaganje u luksuz

No Cutvarić se ne može izbrisati iz predbilježbe za vlasništvo, jer ne može dobiti raskid ugovora o kupoprodaji poslovne zgrade jer Varteks čeka da Signum Grupa uplati onih 200 tisuća eura kazne.

No, iako je ušao u vrtlog iz kojeg će se teško iskobeljati, a policija je počela istraživati sva poslovanaj okop slučaja City Centar Rijeka, Alen Cutvarić hladno najavljuje da nije odustao od kupnje poslovnog prostora.

Sjedeći uspravno za stolom svog velebnog ureda u centru Rijeke od 150 četvornih metara u koji je, usput rečeno, uselio i uredio ga, da prostor još uvijek nije platio prodavatelju Exportdrvu, sada najavljuje da je u projekt spreman uložiti 15 milijuna eura, koje nema. Znači, nema 8,35 milijuna eura a kupnju prostora, a želi još toliko uložiti u preuređenje i ulaganje u luksuz.

‘Nekoliko’ Ferrarija

Autom, odjećom, uredom izgledao je doista kao mlad i sposoban biznismen, tako se i držao, a na pitanje da li je svjestan da bi već sutra mogao završiti s lisicama na rukama, bez trunke nelagode ustvrdio je kako se on ničega ne boji jer zna da je čist.

I dalje živi u uvjerenju da je njegova Signum Grupa doista ugledna tvrtka i da iza nje postoje poslovne reference u inozemstvu, odnosno da posreduje u kupoprodaji automobila, jahti, nekretninama i investicijama.

Sve što je htio priznati u vezi tvrtke je da su u u Švicarskoj uspjeli prodati “nekoliko” Ferrarija. O partnerima ne želi govoriti jer “nema potrebe da se na taj način dokazuje”.

U međuvremenu banke se polako ograđuju od veze sa Signum Grupom, pa tako Privredna banka poručuje da u ovom cijelom poslu nema niti jedan drugi kontakt osim što je provjerila bankovno jamstvo i utvrdila da je bilo lažno. Sve ostalo, tvrdi, PBZ, su insinuacije i neistine.

VEZA LAS VEGAS

U igri i kći bogate vlasnice hotela

Jedino ime koje je Cutvarić izrekao i to s lakoćom bilo je ime izvjesne gospođe Leticie R. Castro iz Las Vegas, za koju je rekao da je kćer vlasnice lanca hotele u Las Vegasu, te direktorica tvrtke GrupoMex koja mu je izdala lažno bankovni jamstvo Deutsch banke . Na pitanje je li on tu osobu vidio izjavio je da je bila u uredu i pokazala mi vizitku.

- Evo, tu vam je i njeno pismo namjere o suradnji sa Signum Grupom u kojem piše da će mi dati deset milijuna eura jamstva - objasnio je Cutvarić.

Primijetili smo da je ta garancija izdana 28 lipnja, dakle debelo nakon roka u kojem je Cutvarić trebao isplatiti prvu ratu cijene definiranu u kupoprodajnom ugovoru. ( A. Kurbanović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:09