KONZUM U ZAGREBU

PRIČA IZ MESNICE U DOBA KORONAVIRUSA Mesar Marko: 'Posebno mi je u sjećanju ostao prvi kupac u subotu ujutro, evo što je sve kupio'

    AUTOR:
    • Lana Mindoljević

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 14:32

Zagreb, 190320.
Konzum, Sarajevska.
Djelatnici Konzuma na njihovom radnom mjestu, Heroji koronavirusa.
Na fotografiji: Marko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Poručio bih kupcima da budu strpljivi i ne gube živce jer mesa i mesnih prerađevina ima i više nego dovoljno. Sve ćemo prebroditi, kaže Marko

Početak radnog tjedna donedavno je značio manje količine mesa na pultovima Konzuma. Većina bi ljudi obavila veliku nabavu za vikend i prvi dani tjedna bili su mirni. No, prije nekoliko tjedana sve se promijenilo. Svaki je dan velika navala na trgovine, a posebno na odjele s mesom.

Piletina

Kaže nam to Marko Bedeković (36), mesar u Superkonzumu u zagrebačkoj Sarajevskoj ulici, koji primjećuje da ljudi stvarno puno kupuju, sve više i više kako vrijeme prolazi.

- Posebno je intenzivno posljednjih tjedan dana na svim odjelima, pa tako i na odjelu mesnice na kojem radim. Naši kupci najviše traže bijelo meso, piletinu i puretinu, te svinjetinu. Prošli tjedan, kad je još bilo toplo, puno je ljudi prije vikenda te u subotu i nedjelju kupovalo meso za roštilj. Posebno mi je u sjećanju ostao prvi kupac u subotu ujutro koji je uzeo čak 15 kilograma svinjskog mljevenog mesa - priča Marko.

Sve prodavaonice, skladišta i upravna zgrada Konzuma od izbijanja krize s koronavirusom poduzimaju sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama nadležnih institucija. Uz redovite higijenske i sigurnosne procedure, provode i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima, te redovitu dezinfekciju blagajni, opreme i POS uređaja na svim prodajnim mjestima diljem Hrvatske. Ograničen je i broj ljudi koji mogu u trgovinama boraviti istodobno.

- Moram priznati da je velika većina naših kupaca jako razumna, shvaćaju ozbiljnost situacije i ponašaju se u skladu s njom. Naviknuli su se da se drže propisanih udaljenosti dok čekaju u redu da ih poslužimo i mali je broj onih koji su nervozni ili se ljute ako moraju čekati - kaže Marko i dodaje kako je u samom timu jako dobra atmosfera, što olakšava ove dane kad je pojačan pritisak na njihovu djelatnost.

- Svi smo tu jedni za druge i pomažemo si kako bi nam svima bilo lakše. Ako kolegice i kolege na nekom drugom odjelu u blizini trebaju pomoć, naravno da ćemo im uskočiti i olakšati, to je uvijek bilo tako. Kako radimo u smjenama, ostane mi sasvim dovoljno vremena za privatni život kad završim s poslom - ističe Marko.

Sigurnost

Navodi i neke mjere sigurnosti u kojima on i svi drugi djelatnici sudjeluju.

- Da bismo zaštitili i sebe i naše kupce, redovito dezinficiramo sve dijelove trgovine, a s obzirom na to da u mesnici radimo sa svježim namirnicama, tu je to još i dodatno izraženo. Uz rukavice koje na odjelu mesnice i inače nosimo, sad imamo i zaštitnu masku. Trudimo se svojim pozitivnim primjerom i ponašanjem pozitivno utjecati i na naše kupce, osigurati im najbolje moguće uvjete da mogu normalno kupovati - kaže mesar iz Konzuma.

Navikavanje

Ima i poruku za građane koji ovih dana dolaze u njihove trgovine.

- Poručio bih im da budu strpljivi i ne gube živce jer mesa i mesnih prerađevina ima i više nego dovoljno te se ne trebaju bojati da će bilo čega nedostajati. Uvjeren sam da će sve do kraja sjesti na svoje mjesto te će se kupci priviknuti na novonastale okolnosti koje ćemo zajedno uspješno prebroditi - pozitivan je Marko Bedeković.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo