VELIKI MISTERIJ

PRIČA O IZGUBLJENOJ EKVADORKI POSTAJE SVE ČUDNIJA Pola Zadra se diglo na noge, svi su joj htjeli pomoći, ali policija je donijela bizaran zaključak

 
 Luka Gerlanc/Cropix / Facebook (u krugu)

Državljanka Ekvadora, 50-godišnja Rosario Jackeline Reasco Lamilla, kojoj su Zadrani pomogli nakon što je danima lutala izgubljena po varoškim ulicama, prebačena je u srijedu navečer u Prihvatni centar za strance Ježevo u Zagrebu odakle će biti deportirana u daleki Guayaquill.

Kako je za Zadarski.hr potvrdila zadarska policija, Rosario je u Hrvatskoj najvjerojatnije boravila ilegalno. Naime, policija sumnja da je u Hrvatsku ušla nezakonito zbog čega je i prijavila navodni gubitak dokumenata u srijedu 23. kolovoza. Istog dana kada je prijavila gubitak dokumenata policijski službenik je nazvao amabasadu Ekvadora u Budimpešti kako bi potvrdio njen identitet. U razgovoru s konzulicom međutim došlo je do šuma u komunikaciji jer Rosario govori u lokalnom dijelaktu kojeg konzulica nije baš najbolje mogla razumjeti.

Policija tvrdi da Rosario nije opljačkana i da joj nitko nije otuđio osobne dokumente i stvari, kako je to ona ispričala kad su je Zadrani odveli policiji. Policija je stoga podnijela prekršajnu prijavu protiv 50-godišnjakinje zbog ilegalnog boravka u Hrvatskoj, navode u policiji opovrgavajući napise da joj nisu pomogli.

No kako je Rosario došla u Hrvatsku pa i Zadar bez dokumenata i koliko je tu bila danima, nitko zapravo ne zna, a to je enigma i Borutu Gatari, bivšem vaterpolistu i pomorcu, čovjeku koji je organizirao lanac pomoći za Ekvadorku "izgubljenu" u Zadru. Od prvog trenutka, kaže, bio je u dvojbi što se zapravo dogodilo toj ženi, ali niti u jednom trenutku nije dvojio treba li joj pomoći.

- Bilo mi je čudno da jedna takva osoba, bez znanja jezika i informatičkih vještina, luta po svijetu, i to iz Ekvadora. Pokušao sam rekonstruirati njen dolazak u Hrvatsku, ali iskreno, nisam uspio. Mislim da je došla preko područja za koje nije trebala viza, moguće Crne Gore, ali to ne mogu pouzdano znati jer kad smo je mi pronašli, lutala je oko Crkve sv. Krševana, a kod sebe nije imala ništa. Pretpostavljam da je žena krenula u potragu za boljim životom što smo smo joj mi ovdje, nadam se, uspjeli barem malo omogućiti – govori Borut Gatara dodajući kako ga je iskustvo s Rosariom podsjetilo koliko je zapravo bogat čovjek, iako živi kao podstanar sa suprugom i troje djece.

TURISTICA OPLJAČKANA KRAJ MORSKIH ORGULJA DESET DANA LUTALA JE GRADOM Dobronamjerni Zadranin joj našao smještaj i hranu, pa joj dao i džeparac!

- Nismo ni svjesni koliko nam je dobro. Živimo tu kraj mora i imamo sve iako imamo malo. Promatrao sam reakcije Rosarijine rodbine preko Facebooka nakon što im je posala slike iz apartmana u kojem smo je smjestili i konoba gdje je jela. Bili su oduševljeni! Shvatio sam da je riječ o jako siromašnim ljudima. Kada je u policiji pitala "donde Bore", gdje sam ja, rasplakao sam se – iskren je Borut koji je uz pomoć prijatelja Ekvadorki pružio i novu frizuru, a poklonio joj je i nekoliko pari Sunsetica i Hashtagica, popularnih Startasica s motivima Zadra koje je oslikala njegova kći Lobela.

- Siguran sam da će ove dane u Zadru pamtiti dokle god bude živa kako jedne od najboljih dana u svom životu – ističe Borut.

Prije nego što je napustila Zadar, Borut je pomogao Rosario da joj ambasada u Budimpešti napravi novu putovnicu. Istodobno su se za pomoć Rosario javili brojni ljudi iz Zadra i Hrvatske, ali i Sarajeva, Švicarske pa čak i Dubaija. Namjera im je bila sakupiti novac za povratak Rosario kući, ali će na kraju taj trošak pasti na teret policije, odnosno poreznih obveznika, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31