USTAVNI SUD

PRIHVATILI ŽALBU HDZ-a Lista im je valjana iako im kandidatkinja nije imala prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se kandidirala za lokalne izbore

sudac Andrej Abramović
 Marin Tironi / CROPIX

HDZ može biti zadovoljan - Ustavni sud je u ponedjeljak, pet dana prije izbora, donio odluku koja mu ide u prilog. Odluka, međutim, nije jednoglasna jer je ustavni sudac Andrej Abramović glasao protiv i dao vrlo oštro izdvojeno mišljenje.

Ustavni je sud tom odlukom poništio rješenje Županijskoga izbornog povjerenstva koje je HDZ-ovu izbornu listu za Općinsko vijeće Sv. Filipa i Jakova proglasio nepravovaljanom jer kandidatkinja pod brojem 10 na toj listi, Sanja Santini Šuperba, na dan raspisivanja lokalnih izbora nije imala prebivalište na području Sv. Filipa i Jakova. Ustavni je sud nadležnom izbornom povjerenstvu naložio i da omogući HDZ-u da u roku od 8 sati ukloni uočene nedostatke na izbornoj listi.

Zadnji rok

Zakon o lokalnim izborima je jasan - kandidat koji se kandidira za Općinsko vijeće ili za općinskog načelnika mora u toj općini imati prijavljeno prebivalište najkasnije na dan raspisivanja lokalnih izbora. Kandidatkinja HDZ-a Sanja Santini Šuperba 20. travnja, kad je Vlada donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora, prema podacima MUP-a, nije imala prijavljeno prebivalište u općini Sv. Filip i Jakov, već u Zadru u Ulici Josipa Jurja Strossmayera. Ta kandidatkinja je prebivalište u Sv. Filipu i Jakovu prijavila tek 4. svibnja, na dan kad je istjecao zadnji rok za predaju kandidacijskih lista. HDZ je svoju izbornu listu podnio taj dan, oko 15 sati, dakle samo osam sati prije isteka krajnjeg roka. U obrascu koji je toga dana predala Općinskom izbornom povjerenstvu, Sanja Santini Šuperba je kao mjesto prebivališta navela općinu Sv. Filip i Jakov. Informacijski sustav APIS-a je oko 20 sati toga dana signalizirao da podaci kandidatkinje s liste HDZ-a nisu u redu, ali u općinskom izbornom povjerenstvu taj signal nisu uočili.

Izborna utrka

Međutim, konkurentske su stranke Županijskom izbornom povjerenstvu podnijele prijavu u kojoj su upozorile da kandidatkinja Sanja Santini Šuperba na dan raspisivanja izbora nije imala prebivalište u općini Sv. Filip i Jakov, što dovodi u pitanje cijelu HDZ-ovu listu. To izborno povjerenstvo je prijavu uvažilo te poništilo HDZ-ovu izbornu listu, što faktički znači da je HDZ u Sv. Filipu i Jakovu eliminiran iz izborne utrke za Općinsko vijeće.

HDZ se, međutim, 9. svibnja na tu odluku žalio Ustavnom sudu. Taj sud je u ponedjeljak sa 11 glasova za i jednim protiv uvažio žalbu HDZ-a, konstatiravši da je Općinsko izborno povjerenstvo 4. svibnja (samo 4 sata prije isteka roka za predaju izbornih lista) bilo dužno tu stanku upozoriti na nepravilnost i tražiti da je do ponoći istoga dana ispravi.

Ustavni sudac Andrej Abramović, međutim, u izdvojenom je mišljenju uz ostalo napisao: 'Ako kandidati za Općinsko vijeće, tj. budući članovi Općinskog vijeća nisu kadri shvatiti i poštivati jednostavne zakonske uvjete o nekažnjavanju i prijavljenom prebivalištu, kako će onda u općinskim vijećima moći odlučivati o važnijim i kompliciranijim pitanjima'.

Kroz odluku kakvu je većina prihvatila, objasnio je dalje Abramović u izdvojenom mišljenju, Ustavni sud uvodi odgovornost kontrolora umjesto odgovornosti kontroliranog.

Na isti način, istaknuo je Abramović, mogli bismo smatrati policiju odgovornom za neku krađu (jer je nije spriječila), sanitarnu inspekciju za zarazu bakterijom (jer proizvod nije isključila iz prodaje).

- To, po mojem mišljenju, nije sukladno demokraciji. Demokracija podrazumijeva odgovorno ponašanje svih sudionika, a ne patroniziranje ljudi od stane države - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:23