NEVENBKA JURAK

Prijateljica vrha HDZ-a dobila milijunski posao bez natječaja

Elvir Tabaković/CROPIX

Posao s Fondom bio je vrijedan 2,9 milijuna kuna, a Fimi medija je lani ugovorila 40 milijuna kn državnih poslova

ZAGREB - Osim Hrvatske pošte, Hrvatske poštanske banke, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih šuma, HEP-a i MUP-a, milijunske poslove s tvrtkom Fimi medija d.o.o., čija je vlasnica Nevenka Jurak, bliska prijateljica Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, sklopio je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg vodi Vinko Mladineo. Procjenjuje se da je ukupno u prošloj godini Fimi medija s državnim tvrtkama ugovorila poslova u vrijednosti 40 milijuna kuna.

Izrada spotova

Fond je tvrtki isplatio 2,934.080 kuna za usluge produkcije, koprodukcije i emitiranja promotivno-edukativnih materijala. Ugovor je sklopljen 4. ožujka prošle godine i prestao je važiti zadnjeg dana prošle godine. Fimi medija angažirana je za izradu, emitiranje spotova o pravilnom zbrinjavanju građevinskog otpada koji sadrži azbest, kao i spotova o organizaciji sustava gospodarenja posebnih kategorija otpada, poticanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. Izrada svih spotova naručena je sukladno Programu rada i Financijskom planu Fonda, a ti su poslovi izuzeti od Zakona o javnoj nabavi.

Nema je u tvrtki

Spotove o sporoj vožnji autocestama naručio je MUP, HPB se oglašavao na jumbo-plakatima koje je ta tvrtka imala u zakupu, a za HAC su rađeni spotovi o ENC uređajima, što je koštalo čak 12 milijuna kuna. Pritom tvrtka Fimi medija nije izrađivala spotove nego je taj posao povjeravala podizvođačima. Kad je 30. lipnja otvarana dionica autoceste kod Lipovca, raskošna ceremonija koja je uključivala i tradicionalnu slavonsku konjsku zapregu nije se dojmila premijera Ive Sanadera, pa je “ceh” platio redatelj Krešimir Dolenčić.

Ti su spotovi emitirani na nacionalnoj i lokalnim televizijama, radiopostajama, objavljivani su u medijima. Nevenku Jurak pokušali smo kontaktirati, ali je ovaj tjedan odsutna iz tvrtke. Za T-Portal izjavila je da je poslovanje njezine tvrtke transparentno i rekla da je sve poslove dobivala preko natječaja, te zbog toga što ima dug radni staž i puno iskustva. No, odgovor iz Fonda za zaštitu okoliša opovrgava da je dobila posao preko natječaja jer se Fond pozvao na zakonsku odredbu prema kojoj je izrada promidžbenog materijala za potrebe državnih institucija izuzeta od javne nabave.

I rukovoditelji iz Hrvatske poštanske banke i Hrvatskih pošta izjavili su da je organizaciju domjenaka i promidžbene usluge tvrtka Nevenke Jurak dobivala tako da je za to osobno zvao Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, te da je i on to radio po naredbi s vrha. Upravo je to i razlog zbog kojeg je, tvrde, tvrtka Nevenke Jurak dobivala poslove s državom. Znakovito je da je ona bliska prijateljica Mladena Barišića, koji u HDZ-u slovi i kao jedan od glavnih organizatora prikupljanja financijskih sredstava stranke. Stranački kolege prišili su mu čak i nadimak “Torbar”.

Susretljiva, ali oprezna

Nevenka Jurak ustvrdila je da joj se napisima o poslovanju tvrtke nanosi velika šteta, ali i njenim zaposlenicima, iako je njezina tvrtka poslovala i s medijskim kućama. Ta je tvrdnja doista točna, jer se upravo preko njene tvrtke oglašavao i zastupnik BMW-a za Hrvatsku. Prema izvorima iz HDZ-a, navodno joj je unosne poslove s državnim tvrtkama i institucijama blokirala premijerka Jadranka Kosor, a samo u 2008. tvrtka je prema izvorima iz stranke uprihodila 6,7 milijuna eura. Naši sugovornici koji su imali priliku poslovati s tvrtkom N. Jurak kažu da je bila vrlo srdačna i susretljiva poslovna žena, ali da je vrlo oprezno govorila o poslovima i načinu na koji ih je dobivala. Kako pak doznajemo, poslovanje njezine tvrtke već je duže vrijeme predmet istrage Državnog odvjetništva, policije i Ministarstva financija.

Od HAC-a 5,7 milijuna kuna

Produkciju TV spotova o ENC uređajima Fimi medija je ugovorila za 5,7 milijuna kuna, a za usluge svečanih otvaranja naplatila je 1,1 milijun, dok je za zakup panoa naplatila 1,1 milijun, a za evente u povodu otvaranja dionica autocesta naplatila je u 2008. i 2009. 1,7 kuna. Ukupno je od HAC-a uprihodila 10,6 milijuna kuna.

Barišić: Sanaderov čovjek od povjerenja

Mladen Barišić rođen je 18. svibnja 1948. u Šibeniku. Magistrirao je 1994. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U Carini je od 1984. i može se reći da je u tom poslu prošao sve hijerarhijske razine. Nositelj je čina pričuvnog bojnika HV-a, koji je 1994. dobio na prijedlog načelnika Uprave SIS-a. U obrazloženju stoji da mu se čin dodjeljuje “zbog sudjelovanja u pripremama za obranu Hrvatske i uvoza oružja i vojne opreme mimo Jugoslavenske carine, te zbog suradnje sa SIS-om”.

Dodjela čina Barišiću bila je predmet famozne predstavke “odmetnutih SIS-ovaca” Franji Tuđmanu u kojoj su tvrdili da se radi o krivotvorini Josipa Perkovića. Javna politička karijera Mladena Barišića počinje 2002. imenovanjem u “fantomski” Odbor za marketing HDZ-a. Godinu poslije je član Središnjeg odbora HDZ-a. Na lokalnim izborima 2007. bio je na izbornoj listi HDZ-a na trećem mjestu prve izborne jedinice u Zagrebu (iza Jadranke Kosor i Petra Selema). Smatra ga se čovjekom od maksimalnog povjerenja Ive Sanadera. Barišićeva kći Adriana bila je tajnica Tomislava Karamarka dok je on bio ravnatelj SOA-e.

Zbog veza njezina oca i Ive Sanadera smatralo se da ona premijeru služi za izravnu kontrolu SOA-e. Adriana Barišić udana je za Antu Despota, HDZ-ovca koji je bio među ljudima iz Uprave HEP-a, a čije se ime nalazi na kaznenoj prijavi zbog kriminala u HEP-u. U HEP-u se smatralo da je Despota njegov tast Barišić postavio u HEP da ondje prikuplja novac za Odbor za marketing HDZ-a. U elaboratu “pobunjeni” HEP-ovci opisuju da Despot “u četiri oka” razgovara s čelnicima tvrtki koje bi pobijedile na HEP-ovim natječajima i od njih traži “keš na ruke”. To je potvrdio i vlasnik tvrtke Flex-O koji je Despota i javno optužio za reket. (D. Butorac)

Izdvajamo