ČEHOK POD ISTRAGOM

Prijatelju tajkunu omogućio je milijunsku zaradu

Grad Varaždin je od žene njegova prijatelja kupio zemlju po dvostruko većoj cijeni, a tajkunu Patafti osigurao je monopolistički položaj. Već se ispituju svjedoci, a od Sabora će se tražiti da mu skine imunitet

ZAGREB, VARAŽDIN - Protiv Ivana Čehoka, varaždinskog gradonačelnika i saborskog zastupnika koji je nedavno istupio iz HSLS-a, počela je istraga USKOK-a. Tužiteljstvo ga tereti da je kao službena osoba zloporabio položaj i traži da mu se odredi pritvor.

Riječ je o već poznatom slučaju za koji je i saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ustanovilo da je Čehok pogodovao supruzi svog prijatelja kod otkupa zemljišta: Vesni Cesarec, supruzi Čedomir Cesarca, predsjednika Upravnog vijeća Slobodne zone kojeg je na to mjesto imenovalo Gradsko poglavarstvo, plaćano je 40 eura po četvornom metru zemljišta, dok je ostalima grad Varaždin plaćao po 20 eura četvorni metar.

Višekratno prozivanje

Već tada (2006.) saborsko povjerenstvo najavilo je da će svu dokumentaciju o tome proslijediti DORH-u i Državnoj reviziji.

Čehok je ove godine prozivan i da je pogodovao svom dobrom prijatelju, vlasniku tvrtke VIS d. o. o., Davoru Patafti, jer mu je omogućio kupnju nekretnina u gradskom vlasništvu po višestruko nižim cijenama od tržišnih. No i on i Patafta su u više navrata negirali da su radili bilo što protuzakonito.

Posljednji put, 11. veljače ove godine, Čehok je na konferenciji za novinare rekao da ni on, ni njegovi suradnici i zamjenici nisu pod USKOK-ovom istragom, niti da su kršili zakone. Čehok je tada ustvrdio da su njegov projekt mehaničko-biološke obrade otpada pohvalili svi stručnjaci, te da se radi o napuhavanju afere bez argumenata i da su iza tog projekta stali vijećnici svih stranaka u Varaždinu osim HNS-a.

USKOK-ova istraga bavi se i Čehokovom ulogom u davanju ekskluzivnog i monopolističkog položaja u zbrinjavanju interventnog odvoza i odlaganja komunalnog otpada u Varaždinu. Sumnja se da je posao sklopljen na štetu gradske komunalne tvrtke VARKOM. No, da to nisu bile samo spekulacije potvrđuje i početak istrage u kojoj je već ispitano nekoliko svjedoka. Svi oni potvrdili su sumnje tužiteljstva.

Iako je ustvrdio da nije pod istragom USKOK-a, varaždinsko tužiteljstvo je prikupljalo dokumentaciju i izjave, te je ovih dana i službeno pokrenut postupak.

Skidanje imuniteta

No, zbog činjenice da je riječ o kaznenom djelu iz nadležnosti USKOK-a, da je varaždinski gradonačelnik osumnjičen za višemilijunsku štetu, kao i zbog činjenice da mu je supruga općinski državni odvjetnik, “slučaj Čehok” preselit će se u nadležnost USKOK-a u Gajevu ulicu. Očekuje se da će saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo skinuti Čehoku imunitet i dati “zeleno svjetlo” za kazneni progon budući da dosad takav zahtjev nisu odbili.

Iako traje ljetna stanka u zasjedanju Sabora, Josip Leko, predsjednik Mandatno-imunitetskog povjerenstva, čim im dođe na stol zahtjev USKOK-a za skidanje imuniteta Čehoku, morati će sazvati sjednicu povjerenstva. Nakon Berislava Rončevića i Branimira Glavaša, Čehok bi bio treći saborski zastupnik protiv kojeg je posljednjih godina DORH pokrenuo istragu.

“Istina je! Postojala je prijava od strane naših bivših koalicijskih partnera iz HNS-a, i to iz vremena dok su sjedili u Poglavarstvu. Osobno sam od ministra policije Tomislava Karamarka zatražio istragu kako bi se ustanovilo je li bilo pogodavanja ili ne!”, rekao je Čehok za Index u veljači ove godine o dodjeli posla odvoza otpada tvrtki Davor Patafte.





Sumnjiva cijena odlagališta

Ta je tvrtka izabrana krajem 2008. na natječaju za zbrinjavanje otpada po cijeni od 137 eura po toni komunalnog otpada. Istoj Pataftinoj tvrki omogućeno je i pravo građenja i korištenje parcele na odlagalištu Brezje koja je navodno procijenjena na puno manji iznos nego po tržišnoj cijeni.

Davor Patafta je vlasnik 10-ak tvrtki, posjeduje i vlastitu aviokompaniju najveći je pojedinačni dioničar u ACI-ju, posjeduje lokalni tjednik, a zapošljava oko 500 ljudi. Prošle godine njegove su tvrtke dobile devet milijuna kuna državnih potpora.

Nakon Čehokova napuštanja HSLS-a i svrstavanja uz HDZ, neki njegovi sad već bivši stranački kolege tvrdili su da na taj način želi spriječiti kazneni progon. No, prije nekoliko dana istraga je ipak i službeno pokrenuta

Sukob interesa: Varaždinskom gradonačelniku već utvrđena krivnja

‘I drugi su glasali da se plati dvostruko skuplje’

Iako je saborsko povjerenstvo utvrdilo sukob interesa, Čehok je i dalje govorio da ga nema i da se ne osjeća krivim

- To je jedan od najboljih poslova koje je Grad Varaždin sklopio - tvrdio je u srpnju 2006. godine Ivan Čehok nakon što je saborsko Povjerenstvo za borbu protiv sukoba interesa drugi put utvrdilo da je varaždinski gradonačelnik u sukobu interesa zbog kupnje zemljišta za poslovnu zonu.

Svima 20, a jednoj 40 eura

Čehok se naime, na prvu “presudu” tog povjerenstva žalio Upravom sudu, koji je, međutim, potvrdio da je u sukobu interesa. Tada je Čehok izjavio kako poštuje odluku suda, ali da se i dalje ne osjeća krivim.

Povjerenstvo, koje je tada vodio SDP-ovac Josip Leko, utvrdilo je da četvero vlasnika zemljišta s kojima je Grad Varaždin sklopio ugovore o otkupu nije tretirano na jednak način budući da je trojici suvlasnika za zemljište plaćeno 20 eura po kvadratu, a jedan od suvlasnika je dobio 40 eura. Leko je tada objasnio kako je višu cijenu zemljišta postigla vlasnica Vesna Cesarec, za koju su utvrdili da je s Čehokom povezana osoba jer je njezin suprug Čedomir predsjednik Upravnog vijeća slobodne zone Varaždin kojeg je na to mjesto imenovalo upravo Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom.

Čehok se tada branio govoreći da je Poglavarstvo, donoseći odluku o otkupu zemljišta, toga dana održalo dvije sjednice te da odluku nije donio samostalno.

Devet glasova

- Lokalna samouprava ni po kojem zakonu ne može izvlastiti vlasnika zemljišta pa smo bili prisiljeni platiti 40 eura jer vlasnica nije pristala na manju cijenu, za razliku od ostalih, koji su pristali na 20 eura. Odluku je jednoglasno donijelo devet članova Poglavarstva i po tome su svi bili u sukobu interesa - objašnjavo je tada Čehok, koji je postupak pred Povjerenstvom nazivao običnom političkom farsom. ( S. Barilar)

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:38